Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Повернення в Україну з Болгарії: як правильно організувати переїзд?

Українці, які перебувають у Болгарії, можуть в будь-який момент повернутися до України чи переїхати в іншу країну ЄС.

Біженці в Болгарії | © Pexels

Поверненя з Болгарії (Pexels)

Українці, які отримали статус тимчасового захисту в Болгарії, можуть переїхати в іншу державу-член Європейського Союзу для користування таким же захистом.

Для цього не потрібно виконувати жодних формальних дій, подавати заяви про відмову від статусу тимчасового захисту або повертати реєстраційну картку, видану болгарською державою.

Тимчасово переміщені особи з України користуються статусом тимчасовим захистом на території усього ЄС. З моменту його запровадження Європейський Союз чітко заявив, що тимчасово переміщені особи з України не будуть обмежені у виїзді з країни, в якій вони спочатку зареєстровані як особи, які отримали статус тимчасового захисту, але зможуть переїхати до інших держав-членів ЄС без обмежень у часі. Однак сама поїздка буде можлива лише за умови дотримання шенгенських правил, тобто без візи при наявності дійсного біометричного паспорта, або з шенгенською візою із закордонним паспортом громадянина України для виїзду за кордон.

Після прибуття в іншу державу-член Європейського Союзу тимчасово переміщені особи з України – під час безвізового перебування (загалом 90 днів протягом 6 місяців) або під час отриманої візи – зможуть вирішити, чи бажають вони залишитися і користуватися там своїми правами як особи зі статусом тимчасового захисту в ЄС.

Якщо вони вирішують залишитися в іншій державі-члені ЄС, тимчасово переміщені особи з України повинні повторно зареєструватися для отримання тимчасового захисту у відповідному місцевому управління або органі влади. Лише після цього реєстраційну картку, видану в Болгарії, слід передати органам влади іншої держави-члена, щоб отримати від них новий місцевий документ як особи під тимчасовим захистом.

Особливості повернення в Україну

Громадяни України які виїхали з України після 24 лютого 2022 року і тепер бажають повернутися і мають біометричний закордонний паспорт, можуть зробити це в будь-який момент.

Громадяни України, які не мають діючого біометричного паспорта, можуть в’їхати транзитом через Румунію, а звідти в Україну. Ви маєте змогу повернутися до України з тими документами, з якими приїхали до Болгарії:

  • Внутрішній паспорт громадянина України;

  • Міжнародний біометричний паспорт;

  • Міжнародний паспорт без біометричних даних (у тому числі документ на продовження терміну дії)

  • Свідоцтво про народження;

  • Діти, дані яких вписані в паспорт одного з батьків.

Але, в цьому випадку, будь ласка, вважайте на ту особливість, що транзит передбачає знаходження на території країни не більше 72 годин.

Якщо Ви зараз перебуваєте в Болгарії і хочете повернутися в Україну не через Румунію, але з якихось причин не маєте дійсного закордонного паспорта (закінчився термін дії, паспорт було загублено, викрадено тощо), Вам необхідно оформити документ, який називається "Посвідчення на повернення в Україну", щоб мати можливість повернутися назад.  У повсякденній мові цей документ також називається “пропуск” або "білий паспорт". 

Він видається посадовою особою консульської служби, максимальний термін дії - 30 днів.

Ви можете подати заяву на отримання цього свідоцтва на повернення в Україну, якщо:

  • Ви є громадянином України

  • Ви є особою без громадянства, яка має постійне місце проживання в Україні

  • Ви іноземець або особа без громадянства, яка має статус біженця в Україні

Для отримання посвідчення на повернення Вам необхідно особисто відвідати Посольство України в Софії, Болгарія. Якщо Ви не проживаєте в Софії, Ви можете зателефонувати до Посольства напередодні візиту та отримати інформацію щодо можливості подачі документів у той самий день, коли Ви плануєте відвідати Посольство. 

Контакти Посольства: 

Адреса: 1618, Софія, "Овча купел", вул. Боряна, 29 

Основна електронна пошта: emb_bg@mfa.gov.ua  

Консульський відділ

Телефони: 

+359-29-55-93-54

+359-28-18-68-27

+359-28-18-68-50

Email: consul_bg@mfa.gov.ua

Графік роботи: 09:00 – 18:00

Людина, яка приїхала в Болгарію після 24 лютого 2022 року з території України та не є громадянином України, може скористатися програмою, яка допомагає людям, які хочуть повернутися до своєї країни походження або іншої країни, де вони мають право на легальне проживання. Програмою керує Міжнародна організація з міграції (МОМ).

Ви можете подати заявку на допомогу у добровільному поверненні, якщо:

  • Ви живете в Болгарії без права на проживання, без документів або у документів закінчився термін дії.

  • Ви більше не хочете залишатися в Болгарії, навіть якщо Вам надано статус міжнародного захисту.

  • Ваше клопотання про надання захисту очікує на розгляд, і Ви не маєте остаточного рішення.

  • Вам відмовлено у вашому клопотання про надання захисту.

  • Ви добровільно відкликали своє клопотання про надання захисту.

  • Ви ще не маєте наказу про повернення/депортацію.

  • Ви достатньо здорові, щоб подорожувати.

Після того, як Ви відкликаєте своє клопотання про надання захисту, Ви не можете подати його знову, якщо тільки не виникнуть нові обставини для вашої особистої ситуації або вашої країни походження.

Якщо Ви відкликаєте своє клопотання про надання захисту і вирішите повернутися додому, але не через програму добровільного повернення, вас можуть затримати та депортувати.

Щоб подати заяву на підтримку в добровільному поверненні, зверніться до співробітників МОМ, які працюють у країні вашого поточного проживання. Співробітники МОМ регулярно відвідують центри реєстрації та прийому Державного агентства у справах біженців.

Ви можете зв'язатися з командою МОМ також за:

• За телефоном +359 (2) 93 94 774;

• Електронною поштою: iomsofia@iom.int;

• На місці в офісі МОМ за адресою: м.Софія, вул.Цар Асен №77.

Якщо Ви зараз перебуваєте в одному із центрі ДАБ, Ви можете звернутися за допомогою до соціальних працівників.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті