Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для українських біженців у Румунії на 2023 рік

Румунія, як і інші країни Євросоюзу, надає українським біженцям прихисток від російської агресії.

Українські біженці в Румунії в 2023 році | © Pexels

Румунія надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

В цій статті ви зможете отримати інформацію про тимчасовий захист в Румунії та права, які отримують українці з тимчасовим захистом.

В’їзд до Румунії у 2023 році

В'їхати в Румунію можна кількома способами: з тимчасовим захистом, на короткий термін перебування або як шукач притулку. Ви можете перебувати в Румунії 90 днів за півроку та подати заяву про надання притулку в цей термін.

Якщо ви маєте українське громадянство, ви можете в’їхати до Румунії, пред’явивши біометричний або простий закордонний паспорт на румунському кордоні.

Усі діти, які приїжджають з України, можуть в’їхати в Румунію. Бажано мати при собі паспорт або свідоцтво про народження.

Українцям чоловічої статі можна перетнути кордон з Румунією, якщо вони підпадають під умови, коли можуть виїхати з України та в’їхати в Румунію. Чоловіки молодше 18 років та старше 60 років можуть виїхати з України до Румунії.

Обмеження на в’їзд, пов’язані з Covid-19, відсутні.

Тимчасовий захист у Румунії

Якщо ви маєте право на отримання тимчасового захисту в Румунії, то у вас буде 90 днів, щоб подати заявку на отримання цього статусу. Для цього вам потрібно звернутися до румунських органів влади. Це може бути прикордонна поліція або Генеральна інспекція з питань імміграції, або Регіональний центр процедур та розміщення шукачів притулку. Дізнатися адреси регіоналих центрів можна за цим посиланням: https://www.romaniaeacasa.ro/en/homepage-en/

Під час явки до органів влади буде зроблено вашу фотографію та зареєстровано такі дані:

a) прізвище та ім'я;

b) дата народження;

c) громадянство (національність);

d) стать;

e) особистість;

f) рідні;

g) сімейний стан;

h) сімейний статус;

i) адреса у Румунії.

Після успішного проходження всіх етапів ви отримаєте посвідку на проживання в Румунії. На ній буде ваш персональний цифровий код. В середньому може пройти до 30 днів до моменту надання статусу тимчасового захисту в Румунії.

Основні права українця з тимчасовим захистом

a) право на отримання документа, що дає дозвіл на прибуття на території Румунії;

b) право на отримання письмової інформації мовою, яку я розумію, інформацію про положення, що стосуються тимчасового захисту;

c) бути найнятим фізичними або юридичними особами, здійснювати незалежну діяльність, дотримуючись правил, що застосовуються до професії, а також такі види діяльності, як можливості навчання дорослих, професійна підготовка та практичний досвід роботи відповідно до закону;

d) право на отримання, за запитом, необхідної допомоги на утримання у разі відсутності необхідних матеріальних засобів для існування;

e) право на отримання безкоштовної первинної медичної допомоги та відповідного лікування, на невідкладну допомогу, а також на безоплатну медичну допомогу та лікування у випадках гострого або хронічного захворювання, що загрожує життю, через національну систему невідкладної медичної допомоги та кваліфікованої долікарської допомоги.

f) право на отримання адекватної медичної допомоги, якщо маю особливі потреби;

g) мати доступ до державної системи освіти (безкоштовно) на умовах, передбачених законом для громадян Румунії, якщо я не досяг 18-річного віку.

Житло в Румунії

Після прибуття українці можуть отримати безкоштовне проживання в таборах тимчасового проживання та гуманітарної допомоги:

  • Rădăuți (Радауці) (поруч з Чернівецькою обл.)

Адреса: Вулиця Перилор, б. 2, Редеуці, округ Сучава, Телефон: 0230 – 564462; 0230 – 564463; E-mail: c.radauti.igi@mai.gov.ro

  • Maramureș (Марамуреш) (поруч із Закарпатською та Івано-Франківською областями)

Адреса: Вулиця Четецій, 1А, Шомкута-Маре, округ Марамуреш, Телефон: 0262 – 280005; E-mail: c.maramures.igi@mai.gov.ro

  • Galați (Галац) (поруч з Одеською обл.)

Адреса: вулиця Севінешть, буд. 2, Галац, округ Галац, Телефон: 0236 – 323878; Email: c.galati.igi@mai.gov.ro

  • București (Бухарест) (столиця Румунії)

Адреса: вулиця Тудор Гочу, н. 24А, сектор 4, Бухарест, Телефон: 021–240 8774; E-mail: c.bucuresti.igi@mai.gov.ro

  • Timișoara (Тімішоара) (поруч з румунсько-угорським кордоном)

Адреса: Вул. Армонією, д. 33, Тімішоара, округ Тіміш, Телефон: 0256.421.240; E-mail: c.timisoara.igi@mai.gov.ro

  • Giurgiu (Джурджу) (поруч з румунсько-болгарським кордоном)

Адреса: Бульвар 1907, Джурджу, округ Джурджу, Телефон: 0246 – 215056; E-mail: c.giurgiu.igi@mai.gov.ro

Якщо вам потрібна допомога, подайте запит на проживання безпосередньо через форму на https://unacoperis.ro/uk. Центральні органи влади разом з міжнародними організаціями централізовано координують запити про допомогу та всі наявні житлові приміщення та виділять вам житло відповідно до ваших потреб.

Ви також можете розраховувати на те, що вас прийме до себе румунська родина. Але в цьому випадку ви маєте знати, що така родина повинна обов’язково повідомити про це румунські органи влади. 

Фінансова допомога в Румунії

Українці, які обрали Румунію в якості країни для тимчасового захисту, можуть також розраховувати на фінансову допомогу. Серед таких допомог:

  1. Фінансова допомога від ООН. Її розміри становлять 110 євро на дорослого та 120 євро на дитину. Допомога виплачується три місяці. Подати заявку на допомогу від ООН у Румунії можна за цим посиланням: https://enketo.unhcr.org/single/7iuP2pWb.

  2. Щомісячна виплата на дітей з інвалідністю у розмірі 135 євро. Виплати будуть приходити впродовж 6 місяців;

  3. Фінансова допомога від Червоного Хреста. Вона надається тим, хто не отримує допомогу від ООН. Її розміри становлять 110 євро на дорослого та 120 євро на дитину. Так само, як і у випадку з ООН, допомога виплачується 3 місяці. Для того, щоб подати заявку, вам потрібно завантажити додаток IFRC. Це можна зробити на IOS або Google Play.

  4. Фінансова допомога для осіб, які отримали статус біженця в Румунії. Її розміри становлять 200 євро на дорослого та 300 євро на дитину.

Медичне обслуговування

Українці з тимчасовим захистом мають право користуватися медичними послугами, предметами медичного призначення, ліками, медичними виробами, що включені до національних програм лікування так само, як і застраховані румуни. Без сплати внесків до системи соціального медичного страхування, особистого внеску на ліки, що видаються під час амбулаторного лікування.

Люди, які приїжджають з України та вперше звертаються за медичними послугами, реєструються провайдерами в ІТ-додатку, наданому Національною Касою Медичного Страхування, для надання їм ідентифікаційного номера в системі соціального медичного страхування.

Після реєстрації особи у додатку та присвоєння ідентифікаційного номера дані, що відображаються, роздруковуються з додатка для передачі бенефіціару/пацієнту; Відповідний документ згодом може бути використаний пацієнтами у будь-якій медичній установі на території Румунії без необхідності подальшого формування ідентифікаційного номера.

У разі невідкладної медичної допомоги ви можете звернутися: 

  • єдиний номер екстреної допомоги 112, який діє по всій країні і на який можна телефонувати з усіх телефонних мереж загального користування. Дзвінки приймаються 24 години на добу, 7 днів на тиждень і можуть оброблятися кількома міжнародними мовами та мовами національних меншин;

  • сімейні лікарі (незалежно від того, зареєстровані ви у сімейного лікаря чи ні);

  • лікарі-спеціалісти у спеціалізованих амбулаторіях за контрактом з медичними страховими компаніями;

  • медичні послуги з надання невідкладної медичної та хірургічної допомоги передбачають пряме направлення до амбулаторного лікаря-спеціаліста без необхідності оформлення направлення;

  • структури невідкладної допомоги (“UPU/CPU”, чергова кімната) в медичних підрозділах з ліжками.

Ви можете скористатися:

  • медичними послугами, товарами медичного призначення, ліками та медичними виробами, що надаються в рамках системи соціального медичного страхування в Румунії;

  • медичними послугами спеціалізованої амбулаторної допомоги за клінічними спеціальностями, що входять до базового пакету послуг, надаються без необхідності пред’явлення направлення, яке є спеціальним бланком, що використовується в румунській системі соціального медичного страхування;

  • в рамках національних програм лікувального здоров’я, що реалізуються Національною лікарняною касою, ви можете користуватися ліками, медичними матеріалами, виробами медичного призначення та медичними послугами, як і румунські застраховані особи, без сплати внеску на соціальне медичне страхування, особистого внеску за ліки, що надаються при амбулаторному лікуванні, а також зі звільненням від співоплати, як це описано нижче:

    • Національна програма серцево-судинних захворювань;

    • Національна програма боротьби з онкологією;

    • Національна програма боротьби з діабетом;

    • Національна програма лікування неврологічних захворювань;

    • Національна програма лікування гемофілії та таласемії;

    • Національна програма підтримки функції нирок у пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю;

    • Національна програма інтенсивної терапії печінкової недостатності, тощо.

Пацієнти з хронічними захворюваннями

Періодичні консультації для застрахованих осіб із хронічними захворюваннями проводяться за попереднім записом та надаються для продовження терапії, спостереження за перебігом захворювання та його ускладненнями. Пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати одну консультацію на місяць у сімейного лікаря, в офісі або дистанційно.

Працевлаштування

Громадяни України мають право на працевлаштування в Румунії на тих самих умовах, що й громадяни Румунії, без необхідності отримання дозволу на працевлаштування або довгострокової робочої візи. Якщо вам потрібна підтримка у підготовці до працевлаштування або пошуку роботи (наприклад, допомога в пошуку роботи, написанні резюме, консультації щодо трудових прав і законів тощо), ви можете звернутися до наведених нижче організацій.

  • Державні служби зайнятості

Після реєстрації в ANOFM громадяни України мають безкоштовний доступ до державних послуг з працевлаштування. Більше інформації про ці послуги можна знайти тут. ANOFM має сайт вакансій, доступний тут, де ви можете переглянути доступні вакансії, пропоновані через них. Курси румунської мови також доступні в деяких офісах Державної служби зайнятості. Більше інформації про те, як отримати доступ до цих курсів, можна знайти на веб-сайті румунського уряду тут.
Державні агентства зайнятості присутні по всій країні. Ви можете знайти їхні адреси та контактні дані тут.

  • Jobs for Ukraine

Jobs for Ukraine – це проект, який полегшує доступ до можливостей працевлаштування через онлайн-платформу вакансій (доступну тут) та офлайн-послуги підтримки, такі як кар’єрне консультування (в тому числі написання резюме), підготовка до працевлаштування, семінари з підтримки підприємництва та ярмарки вакансій.

Центр розташований у Бухаресті, але деякі заходи проводяться по всій країні.
Контактна інформація:
Більше інформації про послуги Jobs for Ukraine можна знайти на їхньому веб-сайті (доступний за посиланням). Ви можете бути в курсі нових вакансій та інших заходів через їхній Telegram-канал (доступний за посиланням), а також зв’язатися з ними за телефоном +40 744 221 224 / contact@jobs4ukr.com.

  • Ateliere Fara Frontiere (AFF)

AFF допомагає підготувати людей до працевлаштування та зв’язати їх з ринком праці. Послуги підтримки включають консультування з питань кар’єри, взаємодію з роботодавцями, пошук роботи, юридичні консультації, культурні заходи та доступ до мовних курсів.

Офіс розташований у Бухаресті.
Контактна інформація:
Більше інформації про послуги AFF можна знайти на їхньому сайті або зателефонувати за номером contact@atelierefarafrontiere.ro / +40 314 259 010.
Ви також можете підійти до їхньої стійки в Центрі послуг для біженців RomExpo. Адреса: Bulevardul Expozitiei 2, 012 103, Sector 1, Bucharest

  • HEKS EPER

HEKS EPER допомагає шукачам роботи знайти роботу за допомогою різних заходів, включаючи консультування з питань кар’єри, спрямування на роботу та посередницькі послуги, зв’язок з мовними курсами та сприяння визнанню кваліфікації.

Офіс розташований у Клужі.

Контактна інформація:
Більше інформації про послуги HEKS EPER можна знайти на їхньому сайті, Telegram каналі, Facebook або зверніться за адресою romania@heks-eper.org.

Навчання в Румунії

Українські діти мають право на освіту в румунських школах на тих же умовах, що й румуни.

Права:

• безкоштовне проживання у інтернатах;

• розподіл продуктів харчування за поточними соціальними програмами;

• безкоштовні ресурси (товари, одяг, взуття, підручники);

• медичний огляд у школах та безкоштовна вакцинація;

• безкоштовний транспорт для учнів-сиріт, учнів з особливими освітніми потребами, осіб з особливою мірою захисту;

• безкоштовні курси англійської мови.

Щоб записати дитину до школи, необхідно звернутися до Окружної шкільної інспекції. Перевірте тут список з контактною інформацією всіх шкільних інспекцій в Румунії.

Вища освіта

Студенти, які є громадянами України, можуть продовжити навчання в Румунії на тих самих умовах, що й студенти, які є громадянами Румунії, незалежно від наявності у них документів, що підтверджують навчання в Україні. Докторант представить вищому навчальному закладу в Румунії до завершення навчання дипломи, які дозволили йому отримати доступ до циклу навчання, в якому він був зарахований.

Для оплати навчання громадян України може скористатися фінансуванням румунської держави.

Процедура: Студенти подають письмовий запит до університету, до якого вони хочуть вступити. Університет розглядає заявку відповідно до своїх правил та у разі позитивної відповіді видає Лист про прийняття академічної мобільності.

Більше інформації: Ukrainian citizens | CNRED (edu.ro)

Про тимчасовий захист в інших країнах читайте у нашому розділі.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті