Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Карта побиту для українців у Польщі

З 1 квітня українські біженці, які перебувають у Польщі і мають статус PESEL UKR, можуть подати документи на отримання так званої «карти побиту», що надає довгострокові гарантії на легальне перебування та працевлаштування в країні.

На офіційній сторінці Уряду Польщі наголошується на тому, що поправки у спецзакон спричинили низку важливих змін для українських вимушених мігрантів. Зміни стосуються не лише підстав, а й процедури та термінів, на які будуть видаватись Карти побиту.

Як отримати карту побиту у Польщі

Згідно з січневими поправками у польський спецзакон, заяви на отримання Карт побиту, які були подані попередньо, втрачають юридичну силу.

Оновленим спецзаконом 1 квітня 2023 року визначено початком нового етапу подання заяв на отримання Карти побиту українськими біженцями.

Для отримання посвідки необхідно мати польський ідентифікаційний код (PESEL UKR), який був отриманий після 24 лютого 2022 року, та роботу в цій країні. При цьому пільги та виплати залишаться в силі.

Щоб оформити дозвіл на тимчасове проживання у спрощеному порядку, метою перебування в Польщі має бути:

  • офіційної зайнятості та здійснення трудової діяльності;

  • трудової діяльності (виконання робіт) за професією, що вимагає високої кваліфікації (Blue Card – Блакитна карта) - науковці, інженери, працівники сектора IT тощо;

  • здійснення власної підприємницької діяльності.

 Заяву треба подавати воєводі за місцем проживання. Якщо під час отримання PESEL UKR, українські мігранти здали відбитки пальців, то з 1 квітня 2023 року їм не потрібно буде особисто прибувати на подання заяви на Карту побиту до воєводського управління.

В іншому випадку українцям все ж таки доведеться особисто відвідати воєводське управління для здачі відбитки пальців.

Проте ця процедура буде проводитись вже після видачі рішення про надання дозволу на тимчасове проживання. Найбільш ймовірно відбитки пальців в українських мігрантів будуть зніматись під час особистого отримання карти побиту.

Різні терміни дії Karty pobytu для українських біженців із Pesel ukr

Якщо біженець відповідає всім вимогам, дозвіл на проживання можуть видати на термін до трьох років. Якщо людина не відповідає вимогам, але ціллю перебування є робота, карту побиту нададуть лише на 1 рік. Відмовити або затримати видачу карти побиту можуть у разі, якщо неправильно заповнена анкета чи був поданий неповний пакет документів. Наразі відсутня можливість подачі документів онлайн.

На пільгових умовах отримати карту побиту можна буде тільки з 1 квітня до 24 серпня 2023 року.

Громадяни України, які перебували на території Польщі до 24 лютого 2022 року, мають право подати документи на отримання карт побиту на стандартних засадах, таких як працевлаштування, навчання, ведення бізнесу чи воззʼєднання родини.

Карта побиту (дозвіл на тимчасове перебування) дає українським біженцям доступ до польського ринку праці на термін видачі посвідки (максимально до 3 років), можливість міняти роботодавця без необхідності отримання нової карти побиту, а також вільного переміщення до інших країн Європи.

Процедура та спосіб подання заяв на Карту побиту можуть бути уточнені воєводствами

З актуальними підставами надання дозволу на тимчасове проживання у Польщі та необхідними для подання документами можна ознайомитись на урядовому порталі за цим посиланням.

Польські правники припускають також оновлення процедур та порядку подання заяви на Карти побиту.

З цією метою рекомендується відстежувати оновлення воєводських офіційних порталів, за місцем проживання.

Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті