Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Повернення в Україну з Бельгії: як правильно організувати переїзд?

Для українців, які вирішили повернутися додому, є певні умови в країнах Європи. Що потрібно зробити перед поверненням і хто може допомогти, читайте у нашій статті.

Біженці в Бельгії | © Pexels

Повернення в Україну з Бельгії (Pexels)

Розглянемо повернення з  країн Європи для громадян України та громадян інших країн, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року та вирішили повернутися в рідну країну.
Українці за кордоном можуть перебувати у статусі:

  • туриста; 
  • біженця; 
  • отримати тимчасовий захист. 

Українці, які не отримували жодних документів та підтримки в ЄС, повинні повернутися, коли минуло 90 днів протягом 180 денного періоду.
Ті, хто отримав статус біженства, не можуть покидати країну, у якій перебувають. Не можна працевлаштуватися та подорожувати зі статусом біженця. У разі повернення в Україну людина втрачає право на захист у іншій країні. 
Тимчасовий захист ЄС не обмежує людину у виборі місця проживання. Тож переселенці можуть повертатися в Україну у будь-який час. 
 

Умови повернення в Україну з Бельгії

При короткостроковому поверненні в Україну ви не втрачаєте статус тимчасовий захист і право на проживання в Бельгії. Застосовуються звичайні правила щодо відсутності й повернення. Період відсутності може тривати до трьох місяців. Якщо ви плануєте відсутність протягом понад трьох місяців, ви повинні проінформувати муніципалітет за місцем свого проживання, і ваша А-картка має бути дійсною після вашого повернення. Ви також повинні поінформувати муніципалітет, коли повернетеся до Бельгії.

Якщо вас визнано біженцем або ви маєте додатковий захист, є ризик втратити цей статус під час подорожі до країни походження.

Якщо ви вирішите виїхати з Бельгії на постійній основі, тимчасовий захист і право на перебування в Бельгії можуть бути припинені. Якщо ви все ж вирішите повернутися до Бельгії та залишитеся тут понад три місяці, вам доведеться знову подати заяву на отримання статусу захисту або права на проживання.

Які наслідки це матиме для виплат прожиткового мінімуму?

Якщо ви повернетеся в Україну, ви житимете за кордоном і будете зобов’язані повідомити про це свого соціального координатора з OCMW/CPAS.

Якщо ваше перебування за кордоном є тимчасовим, OCMW/CPAS перевірить, чи ви досі потребуєте допомоги та чи виконуються умови для отримання допомоги. Якщо, на їхню думку, ви більше не потребуватимете допомоги, вони можуть призупинити виплату прожиткового мінімуму. Більшість OCMW/CPAS застосовують правило, згідно з яким виплату прожиткового мінімуму може бути призупинено, якщо ви відсутні понад 28 днів. В OCMW/CPAS це не є обов'язковим правилом; вони можуть узяти до уваги виняткові обставини. Тому важливо повідомити про це свого соціального координатора.

Якщо ви залишите Бельгію на постійній основі, ви більше не відповідатимете умові проживання в Бельгії. Тоді ви більше не матимете права на отримання прожиткового мінімуму.

Які кроки необхідні при виїзді з Бельгії?

Важливо, щоб ваше оточення, а також державні служби були добре поінформовані про вашу відсутність, особливо якщо ви відсутні протягом тривалого періоду.

Поінформуйте владу муніципалітету, де ви проживаєте, про свою відсутність і намір повернутися. Навіть якщо ви будете відсутні лише кілька тижнів, може бути корисно поінформувати муніципалітет, щоб уникнути двозначностей і проблем. Якщо ви будете відсутні понад три місяці, це обов’язково. Якщо термін дії вашого дозволу на проживання закінчується під час вашої відсутності, подайте заявку на дострокове подовження, якщо це дозволяє ситуація.

Поінформуйте осіб або державну службу, де ви маєте притулок, і домовтеся про вашу відсутність і повернення.

Скасувати статус тимчасового захисту у Бельгії можна одним із 3 способів:

  • Особисто. Треба взяти рандеву у відділ "radiation" у комуні. Там заповнити відповідну форму та отримати підтвердження Modèle 8 certificat de radiation des registres de la population.

  • Онлайн. Скасувати карту А можна у режимі онлайн – на сайті irisbox.irisnet.be. Для цього потрібно використовувати зчитувач картридера посвідчень особи та пін-код, токен або програму itsme.

  • Через електронну пошту. Достатньо надіслати лист на електронну пошту комуни, заповнити форму "модель 8 біс" та додати копію посвідчення особи.

Чи можете ви повернутися до Бельгії після повернення в Україну?

Повернення до Бельгії є можливим. Коли ви повернетеся, ви маєте вжити необхідних заходів, щоб поновити свій статус, допомогу на проживання й будь-які інші права. Якщо ви були відсутні понад три місяці, ви маєте зв’язатися з муніципалітетом свого місця проживання протягом п’ятнадцяти днів після повернення до Бельгії. Ви також маєте якомога швидше зв’язатися зі своїм соціальним працівником в OCMW/CPAS, а також із будь-якими іншими органами, які можуть бути для вас важливими.

Якщо ви втратили статус або право на проживання під час своєї відсутності, можливо, вам доведеться подати нову заяву для отримання права на проживання.

Допомогти повернутися в Україну може Федеральне агентство з розміщення біженців (Fedasil). Як українці, так і громадяни третіх країн (не України) можуть повернутися на батьківщину за підтримки Fedasil.

Додаткову підтримку з питань реінтеграції можна отримати в Caritas International або Міжнародній організації з міграції (МОМ).

Подробиці: https://www.voluntaryreturn.be/ або за безкоштовним номером 0800 327 45 чи зверніться безпосередньо до одного з 5 пунктів із питань повернення  (Брюссель, Гент, Антверпен, Льєж, Шарлеруа).

Якщо ваш запит буде схвалено, Fedasil оплатить квиток на автобус і надасть додаткову суму готівкою (дорослий 50 євро / дитина 25 євро). Ці гроші можна витратити, наприклад, на їжу або на подальший транспорт від автобусної зупинки до кінцевого пункту призначення.

Для осіб із вразливістю обмежена реінтеграційна підтримка може надаватися на місці в Україні. Кожен запит розглядається окремо, щоб визначити, чи можливо це та яку саме підтримку можливо надати. Це може бути матеріальна й практична допомога місцевого партнера Caritas International, наприклад, для відкриття бізнесу, оренди чи ремонту будинку, оплати медичних витрат тощо.

Для кожного запиту Fedasil перевіряє, чи необхідний і можливий супровід.

Супровід людей з інвалідністю можливий лише до кордону, але не на території України.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті