Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Повернення українців з тимчасовим захистом із Чехії до України

Уряд Чехії запустив пілотний проект з добровільного повернення українців.

Українські біженці в Чехії  | © Pexels

Чехія надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

Українські біженці, які планують повертатися додому, можуть отримати виплату та компенсацію за квитки до України.

Мова йде про тих, хто потрапив до країни у зв’язку з повномасштабною війною. У Чехії станом на квітень 2024 року проживали близько 339 тисяч українців, які виїхали з України через повномасштабне вторгнення, згідно з даними чеського МВС.

Проєкт триватиме з червня по листопад. Країна готова оплатити квитки до України для 400 біженців, а також організувати транспортування в машині швидкої допомоги для 30 українців, які мають проблеми зі здоров'ям.

На програму виділили 5 мільйонів крон. Це близько 8,9 мільйона гривень. Можливістю оплачуваного повернення можна буде скористатися тільки один раз. Якщо людина захоче подати заяву на дозвіл на проживання протягом наступних дванадцяти місяців, їй доведеться сплатити половину витрат.

“Ми хочемо запропонувати допомогу тим, хто, наприклад, за станом здоров’я чи сімейними обставинами хоче повернутися додому. Ця допомога полягатиме в основному в купівлі квитків і в деяких особливо серйозних випадках, наприклад, у наданні швидкої допомоги”, – додав міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

Підтримка українців у Чехії

А для тих українців, які не планують покинути Чехію, громадський центр «Світло» щоп’ятниці проводить заняття з арттерапії. Для дітей 3 – 6 років заняття починаються о 15:00; для дітей віком 7– 12 років – о 16:30; для дорослих – о 18:00.

Заняття відбуваються приміщенні Скаутського інституту в Празі за адресою: Malé náměstí 9/5, Praha 1 – Staré Město, кабінет 209. Для участі необхідно зареєструватися.

Крім того, в центрі ви можете отримати психологічну підтримку, юридичну консультацію, допомогу у перекладі і інші види допомоги.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті