Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Статус біженця в Німеччині. Контакти організацій, які надають цю послугу в Німеччині

Більшість німецьких земель опинилась на межі можливостей з надання прихистку утікачам від війни з України. Хоч приймати новоприбулих ніхто не відмовляється, їм уже радять відразу їхати у маленькі міста та села.

Статус біженця для українців в Німеччині | © Unsplash

(Unsplash)

Вже біля 1млн. громадян України виїхали до Німеччини та отримали офіційний тимчасовий захист за нормами міграційного законодавства, створеними спеціально для українців. Останні новини кажуть про те, що 12 з 16 федеральних земель Німеччини більше не можуть приймати біженців з України.

Таке повідомлення створює враження, начебто більшість земель ФРН тепер взагалі не приймають українців. Утім, це не так. Йдеться про призупинення прийому біженців за так званою системою первинного розподілу. Цей механізм застосовують стосовно шукачів притулку, які прибувають до країни, але не мають конкретної цілі та місця, де зупинитися. Після зупинки в таборах для біженців чи іншому тимчасовому житлі їх можуть перерозподілити до іншої федеральної землі, яка, згідно з системою розподілу, має для них місце. Але зробити це можуть лише тоді, коли земля, до якої прибув біженець, вже досягла своєї квоти. Тобто призупинений прийом через систему первинного розподілу означає лише, що ці землі не готові приймати біженців з інших земель, але не означає, що вони не готові приймати тих, хто приїхав до них безпосередньо.

Що змінилося для українських біженців у Німеччині?

У Федеральній службі міграції та біженців запевняють, що біженцям з України не варто перейматися через новини щодо призупинення розподілу шукачів прихистку між землями. Усіх, хто приїжджає до країни, спершу все одно зобов'язана прийняти та земля, де біженець звернувся по допомогу. Та навіть якщо у цієї землі немає можливості прийняти людину на довгостроковий термін, завжди можливі винятки, пояснюють у службі. Передусім йдеться про випадки, коли в людини є рідні у тому чи іншому регіоні країни.

Українським біженцям Федеральна служба міграції та біженців BAMF радить оминати великі міста та агломерації в Німеччині та намагатися знайти прихисток у менших містечках і селах. У цьому разі вищі шанси як на швидку реєстрацію і оформлення - у разі потреби - соціальної допомоги, а також і на успішний пошук доступного житла. Іще одна порада від служби - користуватися можливістю та брати участь в інтеграційних курсах, на які має право кожен українець, який отримав у країні тимчасовий захист. Днями в BAMF привітали 100-тисячну українку, яка почала відвідувати такий курс, що включає як вивчення мови, так і культури і побуту в країні.

Нагадаємо, що усі країни-члени ЄС, які межують з Україною, дозволяють усім людям, котрі з гуманітарних причин втікають від війни в Україні, в'їжджати на їхні території, незалежно від того, чи мають вони біометричний паспорт чи ні. Це стосується також дітей. Також для довготривалого перебування як-от з метою возз'єднання сім’ї чи для планового пошуку місця роботи наразі попередньо не потрібно мати візу. Якщо у вас немає біометричного паспорта, вас пропустять на територію країн-членів ЄС з гуманітарних причин.

04.03.2022 держави ЄС дійшли згоди, щоб уможливити швидке та просте прийняття українських біженців від війни та надати їм тимчасовий захист.

Хто отримує цей захист:  

  • Громадяни України 

  • Члени родини громадян України 

  • Громадяни інших країн та особи без громадянства з міжнародним або державним статусом захисту в Україні та члени їхніх родин 

  • Громадяни інших країн та особи без громадянства з правом на тривале перебування в Україні, які не можуть повернутися на свою батьківщину 

Регулювання цих питань міститься у документі, що скорочено називається “Постанова про тимчасове перебування українців в Німеччині” ("Ukraine-Aufenthalts-Übergangsverordnung"), і 8 липня 2022 року Бундесрат знову продовжив його дію до 30.11.2022 року. Тож біженці з України і далі можуть без візи в'їжджати до Німеччини і перебувати в країні на законних підставах. 

Однак до постанови внесена суттєва зміна: з 01.09.2022 року перебування в Німеччині за умови безвізового в'їзду триває тільки 90 днів. Це означає, що ті особи, які на 01.09.2022 року перебуватимуть на території Федеративної Республіки Німеччина понад 90 днів, мають в обов'язковому порядку до 01.09.2022 року подати заяву на отримання дозволу на тимчасове перебування відповідно до § 24 Закону про перебування на території Німеччини. Інакше перебування таких осіб на території Німеччини з 01.09.2022 року вважатиметься незаконним.

Залишилися питання по оформленню біженства в Німеччині?

Зверніться до спільноти, щоб отримати більше інформації

Поставити питання

Реєстрація у Німеччині

Для отримання статусу захисту, соціальних виплат та допомоги з житлом проводиться процедура реєстрації за біометричними даними. Умови реєстрації можуть відрізнятись в залежності від федеральної землі. 

Найближчий до вас заклад реєстрації можна знайти за індексом. Зазвичай прийом відбуваєтесь у порядку живої черги, у деяких містах записатись можна через онлайн-форму або відправивши e-mail. Підготуйте всі необхідні документи – зазвичай це паспорт або свідоцтво про народження для дітей, дозвіл на проживання, прописка чи адреса вашого тимчасового проживання. Після обробки вашої заявки ви отримаєте статус тимчасового захисту Aufenthaltstitel – це не статус біженця. Дозвіл на проживання не має стільки обмежень, як статус біженця і що важливо, у вас залишається ваш паспорт громадянина України. 

Корисні контакти при отриманні тимчасового захисту

Для консультацій існують спеціальні консультативні міграційні центри, які можуть вам допомогти при поданні офіційних заяв, листуванні чи наданні додаткової інформації:

Mein Weg nach Deutschland: Консультаційні служби у Німеччині

Ці консультаційні центри також пропонують онлайн-консультації:

Jugendmigrationsdienste: Jmd4you (Russisch)

Migrationsberatung für erwachsene Zuwandernde: Mbeon (Russisch)

За місцем вашого перебування або поблизу нього ви також можете звернутися до консультативних центрів з питань біженців (Flüchtlingsberatung), з питань міграції  (Migrationsberatung) чи служб з питань міграції молоді (Jugendmigrationsdienst).

Окрім цього, в наявності є також велика кількість волонтерських ініціатив, чиї волонтери охоче підтримають вас з будь-яких питань. Ось тут вибірка ресурсів, де можна знайти такі ініціативи в інтернеті:

Матеріал створено за сприяння DSEE


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті