Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців з України у Франції

Про тимчасове перебування, проживання, допомогу, охорону здоров'я у Франції

Прапор Франції | © Pixabay

Інформація для українських біженців у Франції (Pixabay)

Тікаючи від війни, українці вимушені виїжджати в країни Європи. Більшість людей обирають для притулку країни, які межують з Україною. А хтось їде далі. Сьогодня розповімо про життя у Франції.

Загалом на територію Франції українці та інші громадяни, які тікають від війни в Україні, можуть в’їхати у трьох статусах: «мандрівники», шукачі притулку та біженці. Залежно від цього вони матимуть різні правила в’їзду, права та обов’язки, а також можливість отримати фінансову допомогу та притулок для проживання.

Умови в'їзду українців до Франції

Якщо Ви залишили Україну через війну після 24.02.2022, Ви можете в’їхати до Франції без додаткових документів за наступних умов:

1.Ви маєте документ, що підтверджує особу та громадянство: закордонний паспорт, як біометричний, так і звичайний (дійсний або протермінований не більш, ніж на 2 роки), або паспорт громадянина України у формі картки (дійсний або протермінований не більш, ніж на 2 роки) або довідка про підтвердження особи, видана Посольством України

2.І при цьому Ви можете надати штамп про перетин українського кордону та в’їзд до країни Шенгенської зони або інше підтвердження такого перетину (наприклад, довідку про перетин кордону, видану прикордонною службою країни, в яку Ви в’їхали з території України).

УВАГА! Якщо у Вас немає документу, що підтверджує особу та громадянство, АБО якщо у Вас не проставлено відмітки про перетин кордону/немає виданої прикордонними службами довідки про перетин кордону, Ви обов’язково повинні звернутися до Посольства Франції в першій країні Шенгенської зони, в яку Ви в’їхали, для отримання дозволу на в’їзд у Францію.

Посольство Франції в Польщі (м.Варшава): https://pl.ambafrance.org/Une-demarche-administrative-liee-a-la-guerre-en-Ukraine 

Посольство Франції в Угорщині (м.Будапешт), за адресою Budapest H-1011, Fő utca 17 (емейл consulat.budapest-amba@diplomatie.gouv.fr)

Посольство Франції в Румунії (м.Бухарест), також для осіб, що виїхали з України через Молдову: деталі англійською тут https://ro.ambafrance.org/Aller-en-France-Situation-specifique-des-citoyens-ukrainiens 

Якщо Ви виїхали з України в зв’язку з війною, Ви маєте право подати заяву на отримання тимчасового захисту https://cutt.ly/fSstcZa (офіційне роз’яснення МВС Франції, українською) – але Ви не зобов’язані це робити.

Якщо ви вирішили не оформлювати тимчасовий захист, на вас розповсюджуватимуться загальні підстави перебування у Франції для громадян України – безвізовий режим на 90 днів.

Українці у Франції | © Pexels Умови перебування українців у Франції (Pexels)

Чи дозволяється перетинати кордон дітям без супроводу дорослих? А також дітям у супроводі дорослих, які не є членами їх родин?

Так, за наявності візи. Якщо неповнолітній без супроводу дорослих і без проїзного документу та без візи прибуде до пропускного пункту на кордоні, його не пропустять на територію Франції. Його розмістять у зоні очікування. Потім прикордонна поліція повідомляє про це суддю, і для неповнолітнього призначається і за ним «закріплюється» адміністратор. Ця особа надає допомогу неповнолітньому без супроводу увесь час, доки той перебуває в зоні очікування. (Джерела інформації: 1, 2)

Зелена картка (для авто)

Страхова «атестація» (зелена карта) та страхове свідоцтво підтверджують, що транспортний засіб застрахований у страховій компанії. Ці документи знадобляться на випадок огляду чи ДТП. Крім того, у Франції вимагається, щоб страхове свідоцтво (так званий «зелений метелик») було прикріплене на лобовому склі вашого авто. Документи, які потрібно пред’явити при ДТП: можна використовувати дружній протокол або європейський протокол ДТП, але це нерівнозначні документи. (Джерело інформації)

Документи на домашніх тварин

Ввезення на територію котів, собак та фреток дозволено за виконання таких умов (Джерело інформації):

● тварина повинна мати для ідентифікації татуювання або електронний чіп (транспондер), імплантований під шкіру (стандарт ISO 11784 або додаток A до стандарту ISO 11785).

● бути повністю вакцинована від сказу (тобто має пройти первинну вакцинацію та ревакцинацію);

● тварина пройшла титрування сироваткою проти сказу (було проведене лабораторне дослідження за зразком крові, результати якого доводять ефективність вакцинації тварини від сказу) у в лабораторії, затвердженій Європейським Союзом, мінімум через 30 днів після вакцинації тварини і не менше, ніж за три місяці до її ввезення. Результат титрування сироваткою повинен становити 0,5 МО/мл або більше.

Якщо виникнуть запитання щодо перевезення домашніх тварин, також можна звернутись за цією електронною адресою: import.dgal@agriculture.gov.fr. 

 Якщо Ви залишили Україну до 24.02.2022, Ви можете в’їхати до Франції лише на загальних підставах:

  1. з діючим біометричним закордонним паспортом - у Шенгенській зоні Ваше перебування буде легальним протягом 90 днів без жодних додаткових дій

  2. або з діючим небіометричним закордонним паспортом та з короткостроковою шенгенською візою, довгостроковою візою для в’їзду до Франції або з посвідкою на проживання у Франції чи іншій країні ЄС.

Бажаєте отримати відповіді на хвилюючі питання?

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Перебування у Франції більше 90 днів

Якщо Вам потрібно перебувати у Франції більше 90 днів, Ви маєте отримати дозвіл на перебування – АБО продовживши Ваш термін перебування за безвізовим режимом, через отримання тимчасового дозволу на перебування/autorisation provisoire de séjour на 3 місяці АБО отримавши тимчасовий захист та пов’язаний з ним проживання на 6 місяців, АБО отримавши довзіл на проживання/titre de séjour (для окремих категорій, наприклад, чоловіків та дружин громадян Франції). В кожному випадку Вам потрібно звернутися до префектури департаменту за місцем Вашого перебування(https://www.prefectures-regions.gouv.fr/).

Подовження строку дії візи / зміна типу візи

Громадянам України, у яких закінчується дозволений 90-денний строк перебування у Європі, рекомендується якомога швидше зареєструватися в найближчій префектурі для отримання дозволу на тимчасове проживання (APS), який набуде чинності через 3 місяці.  (Джерело інформації, Джерело інформації українською мовою)

Притулок на території Франції у формі статусу «тимчасовий захист»

На сьогодні українським громадянам не рекомендовано подавати заяву на отримання статусу біженця (asile).

Натомість Європейський Союз прийняв Директиву щодо впровадження нового механізму прийняття переміщених осіб – режиму “тимчасового захисту” і у Франції ця Директива виконується у повній мірі. Цей статус краще відповідатиме потребам українців, які шукають прихистку від війни, та набувається за спрощеною процедурою. Тимчасовий захист — це винятковий захід, затверджений рішенням Ради Європейського Союзу від 4 березня 2022 року.

Право на тимчасовий захист мають такі особи: 

  • умова № 1: громадяни України, які мешкали на її території до 24 лютого 2022 року; 
  • умова № 2: особи, які не є громадянами України, а українська влада надала їм захист (міжнародний чи прирівняний до національного); 
  • умова № 3: члени сім’ї особи, яка відповідає умові 1 або 2 (членами сім’ї є дружина або чоловік, неповнолітні діти, які не перебувають у шлюбі, і батьки, які знаходяться на утриманні);
  • умова № 4: особи, які не є громадянами України, які мають дійсний постійний дозвіл на проживання, виданий українською владою, і які не можуть повернутися до країни походження.

Права, що надаються разом із тимчасовим захистом у Франції:

  • видача тимчасової посвідки на проживання на території Франції на шість місяців з позначкою «отримувач тимчасового захисту»; 
  • виплата допомоги прохача притулку; 
  • дозвіл на професійну діяльність за умови наявності дозволу на роботу; 
  • доступ до медичної допомоги через медичне обслуговування; 
  • навчання неповнолітніх; 
  • підтримка в отриманні житла.

Видається за адресою Paris Expo porte de Versailles - Hall 2.1 - 15 avenue Ernest Renan 75015 Paris (станція Porte de Versailles – 12 лінія метро або трамвай 2 або 3a). 

Відкрито 7/7: пн-пт з 9:00 до 18:00 (префектура, OFII та надання житла), сб-нд з 13:00 до 18:00 (лише надання житла ) під управлінням France Terre d'Asile. На місці є перекладачі. детальний план . Це для тих, хто поселений в Парижі (поштовий індекс 750XX). Ті, хто живе в передмісті, повинні звертатись у префектуру за місцем проживання.

За цією адресою в одному приміщенні знаходяться Префектура та  OFII (+33 1 42 500 900). Всі документи оформляють відразу та на місці.

ПЕРЕД ТИМ, ЯК ТУДИ ЗВЕРНУТИСЬ

   - Обов’язково придбайте французьку SIM-карту. Вона потрібна для оформлення досьє та банківської картки для отримання виплат. Це зручніше, ніж повідомляти номер згодом. Оптимальний варіант – SIM-карти Free (українцям видаються безкоштовно до кінця травня у магазинах Free з пн до пт з 10:00 до 14:00) або LycaMobile (продаються в індійських магазинах з телефонами та аксесуарами).

Зробіть фотографії у фотобудці, розташованій майже у кожному метро.

ФОРМУЛЯР

На місці потрібно заповнити формуляр: https://www.gisti.org/IMG/pdf/ukraine2022_formulaire-de-demande-protection-temporaire-uk.pdf 

Список підтверджувальних документів: https://www.gisti.org/IMG/pdf/ukraine2022_liste-des-pieces-justificatives-a-produire-ukraine-uk.pdf 

ПРЕФЕКТУРА

Перший етап – отримання дозволу на перебування на території Франції (autorisation provisoire de séjour – APS) на 6 місяців. Достатньо мати з собою паспорт та фото. З документом APS ви зможете:

- працювати; 

- вчитись;

- подорожувати Європою;

- їздити в Україну;

- відмовитись від житла, не втративши виплат.

За місяць-два до закінчення терміну дії APS потрібно звернутись у префектуру за місцем проживання, щоб продовжити його. 

Якщо ви залишились у Парижі, звертайтесь за адресою: 92 Boulevard Ney 75018 PARIS. Інформацію потрібно перевірити у липні.

Нічого страшного, якщо у вас немає фото. Ви зможете його пізніше приклеїти самостійно. Згідно з правилами, потрібно звернутись у префектуру та поставити печатку на фото, але поки що й так підходить.

Якщо у паспорті немає штампу про перетин кордону: поки що немає інструкцій, що префектура повинна робити у такому разі. 

Чи можливо отримати захист, якщо я виїхав до 24 лютого? У такому разі в деяких префектурах відмовляли. Однак головним критерієм є не дата виїзду, а факт постійного проживання в Україні. Тому якщо вам відмовляють, звертайтесь у найближче відділення la Cimade та наполягате на своєму.

APS видають лише повнолітнім особам. Дітям не видають жодних документів. Для запису в школу та легального проживання достатньо паспорта + паспорту дитини та документа тимчасового захисту  батькiв

OFII 

Наступний етап – Office français de l’immigration et l’intégration (Французьке бюро імміграції та інтеграції), тел.: +33 1 42 500 900. Вам потрібно задекларувати відсутність доходу. Вам одразу на місці видадуть картку для отримання фінансової допомоги (ADA):  https://www-service--public-fr). Картку активують через 1-2 тижні, ви отримаєте SMS-повідомлення на свій французький номер для її активації. 

Із цією карткою ви зможете:

- отримувати виплати; 

- оплачувати покупки в магазинах.

Однак не зможете:

- знімати з неї готівку; 

- оплачувати покупки в інтернет-магазинах.

більше інформації на карті тут

Мобільний додаток для картки – UPCOHESIA.

Розмір допомоги в день:

  • 1 людина: 6,80 €;

  • 2 людини: 10,20 €;

  • 3 людини: 13,60 €;

  • 4 людини: 17,00 €;

  • 5 людей: 20,40 €.

Фінансову допомогу можуть отримати всі біженці незалежно від того, де вони проживають.

Ось декілька прикладів підрахунків без проживання:

  • 2 дорослих і 1 дитина: 

6,80 + 3,40 х 2 + 7,40 х 2 = 28,40 євро/день;

  • 1 дорослий і 2 дітей:

6,80 + 3,40 х 2 + 7,40 = 21 євро/день;

  • 1 дорослий і 1 дитина:

6,80 + 3,40 + 7,40 = 17,60 євро/день.

Ось декілька прикладів підрахунків з проживанням:

  • 1 людина*: 6,80 євро/день;
  • 2 людини*: 6,80 + 3,40 = 10,20 євро/день;
  • 3 людини*:

6,80 + 3,40 х 2 = 13,60 євро/день;

*людина: дорослий або дитина.

Отриману суму потрібно помножити на кількість днів у місяці. 

Якщо ваш додатковий дохід перевищує наступні суми, вам перестануть виплачувати ADA:

  • 1 дорослий : 575, 52 євро на місяць;
  • 1 дорослий + 1 людина* : 863,28 євро на місяць;
  • 1 дорослий + 2 людини* : 1035 євро на місяць;
  • 1 дорослий + 3 людини*  : 1208,58 євро на місяць;

*людина: дорослий або дитина.

Ви повинні повідомляти OFII про будь-які зміни вашого становища, які можуть вплинути на суму виплат: народження дітей, розставання, отримання житла чи роботи. Потрібно звернутися в OFII за місцем проживання для перегляду суми допомоги.

тут ви знайдете адреси електронної пошти та номери телефонів Ofii http://www.retourvolontaire.fr/contact

Перша виплата на картку надходить в середньому за 30 днів з моменту видачі картки. Допомога приходить на початку кожного місяця, приблизно 5 числа.

Пояснення у відео: https://www.youtube.com/watch?v=le_dl9K7_jQ

Подальша інформація:

- російською:  https://www-interieur-gouv-fr.translate.goog    

- французькою: https://www.interieur.gouv.fr/actualites/dossiers/situation-en-ukraine/foire-aux-questions-accueil-des-refugies-ukrainiens

Кожна префектура у Франції створила сторінку, присвячену українцям. Для пошуку в Google: "Préfecture Ukraine + назва міста

За посиланням нижче ви знайдете 400 посилань на всі префектури Франції. Шукайте своє місто або свій департамент (ctrl + F):  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1tpMHIxlXA5UqOrXJDjQ6z-gc1l6kXDU3/edit#gid=1213975010

Онука обіймає свою бабусю | © Pexels Умови для возз'єднання родини у Франції (Pexels)

Возз'єднання сім’ї

Особа зі статусом біженця, особа під допоміжним захистом або особа без громадянства

Якщо особа зі статусом біженця, особа під допоміжним захистом чи особа без громадянства є повнолітньою, ви можете подати запит на отримання довгострокової візи з метою возз’єднання сім’ї (réunification familiale), якщо ви:

 • чоловік/дружина/співмешканець(ка)/партнер (перебуваєте у цивільному союзі) цієї особи віком від 18 років за умови, що шлюб чи цивільний союз було укладено до дати подання заяви про надання притулку;

 • дитина пари, що не досягла 19 років на момент подання запиту на отримання візи;

 • дитина цієї особи або її чоловіка/дружини віком до 18 років, спорідненість якої встановлено лише з цією особою або його чоловіком/дружиною, або інший із батьків якої помер або позбавлений батьківських прав;

 • дитина цієї особи або його чоловіка/дружини віком до 18 років, опіка над якою доручена цій особі або його чоловіку/дружині на основі рішення іноземного суду.

Якщо особа зі статусом біженця, особа під допоміжним захистом чи особа без громадянства є неповнолітньою та не перебуває у шлюбі, запит на отримання довгострокової візи з метою возз’єднання сім’ї можуть подати її батьки (родичі по висхідній прямій лінії першого ступеня споріднення) за необхідності супроводу своїх неповнолітніх дітей, які не перебувають у шлюбі та фактично перебувають на їхньому утриманні.

Офіційне проживання Logement officiel

Уряд доручив різним асоціаціям шукати житло для українців. Якщо є квоти у якихось містах чи селах, формуються автобуси та відправляються туди впродовж дня. Якщо пропозицій немає, людей перевозять в нічліг, і вони там очікують на відправлення в інші регіони (зазвичай 1-3 дні). Житло може бути різним: номер у готелі, кімната в гуртожитку, кемпінг, дитячий табір… Воно може знаходитись у місті або у глибинці. У будь-якому разі ви не можете вибирати напрямок. Існують певні обмеження для тих, хто має тварин. Це житло може надаватись тимчасово, і пізніше вас розмістять в іншому місці, наприклад, у сім'ї. Цим займаються служби на місцях. Наприклад, в одному з міст тимчасово розселяють на корабель. На місці також займаються оформленням документів. Зустріч у префектурі можуть призначити за декілька днів або ж за місяць.

Особливі випадки: якщо ви отримали контракт на роботу, вступили до вищого навчального закладу або розпочали довготривале лікування у певній лікарні, можете звернутись у FTDA (France Terre d'Asile) та попросити житло у транспортній доступності до потрібного вам місця. Наприклад, якщо таким місцем є Париж, то житло будуть шукати у всьому регіоні Île-de-France. Потрібно надати офіційний документ, що підтверджує необхідність проживання у тому чи іншому місці.

Безкоштовне житло – це кращий варіант, ніж додаткові 7,40 євро, які ви отримаєте на картку. Якщо ви відмовитеся від безкоштовного житла, за ці кошти ви не зможете орендувати житло навіть у сільській місцевості, оскільки їх буде недостатньо, і в будь-якому разі їх неможливо зняти з картки OFII.

Відмова від запропонованого житла з певної причини, наприклад, відсутності автомобіля, означатиме, що ви можете шукати житло самостійно, і БІЛЬШЕ ця організація вам допомагати не буде. Перш ніж відмовитись від житла чи вимагати житло у місті або біля моря, добре подумайте.

В Парижі: звертайтесь у пункт прийому українців «Urgence Ukraine» за адресою Paris Expo porte de Versailles - Hall 2.1 - avenue Ernest Renan 75015 Paris (станція метро Porte de Versailles) детальний план

Відкрито 7/7:

- з 9:00 до 18:00 – для розселення, префектури та OFII під управлінням France Terre d'Asile. Для розселення потрібно приїхати з речима та зареєструватись;

- з 18:00 до 9:00 – для нічного прийому під управлінням Coallia.

На місці є перекладачі.

У Ніцці: координаційний центр, у якому можна безкоштовно зупинитись на кілька ночей. Згодом автобусом везуть далі (в Марсель та інші міста) тих, хто не може самостійно знайти житло. Нічліг і координаційний центр знаходяться за адресою: 18 Bd Jean Luciano Nice   префектура : https://www.alpes-maritimes.gouv.fr/  корисна інформація

У Страсбурзі: зверніться до центру прийому громадян України за адресою: 1 Place du Maréchal de Lattre de Tassigny Place de la Bourse, 67000 Strasbourg.  Префектура https://www-bas--rhin-gouv-fr.translate.goog

У Ліоні: 

ЦЕНТР PREMIER ACCUEIL UKRAINE (P.A.U.) – працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00 (останніх відвідувачів приймають о 15:30):  2 rue Decomberousse, 69100 Villeurbanne (MA/T3 Vaulx-en-Velin la Soie). ЦЕНТР CROIX-ROUGE FRANÇAISE – за інформацією про прийом у Франції ви можете звернутися до центру французького Червоного Хреста на вокзалі  Part-Dieu (MB/T1/T3/T4 Part Dieu ), слідуйте за вивісками українською. Тут вас проінформують про екстрене житло, транзит до інших країн (безкоштовні квитки на поїзд), надання тимчасового захисту у Франції та охорону здоров’я. 

Ви також можете поставити запитання за тел. 08 06 11 21 28 – з понеділка по неділю з 8:00 до 19:00. Префектура : https://www-rhone-gouv-fr.translate.goog/

В інших регіонах:   Асоціації, які допомагають з розміщенням за регіонами (в залежності від регіону реєстрації вашого тимчасового захисту) : https://www.google.com/maps/d/u/1/viewer?mid=12Vuv3OXQxUHbLT-7hyowG3vNDZ774HhT&ll=47.35621414563274%2C0.28696463281250306&z=7

звертайтеся в найближчу префектуру  (перейти до карти). Префектура - це установа, уповноважена французькою державою для організації прийому переміщених осіб, офіційної реєстрації та доступу до житла у Франції. Кожна префектура у Франції створила сторінку, присвячену українцям. Для пошуку в Google: "Préfecture Ukraine + назва міста

1. До прибуття зателефонуйте в мерію або префектуру в робочі години, щоб зареєструватись: вкажіть кількість людей та час прибуття.

2. Після прибуття вкажіть, що вас зареєстрували у мерії або префектурі, та запитайте, куди вам прямувати. Важливо реєструватися заздалегідь, щоб вам встигли знайти житло.

3. НЕ вирушайте в місто, не знаючи, де ви заночуєте. Дуже важливо реєструватися заздалегідь – тоді вас поселять у готель ibis з вай-фаєм. Якщо ви зателефонуєте за номером 115 о першій годині ночі, вас поселять у нічліг для безпритульних, або ж ви залишитеся на вулиці.

Неофіційне житло

Знайти безкоштовне житло у французів і оселитися у когось у великій квартирі чи будинку, а, можливо, і отримати окрему маленьку квартиру цілком реально за однієї умови. Якщо ви свої оголошення про пошук житла писатимете французькою мовою (через перекладач). Детальніше напишете: хто ви, з ким приїхали, яка у вас історія, ким працювали, чим можете бути корисні цим людям. Люди люблять історію. Люди хочуть розуміти, кого вони дають притулок, тому повідомлення в три слова не знаходять ні в кого відгуку. Надішліть такі повідомлення у французьких групах міста та регіону, де вам важливо знайти житло. У мене є приклад уже десятків випадків, коли люди швидко знайшли собі таким чином різні варіанти для проживання, і ті французи погодилися видати їм 3 документи для постановки на облік у Префектурі. Спробуйте і у вас все вийде!  

https://sites.google.com/view/france4ukraine-org  

Паризький регіон: https://sites.google.com/view/rafu/home  

https://solidarite-accueil-refugies-ukrainiens.fr/Les-hebergements-actuels  

https://www.ukraina.space/fr/ 

https://mapahelp.me/

COEUR (Citizen Open European for Ukraine Roofs) асоціація вже надала житло у французьких сім'ях десяткам біженців і все ще має багато вільних місць за межами Паризького регіону https://lhyekdv01w1.typeform.com/to/Y7xSTBfX https://www.shelter4ua.com

https://helppeopleleaveukraine.org

https://www.host4ukraine.com

https://hospitality-helps.org

https://everybedhelps.com

https://www.weareukraine.fr/

https://icanhelp.host/

https://www.invited.world/

https://www.jaccueille.fr/apropos

https://www.ukrainetakeshelter.com

https://www.hospitalitysupport.org

https://ua.eu4ua.org/

https://www.refugees-welcome.net/ 

Just Open Arms https://www.justopenarms.eu/fr/ 

UN TOIT POUR L'UKRAINE https://www.untoitpourlukraine.org/ 

REFUGIES BIENVENUE https://refugiesbienvenue.com/ 

У Facebook: 

https://www.facebook.com/groups/accueilukraine37/?ref=share

https://www.facebook.com/groups/831486084320961

https://www.facebook.com/groups/aideauxrefugiesukrainiens/ 

https://www.facebook.com/groups/343436347800216/?ref=share   

Accommodation, Help & Shelter for Ukraine https://www.facebook.com/groups/699929631375624/ 

Shelter4UA https://www.facebook.com/groups/374091844192407/  

Host Ukrainian refugees (International / EU) https://www.facebook.com/groups/636888250932802/  

SOS ДОПОМОГА/AIDE Ukrainiens du sud de la France https://www.facebook.com/groups/280800847468127/ 

Un toit pour les ukrainiens https://www.facebook.com/groups/925213755027121/  

Sos Ukraine, proposition d'aide et d'hébergement France Belgique https://www.facebook.com/groups/376427520566990/ 

https://www.facebook.com/groups/614741393280485/

https://www.facebook.com/groups/1480331855697785/ 

https://www.facebook.com/groups/1353143355187888/

https://www.facebook.com/groups/856991778358400/   

https://www.facebook.com/groups/925213755027121/ 

https://www.facebook.com/groups/918146035538037 

 Telegram: https://t.me/helpingukraineinfrance

 https://t.me/housing_in_france  

У цій групі обговорюють пошук житла, гарантів та інші питання пов'язані з житлом Українців у Франції https://t.me/housing_in_france 

Про медичну систему та лікарні

Всім українцям, які оформили тимчасовий захист, надається загальне медичне страхування – Protection universelle maladie (PUMA), а також додаткове медичне страхування – Complémentaire santé solidaire (C2S).

Після того, як ви оформили в префектурі документи на тимчасовий захист та отримали рожевий папірець з відміткою «отримувач тимчасового захисту», вам потрібно звернутись у фонд первинного медичного страхування – caisse primaire d'assurance maladie (CPAM). Вас зареєструють та надішлють картку медичного страхування поштою. Страхування також поширюється на ваших неповнолітніх дітей. На сайті потрібно вказати ваш поштовий індекс під час першого підключення (наприклад, 75015, якщо ви перебуваєте в 15-му окрузі Парижа), потім потрібно підключитися вдруге, щоб отримати переклад:  https://www-ameli-fr.translate.goog/assure/droits-demarches/situations-particulieres/refugie-ukrainien?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=uk&_x_tr_hl=fr&_x_tr_pto=wapp 

CSS = complémentaire santé solidaire https://www-ameli-fr.translate.goog/seine-saint-denis/  

https://www.ameli.fr/sites/default/files/Documents/Ukraine-pec-soins-refugies-versionUK.pdf 

як працює страхування CSS У лікуючого лікаря або лікаря-спеціаліста, фармацевта, лікарні або в затвердженій клініці, стоматолога, фельдшера, оптику, лабораторії аналізів або в центрі медичного огляду, відпустці, за кордоном https://www.complementaire-sante-solidaire.gouv.fr/detail_prestations_cmuc.php  

страховка НАЦІОНАЛЬНА, а не міська, вона покриває однаково всіх жителів материкової франції, незалежно від міста.

Пацієнт призначає лікаря загальної практики або спеціаліста, до якого він консультується, як пріоритет для довготривалого спостереження. Саме цей лікар направляє його до інших лікарів-спеціалістів, коли цього вимагає стан здоров’я. Використання лікуючого лікаря не є обов'язковим. Але якщо він не дотримується цього курсу скоординованої допомоги, пацієнт отримує менше компенсації. Однак для певної кількості дій можна безпосередньо проконсультуватися з певними спеціалістами: гінеколога, офтальмолога, стоматолога, психіатра чи нейропсихіатра (для спостереження за молодими людьми до 26 років). Це лікарі, які забезпечують «тривале» спостереження за пацієнтом. Використання цих лікарів не вимагає направлення лікуючого лікаря, за винятком, наприклад, гострого епізоду здоров’я. 

Carte Vitale не видають українцям. Їхня паперова страховка триватиме 12 місяців і цього достатньо. Офіційний сайт Assurance Maladie: "Свідоцтво про права на медичне страхування та додаткове медичне страхування дозволяє обґрунтувати свої права перед медичними працівниками. Картка Vitale не надається. документа А4 достатньо." зараз дуже багато шахрайства навколо цієї карти, у тому числі щодо SMS (message frauduleux). 

Організація охорони здоров'я у Франції, корисні контакти, професійний усний переклад, різні види допомоги для забезпечення доступу до медичного обслуговування та профілактичного огляду, де проходити лікування, медичне страхування, люди з обмеженими можливостями, здоров'я і робота, здоров’я дітей, онкозахворювання: https://www.santepubliquefrance.fr/content/download/428697/3434154  

Ця медична книжка дозволяє медичному персоналу ознайомитися з усією необхідною інформацію, що стосується вашого здоров’я. Цей документ встановлює зв’язок між вами та лікарем. Дуже важливо показувати її на кожній медичній консультації:  https://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/passeport_sante_2022_vf-uk_ukr_def.pdf  

Переклад поширених запитань з французької на українську:  https://www.tralelho.fr/ukraine.htmlhttp://www.traducmed.fr/upload/Images/Fiche%20patient%20Ukrainien.pdf https://www.mediglotte.com/

Медичні книжки та матеріали українською: https://www.orspere-samdarra.com/ressources/outils/?search-query=&langue%5B%5D=625  

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПАЦІЄНТІВ З РІДКІСНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ: 24 Європейські референтні мережі (ERN) з рідкісних і складних захворювань відкрили спеціальний вебсайт, який допоможе медичним працівникам знайти підтримку для українських пацієнтів з рідкісними захворюваннями – діагностика, лікування, консультації: https://www.erncare4ua.com/

Якщо у вас також є конкретні питання про рідкісні захворювання кісток, кальцію та хрящових тканин, ви можете зв'язатися з мережею рідкісних захворювань OSCAR, і ми зможемо вам допомогти:  mailto:filiere.oscar@aphp.fr

Без страхування: відділення доступу до медичного обслуговування – PASS – надають доступ до медичної та соціальної допомоги людям, які її потребують, але не можуть отримати через відсутність соціального захисту, їхні умови життя або фінансові труднощі. Тут можна отримати доступ до консультацій лікарів загальної практики чи вузької спеціалізації:

https://www-aphp-fr.translate.goog/permanences-dacces-aux-soins-de-sante-lap-hp?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=ru&_x_tr_hl=fr&_x_tr_pto=wapp

Медична допомога/Здоров’я:

  • Невідкладна медична допомога: за рекомендацією Регіональної служби охорони здоров'я звертайтеся до найближчого пункту невідкладної медичної допомоги (urgence).
     

У Парижі лікарня hôpital Robert-Debré рекомендована для вагітних жінок та дітей.

  • Медичні консультації у Парижі: пункт прийому українців Urgence Ukraine.

  • Медичні консультації в інших регіонах: доступ через місцеву префектуру.

Мобільне формування дистанційної медицини SAUV Life SAS для телеконсультацій: з10:00 до 22:00. Телефон: 01 75 90 90 25.

Медико-соціальний центр Ріддера міста Париж також мобілізовано. У ньому зарезервовано місця для прийому біженців з України. Консультації надаються лише дорослим. Адреса: 3 rue Ridder 75014 Paris . Телефон: 01 58 14 30 30.

У паризькій лікарні Hôtel-Dieu AP-HP у зв’язку з прибуттям біженців з України організували консультації для вагітних (гінекологія та УЗД): пн-пт з 9:00 до 17:00.

Адреса:  1 place du parvis de Notre-Dame 75004 Paris- Телефон: 01 42 34 82 34

Центри захисту матері та дитини – PMI – міста Париж мобілізовано для прийому дітей та вагітних жінок, які прибувають з України, та медичних консультацій за попереднім записом, з медичним страхуванням чи без нього. Усю інформації про центри PMI  у Парижі можна знайти тут

Ці платформи пропонують українцям безкоштовні телеконсультації:  https://www.bealy.io/ukrain-support

 https://www.tahicare.com/ukraine 

https://gpnow.net/ua

Сайт допомоги постраждалим у війні в Україні лікарня "Сорока" у Беєр-Шеві, Ізраїль https://soroka-with-ukraine.brainway.co.il/

Лікарі, що консультують вимушених переселенців https://t.me/+bsRQct4_AVQ0Njcy

Консультації лікарів https://t.me/medicalforua

Інформація для ВІЛ+ біженців з України https://www.facebook.com/383900551659297/posts/5020817331300906/

Групи для діабетиків, де можна знайти безкоштовний інсулін https://t.me/diabet_help

https://t.me/diabet_sale

Допомога людям з інвалідністю у Франції

Заходи для полегшення догляду за українськими біженцями з інвалідністю (Наприклад, в регіоні Окситанії) https://www-occitanie-ars-sante-fr.translate.goog/dispositif-pour-faciliter-la-prise-en-charge-des-refugies-ukrainiens-en-situation-de-handicap

Кодекс соціального забезпечення : кодування відповідно до рівня інвалідності https://www-legifrance-gouv-fr.translate.goog/codes/id/LEGISCTA000019325196

пенсія по інвалідності https://www-monparcourshandicap-gouv-fr.translate.goog/aides/la-pension-dinvalidite-un-revenu-pour-compenser-la-perte-de-capacite-de-travail

MDPH — це відомчий будинок для інвалідів. Він може задовольнити потреби, пов’язані з вашою інвалідністю. Ця послуга дозволяє вам ввести свій запит онлайн та надіслати його до вашого MDPH, щоб він міг перевірити ваш файл. Це дозволяє вам подати заявку на MDPH як бенефіціар або як законний представник бенефіціар. https://mdphenligne.cnsa.fr/  виберіть свій відділ

транспорт https://www-qualitetransports-gouv-fr.translate.goog/vous-etes-ou-vous-voyagez-avec-une-personne-r177.html

список протезів https://www.ameli.fr/etablissement/textes-reference/guides-facturation/appareillage-haute-technologie

Психологічна підтримка

ЄС підтримали запуск гарячої лінії для психологічної допомоги українцям  

Якщо ви відчуваєте тривогу, занепокоєння або депресію та потребуєте супроводу фахівця з психічного здоров'я, ви можете записатися на прийом у  медико-психологічний центр або знайти психолога у цьому списку (Психологи для українців https://www.facebook.com/groups/525097562535255  

У медико-психологічних центрах допомогу надають французькою мовою. Однак ви можете попросити професійний усний переклад для сприяння спілкуванню зі спеціалістами.

Для отримання додаткової інформації про те, як звернутися в ці центри, ви можете ознайомитися з порадником, затвердженим урядом Франції.

Для українців: отримайте безкоштовну психологічну підтримку від фахівців із психічного здоров’я https://www.psyhelpforua.eu/home-ua         https://tellme.com.ua/        https://gpnow.net/ua 

Міжнародна ініціатива психологічної підтримки https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v_eLn74MEfgraaxfRoo8LBB-B8se0OYYZN802FTqmnM/edit#gid=1583536800

Ініціатива жінок з усього світу, яких об'єднала ідея створення безпечного онлайн-простору для підтримки і розвитку дітей та допомоги батькам, що опинилися в непростих умовах через ситуацію в Україні.

Створено Telegram-канал, де фахівці з різних країн проводять онлайн-заняття з дітьми, залежно від віку. Існує постійна психологічна підтримка для сімей. У щоденному розсиланні ви знайдете:

АРТ-ТЕРАПІЮ,

ЧИТАННЯ ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ,

ІГРИ ДЛЯ ДІТЕЙ РІЗНОГО ВІКУ,

РУХЛИВІ ІГРИ,

ТЕАТР.

https://t.me/Busy_kids_ua

Як помітити ознаки психологічної травми? Як їй запобігти?  https://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/annexe_1d_brochure_ukraine_public_rus.pdf   

Осередки медико-психологічної невідкладної допомоги (CUMP) та установи з догляду: https://www-gouvernement-fr.translate.goog/guide-victimes/cellules-d-urgence-medico-psychologique-cump

Працевлаштування

Французьке трудове законодавство захищає вас як працівника. За загальним правилом Ви повинні мати трудовий договір, який за бажанням може бути перекладено на Вашу мову, та платіжні відомості; Ваш роботодавець повинен сплачувати внески, які дають право на соціальний захист. Тривалість робочого часу за законом становить 35 годин на тиждень (максимум 10 годин в день); можлива понаднормова робота на законних умовах, які мають бути зазначені у трудовому договорі. Ви маєте право на щотижневі, щорічні та виняткові відпустки. Ваша зарплата повинна дорівнювати зарплаті французьких робітників, тобто не менше 10,57 євро за годину, а в деяких сферах діяльності і вище. Для отримання додаткової інформації перейдіть за посиланням https://www.welcometofrance.com/rubrique/contrat-de-travail 

Якщо Ваші умови праці, оплата або житло не відповідають цим Вимогам, Ви можете повідомити про це в правоохоронні органи (поліція, жандармерія), контрольні служби (інспекція праці, служба соціального страхування в сільському господарстві...), профспілки, асоціації супроводу біженців та боробьби з експлуатацією. Ви також можете перейти на сайт: https://www.gendarmerie.interieur.gouv.fr/contacts/signaler-une-exploitation-par-le-travail  

Pôle emploi   це офіційний державний сайт зайнятості. Після того як ви будете мати основні папери на руках з правом на роботу, то треба зареєструватися на цьому сайті щоб шукати роботу. Вам через деякий час прийде повідомлення для рандеву від працівника. До цього часу запросить допомоги для написання свого CV, нерідко при меріях може бути такий сервіс, це дуже індивідуально від регіона,  департамента  мерії.  Але знайдіть когось хто допоможе розібратись. В відділенні Pôle emploi вам зможуть порекомендувати якісь професійні курси чи навіть курси французького спочатку : https://accueil-integration-refugies.fr/wp-content/uploads/2022/03/Inscrire-a-Pole-Emploi.pdf   https://deplacesukrainiens.pole-emploi.fr/ukr

Посібник з пошуку роботи у Франції Від сьогодні українські лікарі, стоматологи, медсестри та парамедики можуть тимчасово працювати за фахом у Франції, натисніть тут

Ви український учитель ? Якщо ви викладач закладів Міністерства національної освіти України першого чи другого ступеня, або маєте звання чи диплом, що підтверджує здобуття ступеня бакалавра, і бажаєте працювати у школах, ви можете звернутися до  управління народної освіти (академії) за місцем проживання

маєш мистецьку професія : художник музикант актор письменник .... ? 

Ви журналіст? У рамках фонду підтримки прийому діячів культури та ЗМІ, що постраждали від війни в Україні, Міністерство культури підтримує створення Будинком журналістів інформаційної платформи для журналістів та їх родин: mailto:ukraine@maisondesjournalistes.org За цією адресою Ви зможете отримати пропозиції щодо розміщення, надання студій та обладнання, навчання та супровід для розміщення в редакціях. 

https://t.me/ukrainebeautyinfrance канал з послугами майстринь-українок у Франції, для того, щоб вони змогли знайти собі там клієнтів, безкоштовно опублікувавши там оголошення нігтями, волоссям, віями, тілом та шкірою, Тату, Пірсинг, Допомога майстриням, курси, СММ-допомога, волонтерській.

360+ пропозицій роботи по збиранню винограду у Франції для тих, хто не володіє французькою мовою

550+ пропозицій роботи по збиранню фруктів та овочів для тих, хто не володіє французькою мовою

Агенції тимчасової роботи за контрактом Interim (швидко, офіційно):

adecco - https://www.adecco.fr/

randstad - https://www.randstad.fr/

manpower - https://www.manpower.fr/

synergie - https://www.synergie.fr/

більше інформації : https://paris-ua.com/robota-i-zarplata-pole-emploi/

Визнання дипломів: Французький центр ENIC-NARIC має на меті сприяти міжнародній мобільності через визнання дипломів https://www-france--education--international-fr.translate.goog/expertises/enic-naric 

Еквівалентність професійної кваліфікації, якщо у вас немає академічних документів https://www-france--education--international-fr.translate.goog/article/le-passeport-europeen-des-qualifications-des-refugies-eqpr  

Як влаштувати дітей до французької школи або дитсадка

У французьку школу віддають дітей з трьох років. Для цього слід звернутися до мерії за місцем проживання та подати заяву на прийом дитини до державної школи. Остаточне рішення про зарахування дитини до школи приймає директор навчального закладу. 

Система освіти у Франції складається з таких етапів: 

  • У три роки – дитячий садок, де навчання триває три роки. Діти проводять у школі 24 години на тиждень. 

  • У шість років – початкова школа, де навчання триває п’ять років. Крім занять з математики та письма діти вивчатимуть англійську мову. Протягом року вчителі проводять декілька оцінювань знань, а їхні результати надсилають батькам. 

  • В 11 років навчання продовжується у коледжі або ліцеї. Воно триває сім років – до 18. Записатися в коледж можна в ректораті, а в ліцей – в академії. Адреси регіональних ректоратів та академій можна отримати в Центрі інформації та орієнтації. Перелік адрес центрів наведений за цим посиланням. Більше інформації про запис до ліцею або коледжу можна знайти на сайті. 

Гуманітарна допомога для українців у Франції

Майже в усіх містах Франції є веб-сторінка, присвячена українцям, щоб пояснити, яка допомога доступна (одяг, їжа, засоби гігієни), ви можете знайти в гуглі пошуком «Mairie Ukraine collecte міста»  "назва міста Ukraine"

Нова пошукова система, щоб знайти гуманітарну асоціацію поблизу (введіть назву села чи міста)

 Soliguide - речі для українців

Громадяни дарують обладнання для догляду за дітьми https://www.leboncoin.fr/recherche?category=23&lat=48.8543&lng=2.3527&radius=10000&price=min-0 

Одяг: https://www.leboncoin.fr/recherche?category=22&lat=48.8543&lng=2.3527&radius=10000&donation=1

Взуття : https://www.leboncoin.fr/recherche?category=53&lat=48.8543&lng=2.3527&radius=10000&donation=1

Аксесуари та багаж https://www.leboncoin.fr/recherche?category=47&lat=48.8543&lng=2.3527&radius=10000&donation=1

Багато безкоштовних пожертв по всій Франції на всі види речей  https://donnons-org   https://www-geev-com https://www.toutdonner.com/ 

Продукти харчування дивіться тут

Ніцца Канни : консультаційний центр для українців у центрі Ніцци та в Каннах, там можна поставити запитання, отримати талони на продукти чи одяг 6 rue Gubernatis з 9 до 16:30 годин у робочі дні.

Важливі посилання та організації, куди можна звернутись по допомогу у Франції:


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті