Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для українських біженців в Італії на 2023 рік

Італія, як і інші європейські країни, приймає українських біженців і надає їм тимчасовий захист.

Українські біженці в Італії  | © Pexels

Італія надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

В цій статті розкажемо про умови отримання тимчасового захисту та життя в Італії.

В’їзд до Італії у 2023 році

В Італію не потрібна віза для українців із біометричним закордонним паспортом. З ним ви можете перебувати в країні протягом 90 днів на півроку, після чого необхідно отримати
дозвіл на проживання.

Тимчасовий захист в Італії

Щоб урегулювати свою присутність на території Італії, протягом 8 днів після в’їзду в Італію повідомте місцеві органи про своє прибуття (dichiarazione di presenza). Для цього зверніться в будь-яке представництво поліції (Polizia di Stato: Questura/Commissariato).

У відділенні поліції (Polizia di Stato: Questura/Commissariato) з’ясуйте порядок оформлення посвідки на проживання в Італії (Рermesso di soggiorno) у випадку возз’єднання сім’ї/подання запиту на тимчасовий захист/тощо. Поцікавтеся, чи можна одразу призначити зустріч для подачі документів на оформлення посвідки на проживання.

Після подачі документів для отримання посвідки на проживання в Італії, вам буде присвоєно ідентифікаційний номер (codice fiscale), необхідний для доступу до державних послуг під час вашого перебування в країні.

При цьому приймаюча сторона протягом 48 годин від приїзду громадян України подає (особисто/шляхом надсилання листа - raccomandata/електронного листа засобами pec) заяву про гостинність (comunicazione di ospitalità).

Після цього у громадян України є час, щоб підготувати необхідні документи та зв’язатися з місцевою квестурою (Questura - Ufficio Immigrazione), з метою подачі документів на оформлення посвідки на проживання на території Італії.

Радимо заздалегідь уточнити порядок прийому громадян у місцевій квестурі (Questura).

Questura Мілана приймає за попереднім записом. Записатися можна:

  • надіславши відповідний запит на електронну пошту immig.quest.mi.ucraina@pecps.poliziadistato.it , додавши копію паспорта та заяву про присутність на території Італії;

  • звернувшись напряму в міграційне відділення поліції за адресою: via Montebello, 26 (з понеділка по суботу з 08:00 до 12:00);

  • звернувшись у HelpUkraine Point за адресою: viale Monza, 79 (з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 13:00; з 14:00 до 18:00).

В Італії кожен українець має право вирішити, з якої підстави оформити посвідку на проживання:

  • тимчасовий захист;

  • возз’єднання сім’ї (ricongiungimento familiare);

  • спеціальний захист (motivi di protezione speciale / calamità / protezione sussidiaria).

Посвідку на проживання "тимчасовий захист" можуть отримати:

  • громадяни України та члени їхніх сімей, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року;

  • особи без громадянства, громадяни третіх країн та члени їхніх сімей, які отримали міжнародний захист в Україні до 24 лютого 2022 року.

Необхідні документи:

  • 2 фотокартки 3,5х4,5;

  • заява про гостинність (comunicazione di ospitalità);

  • паспорт зі штампом про перетин кордону;

  • заява про присутність на території Італії (dichiarazione di presenza);

  • документи, які підтверджують родинні зв’язки (якщо йдеться про особу, яка виїхала з неповнолітньою дитиною).

Жителям України, які змушені рятуватися від війни, надається тимчасовий захист, який діє протягом одного року з можливістю продовження та забезпечує право на проживання, медичне обслуговування, доступ до житла, ринку праці та освіти.

Житло в Італії

Щоб отримати притулок або тимчасове житло зв’яжіться за безкоштовним номером для шукачів притулку та біженців (800 905 570 або +39 3511376335) або зверніться до Служби для біженців JUMA MAP

Кількість доступних соціальних або громадських будинків в Італії сильно обмежена, тому оренда приватного житла нерідко може стати чи не єдиним способом найму житла.

Тимчасовий прихисток можна знайти на платформах: 

Медичне обслуговування в Італії

Після приїзду в Італію потрібно якомога швидше звернутися до місцевої лікарняної структури або санітарної служби (ASL) з проханням про присвоєння коду STP. 

Одразу після приїзду, якщо це необхідно, вас зможуть прийняти у пункті швидкої допомоги (pronto soccorso).

Після подачі документів для отримання посвідки на проживання, потрібно записатися до Державної системи охорони здоров’я і обрати сімейного лікаря, звернувшись до найближчої санітарної служби (ASL).

Національна служба охорони здоровʼя (Servizio Sanitario Nazionale – SSN) Італії фінансується державою. Будь-який іноземець має право отримати доступ до даної системи, якщо отримає медичну картку (tessera sanitaria) від місцевого органу охорони здоров’я (Azienda Sanità Locale – ASL). 

Після цього ви матимете право відвідувати сімейного лікаря (або педіатра для дітей до 14 років), спеціалізованих лікарів у разі потреби, здавати аналізи крові, проходити імунізацію, бути госпіталізованим, а також вам будуть доступні й інші різні види оздоровлення залежно від ваших потреб.  

Послуги в рамках національної служби охорони здоровʼя є безкоштовними або недорогими. Доплачувати доведеться за деякі ліки, які відпускають по рецепту та спеціалізоване лікування. Звільнені від доплати незахищені групи населення: діти, пенсіонери, малозабезпечені. 

Всі працевлаштовані в Італії експати можуть безкоштовно зареєструватись у SSN. Також безкоштовний доступ до послуг мають студенти та пенсіонери. Решта іноземців мають можливість оформити страхування добровільно, проте у цьому випадку вам доведеться сплачуючи фіксовану щорічну плату.

Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям або інші особливі потреби, будь ласка, негайно повідомте компетентні органи влади. У цьому випадку можуть бути вжиті конкретні заходи для вашої підтримки: вам може допомогти лікар, психолог або соціальний працівник, вас може бути поселено у спеціальний центр тимчасового перебування, де ви зможете отримати послуги та допомогу, які відповідають вашим потребам.

Випадки з особливими потребами:

  • вам не виповнилося 18 років;

  • у вас серйозне захворювання;

  • у вас діти віком до 18 років;

  • ви вагітні;

  • у вас є інвалідність;

  • вам потрібна психологічна підтримка через важкий досвід, який ви пережили, вашу сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність, або через те, що ви були доставлені до Італії проти власної волі, або через будь-які інші обставини, у яких ви відчуваєте потребу у допомозі.

Працевлаштування

В Італії вам дозволено працювати через 60 днів після подачі заяви про надання притулку. Надалі ви можете зареєструватися у місцевому державному центрі зайнятості («Centro per l’Impiego») як шукач роботи. Під час реєстрації в центрі зайнятості одразу підпишіть «Dichiarazione di Immediata Disponibilità» (DID), що означає, що ви негайно готові до роботи. Ви маєте право працювати впродовж всього терміну процедури надання притулку. Після присвоєння вам статусу біженця або особи, що потребує додаткового захисту, ви отримаєте дозвіл на проживання. З цим дозволом ви маєте право працювати в Італії без обмежень. 

Центри зайнятості можуть допомогти вам у пошуку роботи. Однак зверніть увагу, що знайти роботу в Італії може виявитись важко, також більшість вакансій вимагатимуть від вас хорошого рівня знання італійської мови. Щоб вивчити італійську мову, ви можете безкоштовно зареєструватися в державному центрі навчання дорослих («CPIA»); Ви знайдете центр CPIA в кожному італійському містечку, що включає курси мовної та соціальної інтеграції для іноземців (італійська мова рівня L2) та програми, спрямовані на отримання диплома про середню освіту. 

Якщо ви живете в центрі тимчасового перебування, запитайте у персоналу додаткову інформацію про наявні можливості професійного навчання та наставництва.

Освіта для дітей та підлітків 

Законодавство Італії передбачає, що всі діти та підлітки, незалежно від їхнього статусу, мають право на освіту та зобов’язані ходити до школи до 16 років. Це означає, що всі діти віком від 6 до 16 років, які перебувають на території Італії, повинні бути зареєстровані у школі та регулярно відвідувати її. Після отримання заяви про зарахування іноземного громадянина, школа затребує документи, аналогічні як вимагається для італійських дітей. Зверніть увагу, що відсутність реєстрації місця проживання або попереднього навчання не може перешкодити дитині вступити до школи. 

Заяву на зарахування до шкіл усіх рівнів необхідно заповнювати онлайн на вебсайті Міносвіти. У випадку, якщо родина не має доступу до Інтернету та/або комп’ютера, школа, на яку претендує дитина, може, за запитом, надати допомогу в реєстрації заяви.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті