Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Тимчасовий захист для українців у Німеччині в 2024 році. Чого чекати?

Українцям, які отримали дозвіл на проживання в Німеччині у 2022-2023 роках, автоматично подовжено дію тимчасового захисту до 5 березня 2025 року.

Допомога українським біженцям в Німеччині | © Pexels

Українські біженці в Німеччині (Pexels)

Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства внутрішніх справ Німеччини.
За цим рішенням Федеральної ради, українським біженцям не потрібно подавати заяви на продовження статусу проживання, і це не вимагатиме їхньої особистої зустрічі з імміграційними владами. Усі посвідки на тимчасове проживання згідно з §24 абз. 1 AufenthG, які є дійсними станом на 1 лютого 2024 року, будуть автоматично продовжені до 4 березня 2025 року.
Міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер (Nancy Faeser) запевнила, що Німеччина продовжуватиме захищати українців і підтримувати Україну доти, доки триває війна, розв'язана Росією.

"Ті, хто був змушений тікати від кровопролитної війни Путіна, і надалі будуть у безпеці з нами і матимуть доступ до освіти та ринку праці, - наводить її слова пресслужба МВС ФРН. - Ми і надалі захищатимемо життя багатьох людей з України - доки триватиме ця жахлива війна. Ми і надалі будемо тісно стояти на боці України".

За даними Німеччини, понад 1,1 млн осіб, які прибули до країни з України внаслідок російської агресії з лютого 2022 року, отримали статус біженця, включаючи майже 350 тисяч дітей та молодь до 18 років.

Виплати українцям в Німеччині у 2024 році

Крім того, з січня 2024 року українці з тимчасовим захистом на рівні з громадянами Німеччини можуть розраховувати на підвишення сум соціальних виплат.

Суми щомісячних виплат для отримувачів соціальної допомоги чи Bürgergeld будуть становити:

  • 563 євро для самотніх осіб;

  • 506 євро для партнерів у сімейних парах;

  • 451 євро для дорослих у закладах;

  • 471 євро для підлітків 14-17 років;

  • 390 євро для дітей 6-13 років;

  • 357 євро для дітей до 5 років.

Суми щомісячних виплат на особисте шкільне приладдя також підвищаться і становитимуть:

  • 130 євро у першому півріччі;

  • 65 євро в другому півріччі.

Шкільне приладдя включає ручки, кольорові олівці, калькулятори, зошити або матеріали для рукоділля.

Водночас, українці з 2024 року отримуватимуть право на допомогу Bürgergeld лише після того, як 36 місяців отримуватимуть так звану “урізану” допомогу. Зараз цей термін для українців становить 18 місяців. Урізана допомога, наприклад, для бездітних, означає скорочення виплати на 92 євро. Також для її отримувачів значно зменшено набір безкоштовних медичних послуг.

При цьому якщо після 36 місяців людина все ще проживатиме у безкоштовному житлі та отримуватиме харчування, виплата скоротиться до суми, "яка дійсно необхідна". Якою саме буде ця сума, поки не повідомляють.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті