Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Умови перебування українців у Норвегії в 2024 році

Норвегія планує запровадити в країні більш жорсткі правила для українських біженців.

Будинки в Норвегії | © Pexels

Умови для українців у Норвегії (Pexels)

Намагаючись забезпечити контроль над імміграцією та інтеграцією українських біженців, Норвегія запропонувала посилити деякі чинні правила. Основна мета оновлень - зниження фінансової допомоги біженцям, зокрема тим, хто проживає у приватних помешканнях, а не у спеціальних центрах прийому біженців.
29 січня 2024 року Уряд оголосив про припинення надання тимчасового альтернативного житла. Це означає, що українцям, які обрали житло в приватному житлі, а не в центрі прийому біженців, більше не надаватиметься фінансова допомога. UDI співпрацюватиме з IMDi та муніципалітетами щодо поселення тих, хто сьогодні отримує підтримку за цією схемою. 
Також заплановано зменшити підтримку для пар бездітних українців приблизно на 6 000 крон щомісяця. 
Також уряд оголосив, що держава більше не покриватиме витрати, пов’язані з домашніми тваринами, для людей, які прибувають до центрів прийому біженців. Це означає, що нові жителі більше не зможуть мати своїх домашніх тварин із собою в Національному центрі прибуття або в центрах прийому біженців. Ця зміна не стосується тих, хто наразі живе у центрах зі своїми тваринами в очікуванні поселення.
Крім того, для отримання одноразової фінансової допомоги в розмірі 93 000 крон (8 200 євро) потрібно буде проживати в Норвегії принаймні рік.
Ці зміни набудуть чинності з 15 лютого 2024 року.
Крім того, визнаючи потенціал українських біженців для створення робочої сили, Норвегія хоче підштовхнути їх працювати в країні та забезпечувати себе. Відповідно до нових змін, які незабаром набудуть чинності, українці в Норвегії повинні будуть приділяти не менше 15 годин на тиждень робочій діяльності. Ця вимога може бути виконана шляхом практичної роботи на повний або неповний робочий день.
 

Як отримати захист у Норвегії?

За загальним правилом, вам, як шукачу притулку, слід реєструватися в Національному центрі реєстрації в муніципалітеті Роде. Біженці з України, які збираються подати заявку на отримання захисту, також можуть зареєструватися в п'яти інших місцях країни: Кіркенес, Тронхейм, Берген, Ярен і Торп. У більшості випадків вам потрібно зв’язатися з поліцією, щоб узгодити час для реєстрації.

Реєстрація в округах є обмеженою. Якщо округ, куди ви прибули, не має можливості зареєструвати вас, то вас буде доставлено до Національного центру реєстрації.

З 1 січня 2024 року особи, які бажають отримати місце в притулку для біженців, повинні зареєструвати свою заявку в Національному центрі реєстрації в муніципалітеті Роде.

Вам не запропонують місце в притулку, якщо ви не зареєструєтесь в Національному центрі реєстрації. Біженцям з України, які приїхали до інших місць у Норвегії не буде запропоновано розміщення чи транспортування до Національного центру реєстрації. Це означає, що ви повинні самі оплатити та організувати поїздку до Національного центру реєстрації. Неповнолітні без супроводу та інші особи, які знаходяться у особливо складній ситуації, зможуть отримати допомогу, щоб дістатися до Національного центру реєстрації. Винятком можуть бути також випадки, коли існує загроза життю та здоров’ю людини. Вимога про реєстрацію в Національному центрі реєстрації не поширюється на прохачів притулку, які прибувають до Норвегії через прикордонний пункт Стурьскуг.

Якщо ви знайшли місце приватного проживання в Норвегії, яке ви оплачуєте самостійно і де ви також можете жити після реєстрації заявки, у вас є можливість обрати місце реєстрації вашої заявки або у Національному центрі реєстрації або в пунктах реєстрації поліції у Кіркенесі, Тронхеймі, Бергені, Ярені та Торпі.

Тимчасовий колективний захист

Надання колективного захисту означає, що Директорат у справах іноземців (UDI) не розглядає необхідність у захисті в індивідуальному порядку, а надає усім українцям, що втекли від війни в Україні, а також членам їх сімей, колективний захист. Таким чином забезпечується прискорення надання допомоги українцям.

Дозвіл на колективний захист має обмежений термін дії та видається на один рік з можливістю продовження на термін, у сукупності не більше трьох років. Колективний захист не дає підстав для отримання дозволу на постійне проживання протягом перших трьох років. Після закінчення трьох років ви можете отримати тимчасовий дозвіл на проживання, який дає підстави для подальшого отримання дозволу на постійне проживання. Директорат у справах іноземців (UDI) розгляне заявку індивідуально.

Українці, які отримують колективний захист, не отримують статусу біженця та посвідчення біженця.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті