Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для українських біженців у Болгарії на 2023 рік

Болгарія є однією з популярних країн, куди обирають переїхати українці, ховаючись від війни.

Українські біженці в Болгарії в 2023 році | © Pexels

Болгарія надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

Зрозуміла мова, м’який клімат, відносно невелика відстань від України сприяють переїзду саме до Болгарії. В цій статі розкажемо, що можна отримати українським біженцям, якщо оформити тимчасовий захист в Болгарії в 2023 році.

В’їзд до Болгарії у 2023 році

Болгарія, як держава-член ЄС, має з Україною угоду про безвіз. Він гарантує українцям можливість в’їхати до країни лише на підставі біометричного паспорта та перебувати у державі без оформлення документів у термін до 90 днів. Тому отримувати візу перед подорожжю не потрібно.

Обмеження на в’їзд до Республіки Болгарії у зв'язку з епідемією COVID-19 відсутні.

Перебувати в Болгарії можна українцям, які оформили статус тимчасового захисту. В країні такий документ має назву «Реєстраційна картка іноземця, якому надано тимчасовий захист».

Тимчасовий захист у Болгарії

У Болгарії створено пункти реєстрації, де переміщені особи з України можуть зареєструватися та отримати тимчасовий захист, наприклад поліцейські відділки, пункти перетину кордону та управління Директорату міграції.

На карті ви зможете знайти найближчий до вас пункт для оформлення тимчасового захисту.

Заяву на тимчасовий захист можуть подати:

  • Громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 р та члени їх сімей;

  • Громадяни інших третіх країн (крім України) та особи без громадянства які скористалися правом на міжнародний захист або інший еквівалентний вид національного захисту в Україні до 24 лютого 2022 року та члени їх сімей;

  • Особи з іноземним громадянством або без громадянства, які залишили територію України внаслідок бойових дій, і в'їхали та залишилися на території Республіки Болгарія, якщо вони прямо заявляють, що хочуть користуватися статусом тимчасового захисту.

Процедура триває від 5 до 15 хвилин і тимчасовий захист надається негайно. 1 лютого 2023 року службовий уряд Республіки Болгарія прийняв Рішення № 95, яким термін дії тимчасового захисту для тимчасово переміщених осіб з України продовжено до 4 березня 2024 року.

Також українці в Болгарії можуть клопотати про оформлення статусу біженця. Рішення про доречність даної процедури людина приймає самостійно.

Після реєстрації заявнику видається документ «Реєстраційна картка іноземця, якому надано тимчасовий захист», який містить фотографію, анкетні дані та персональний номер іноземця (ЛНЧ). Через 1 рік строк тимчасового захисту може бути продовжений кожні 6 місяців до 3 років. Цей період може закінчитися раніше, якщо закінчиться війна, і в Україні буде відновлено мир і незалежність. Переселенці з України, які отримали реєстраційні картки іноземця, можуть використовувати ці картки в повному обсязі в усіх установах, що надають державні послуги. Це також стосується карток, випущених без штампа та без теперішньої адреси. Реєстраційна картка іноземця надається при оформленні статусу тимчасового захисту та є одним із прав громадян, які отримали такий статус.

Контакти центрів допомоги біженцям:

  • +359 884 110 050 – надання консультацій з правових питань;

  • +359 884 110 330 – надання інформації щодо гуманітарної допомоги (розселення, можливе отримання теплих речей, харчів).

Тимчасовий захист у Болгарії надасть вам такі права:

  • Право на перебування на території Республіки Болгарія;

  • Право на письмову інформацію зрозумілою мовою про правила та умови тимчасового захисту; 

  • право на облікову картку іноземця, якому надано тимчасовий захист, – на строк захисту;

  • Право на возз’єднання з сім’єю;

  • Право на працю та професійне навчання;

  • Право на освіту для учнів та право на доступ до дитячого садка для дітей віком до 6 років;

  • право на належне житло;

  • Право на соціальну допомогу;

  • Право на медичну допомогу в надзвичайних ситуаціях

– Люди із вразливих груп – діти до 18 років, діти без супроводу, вагітні жінки, батьки-одиначки з неповнолітніми дітьми, літні люди та люди з обмеженими можливостями, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, психічні розлади, які постраждали від торгівлі людьми або постраждали від катувань, зґвалтування чи інших тяжких форм насильства мають право на повне медичне обслуговування як громадяни Болгарії.

Житло в Болгарії

Болгарія до кінця вересня цього року продовжила програму державної підтримки з розміщення українських шукачів притулку.

Згідно з рішенням, власники готелів і надалі будуть отримувати по 15 левів (близько 310 гривень) на день за кожного українця зі статусом тимчасового захисту, який у них проживає. 

Залежно від вашого статусу та планів на майбутнє у вас є кілька варіантів під час пошуку житла. Уряд Болгарії надає безкоштовне проживання на державних базах. Інший тимчасовий варіант - жити у власності, наданій одним із багатьох волонтерів. Цей варіант також безкоштовний. Платними альтернативами є середньо- та довгострокова оренда. Довгострокова оренда найкраще підходить, якщо ви плануєте залишитися в Болгарії.

За допомогою платформи ви можете переглядати різні варіанти проживання та зв’язуватися з волонтерами, готелями та державними установами, які можуть вас тимчасово прийняти. Деякі варіанти розміщення на цій платформі не були перевірені, будь ласка, будьте обережні під час спілкування з господарями.

Довгострокова оренда житла

  • Довгострокова оренда в Болгарії має мінімальний термін 1 рік

  • У 95% випадків нерухомість здається в оренду мебльована.

  • Сума оренди на місяць зазвичай вказується в євро, але оплачується в левах

  • Необхідно внести депозит в розмірі оренди за 1 або 2 місяці. Депозит повертається, коли ви покидаєте помешкання, і не може бути використаним для оплати оренди за останній місяць. Він покриває витрати, які може понести власник будинку на ремонт пошкоджень, глибоке прибирання тощо.

  • Вам потрібно підписати договір разом із формою перевірки інвентаризації. 

  • Якщо орендарем є іноземець, власник житла повинен заповнити спеціальну декларацію та надати її Вам. 

  • Довгострокові договори оренди зазвичай можуть бути розірвані будь-якою стороною (власником житла або орендарем) з попередженням за 1 місяць

  • Плата за комунальні послуги (електрика, опалення, вода та інтернет) зазвичай не входять у вартість оренди. У більшості випадків офіційні комунальні рахунки залишаються зареєстрованими на власника, але рахунки орендар покриває одним із двох способів – сплачуючи їх безпосередньо власнику або онлайн через epay.bg, використовуючи номери рахунків власника.

Шукати квартиру можна самостійно за допомогою агентства або через платформи оренди нерухомості. Якщо ви вирішите це зробити, будь ласка, майте на увазі, що більшість агентств стягують з вас комісію, що дорівнює половині або повній місячній оренді. На порталах нерухомості буде багато списків, але деякі з них можуть бути підробленими або повторюваними, тому переконайтеся, що ви попросили переглянути саме те майно, яке ви побачили в оголошені. Не ходіть на огляди нерухомості, не побачивши спершу фото в Інтернеті – це буде марною тратою часу.

Грошова та гуманітарна допомога в Болгарії

Громадяни України отримують 40 левів на день на харчування та проживання якщо вони вже мають реєстраційну картку з тимчасового захисту та стали на облік у Бюро праці, тобто подали заявку в агентство зайнятості на пошук ним роботи. Ці гроші вони отримують у межах одного місяця.

Також якщо вони звертаються до Соцзахисту за місцем проживання в Болгарії, їм можуть виплатити 375 левів як разову допомогу.

Для отримання гуманітарної допомоги зверніться до пунктів підтримки українців. 

Право на отримання соціальної допомоги й засобів до існування

Після реєстрації та отримання картки тимчасового захисту біженці з України матимуть право звернутися за соціальною допомогою, яка надається управлінням соціальної допомоги за їхньою теперішньою адресою. Соціальна допомога може надаватися у формі щомісячної періодичної допомоги та одноразової грошової допомоги для задоволення одноразових медичних, освітніх, побутових та інших життєво важливих потреб осіб і сімей. Розмір визначається відповідно до матеріального та сімейного становища осіб, які звертаються за допомогою. Заяву про призначення соціальної допомоги можна завантажити тут. Ці служби називаються дирекціями «Соціальна допомога» (ДСД) – дивись тут.

Соціальна допомога людям з інвалідністю

Українці, які отримали тимчасовий захист і мають інвалідність, не можуть отримати допомогу на це, якщо їх інвалідність та знижена працездатність не визнані болгарською експертизою. Вона називається «експертиза стійко зниженої працездатності» і проводиться спеціально створеними територіальними експертно-лікарськими комісіями (ТЕЛК).

Перелік ТЕЛК за населеними пунктами – дивіться тут.

Особа з тимчасовим захистом, яка бажає отримати експертизу для встановлення тривалої непрацездатності (інвалідності), повинна вимагати медичне скерування на ТЕЛК у лікаря загальної практики або спеціаліста. На підставі виданого медичного скерування та доданих до нього обстеження та епікризи, відповідна ТЕЛК за місцем проживання особи з інвалідністю призначає дату проведення огляду. Критерії оцінки регулюються Постановою про медичну експертизу (див. тут), а також видано методичні вказівки щодо методу та процедури проведення огляду (див. тут).

Якщо особа з тимчасовим захистом не задоволена експертизою або встановленим їй відсотком непрацездатності (інвалідності), вона може оскаржити це експертне рішення в Національній експертно лікарській комісії (НЕЛК). Детальніше про НЕЛК - дивіться тут.

Скаргу до НЕЛК щодо експертного рішення ТЕЛК можна подати протягом 14 днів з моменту її отримання особисто на адресу НЕЛК у Софії, поштою з повідомленням про отримання, електронною поштою за адресою: info@nelk.bg або онлайн за адресою за наступним посиланням: https://edelivery.egov.bg/.

Скаргу також можна подати безпосередньо до місцевого адміністративного суду – дивіться тут.

Основною допомогою, яку може отримати інвалід, якому встановлено ТЕЛК/НЕЛК тривалу втрату працездатності, є право на отримання пенсії за інвалідністю. Пенсії за інвалідністю можуть бути різних видів – за загальним захворюванням, у зв'язку з нещасним випадком під час роботи чи професійним захворюванням, за військовою інвалідністю, за цивільною інвалідністю та соціальна пенсія за інвалідністю. Право на соціальну пенсію за інвалідністю мають особи віком від 16 років, які мають стійку знижену працездатність або вид і ступінь інвалідності понад 71 %. Детальніше про пенсії за інвалідністю, умови їх отримання та розмір – дивіться тут.

Медичне допомога в Болгарії

Якщо вам потрібна екстрена медична допомога, телефонуйте за номером 112 .

На сайті: https://ukraine.gov.bg/ua/get-medical-help/ ви знайдете лікарні та лікарів, які пропонують безкоштовну медичну допомогу всім, хто тікає від війни в Україні. 

Біженці з уразливої ​​групи - діти до 18 років, діти без супроводу, вагітні жінки, одинокі батьки з неповнолітніми дітьми, люди похилого віку та люди з інвалідністю, серйозними проблемами зі здоров'ям, психічними розладами, жертви торгівлі людьми або жертви тортур, зґвалтувань чи інших тяжких форм насильство - мають право на повну медичну допомогу, як і громадяни Болгарії.

Проведення стаціонарного чи оперативного лікування для українців платне.

Працевлаштування в Болгарії

Відповідно до болгарського законодавства особи, яким надано тимчасовий захист, мають право на роботу та професійне навчання.

Пошук роботи може здійснюватися з особистої ініціативи або через місцеві служби з питань зайнятості, які називаються Бюро зайнятості (див. тут). Реєстрація в службі зайнятості як безробітного не гарантує автоматично права на щомісячну соціальну допомогу по безробіттю. Таке право мають лише ті особи, які перебували на обліку як безробітні не менше 9 місяців до моменту подання заяви на отримання щомісячної грошової допомоги по безробіттю і протягом того часу не повинні були відмовитися від роботи, запропонованої їм у Службі зайнятості, або від пропозиції вступити до курси професійної кваліфікації або перекваліфікації.

Освіта в Болгарії

У Болгарії обов'язкове навчання в державних і муніципальних навчальних закладах (дитячих садках і школах) є безкоштовним. Дошкільна освіта є обов'язковою для дітей, які досягли 4-річного віку, а шкільна – від 7 до 16 років, тобто в звичайному випадку – без повторення класу – з I по VII клас.

Навчання в державних і муніципальних школах є безкоштовним навіть після закінчення обов'язкового шкільного віку (тобто з VIII по XII клас) для українських дітей з тимчасовим захистом.

Навчання в навчальних закладах Болгарії організовано таким чином:

ДОШКІЛЬНА ОСВІТА

Дошкільна освіта здійснюється в дитячому садку. До дитячого садка можуть вступати діти, які досягли 3 років. Зарахування до дитячого садка допускається також до, але не раніше навчального року, який починається у віці трьох років. Зарахування до дитячого садка стає обов'язковим у навчальному році, який починається в рік, коли дитині виповнюється 4 роки.

У деяких дитячих садках сформовані так звані ясельні групи (дитячі ясельні групи), які можуть відвідувати діти від 10 місяців до трьох років.

Загальновідомим і визнаним владою є значний дефіцит місць у дитячих садках на території міста Софії, тому зарахування до державного чи муніципального дитячого садка в столиці Болгарії може бути проблемою.

ШКІЛЬНА ОСВІТА

Шкільна освіта поділяється на початкову та середню освіту:

  • Базова середня освіта - організована в два етапи:

  • початковий етап (з 1 по 4 клас)

  • прогімназійний етап (з V по VII клас)

  • Середня освіта – також ділиться на два етапи:

– перший гімназійний етап (з VIII по X клас)

– другий гімназійний етап (з ХІ по ХІІ клас).

 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті