Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців в Латвії

Про умови перетину кордону, тимчасове перебування, допомогу, охорону здоров'я в Латвії

Прапор Латвії | © Pixabay

Інформація для біженців з України в Латвії (Pixabay)

Прибуття до Латвії

Якщо ви українець, який у зв’язку з військовим конфліктом шукає прихисток у Латвії, і вам потрібна допомога, щоб дістатися до Латвії - заповніть форму.

Латвійська громадська організація «Хочу допомогти біженцям» допоможе забезпечити транспортне сполучення від польсько-українського кордону, або з Варшави, до Латвії.

Ви можете отримати інформацію про допомогу українцям у Латвії на сайті: www.ukraine-latvia.com або за номером телефону: +37127380380 (цілодобово, без вихідних)

Під час поїздки до Латвії, будь ласка, візьміть з собою дійсні проїзні документи, якщо є така можливість. Відсутність проїзних або медичних документів (довідка про щеплення, тест на Covid-19) не буде перешкодою для в’їзду українців до Латвії.

Після прибуття до Латвії через пункти пропуску буде здійснюватися прикордонна перевірка осіб з біометричними паспортами.

Якщо особа прибуває без проїзних документів, її особу підтвердять у співпраці з компетентними органами України.

Домашні тварини

Якщо у вас є домашня тварина, яка їде з вами з України, будь ласка, зв’яжіться з найближчим ветеринаром, щоб домовитися про візит, як тільки влаштуєтеся. Ветеринар безкоштовно огляне, зареєструє, чіпує та вакцинує тварину. 

Телефон +371 67095245. 

Веб-сайт ветеринарної служби: www.pvd.gov.lv

Інформацію про перетин державного кордону 24/7 можна отримати за телефонами Держприкордонслужби +371 67913569 , +371 67913568

Веб-сайт Держприкордонслужби Латвії www.rs.gov.lv www.rs.gov.lv 

Веб-сайт Міністерства внутрішніх справ Латвії www.iem.gov.lv/lv 

Довгострокове перебування

Громадянам України, які мають біометричний паспорт, віза не потрібна протягом перших 90 днів. Жителям, які не мають біометричного паспорта, візу видаватимуть безкоштовно. Ви маєте право подати заяву на довгострокову візу з правом працевлаштування або подати заяву на отримання притулку в Латвії.

Довгострокова віза буде видана на один рік. Можливість продовження візи залежатиме від подальшого розвитку ситуації в Україні.

Управління у справах громадянства та міграції

Телефон +371 67209422 і +371 67209400 (понеділок - четвер 8:30 - 16:00; п'ятниця 9:00 - 15:00) Ви маєте право спілкуватися та отримувати відповіді мовою, яку ви розумієте, а також звертатися за послугами перекладача.

Ви можете подати заявку на отримання візи:

  • у Центральному центрі підтримки жителів України, вулиця Калку, 1, Рига

  • у територіальних відділеннях OCMA за межами Риги

  • поштою або кур'єром, надіславши документи до OCMA міграційного відділу в Ризі, Čiekurkalna 1.līnija 1, k-3, LV-1026 або будь-якого територіального відділення за межами Риги

Документи, необхідні для оформлення візи:

  • Копія паспорта (розділ даних і сторінки з візами та/або відмітками про перетин кордону).

  • При надсиланні документів поштою необхідна фотографія розміром 35х45 мм. При особистому поданні документів фотографія не потрібна.

  • Анкета на довгострокову візу .

Віза буде видана в тому ж місці, де її запитували. Віза безкоштовна.

 

Міста та регіони

Центр підтримки в Ризі

Ризький центр підтримки жителів України знаходиться за адресою вулиця Калькю, 1.

Центр працює по буднях з 9:00 до 18:00.

Більше інформації на riga.lv або за телефоном +371 80000 800 .

Жителі України можуть отримати консультації та практичну підтримку в центрі підтримки, зокрема:

  • подати заявку на візу,

  • подати заяву на отримання кризової допомоги, гарантованого мінімального доходу та допомоги на житло, довідку на отримання продуктових посилок,

  • отримати консультації щодо запису в школи та дитсадки,

  • отримати консультації з працевлаштування,

  • отримувати безкоштовні латвійські SIM-карти та електронні квитки на користування громадським транспортом,

  • отримати консультації щодо підтримки неприбуткового сектору,

  • отримати психологічні консультації від центру «Скальбес».

Даугавпілс

Єлгава

Юрмала

Лієпая

Резекне

Рига

Вентспілс

Інші муніципалітети: більше інформації тут

Соціальна підтримка

Жителі України в Латвії можуть отримати наступні пільги:

  • Одноразова допомога в кризовій ситуації - 272 євро для дорослого і 190 євро для дитини.

  • Додаткова щомісячна допомога у розмірі 109 євро для першої особи та 76 євро для кожної наступної особи в українському домогосподарстві.

  • Інше матеріальне забезпечення або соціальні послуги відповідно до індивідуальних потреб.

Інформація про доступну соціальну підтримку для мешканців України в Латвії +371 80700011 (понеділок – четвер з 8.30 до 17.00, п’ятниця з 8.30 до 15.00).

Більше інформації на сайті Міністерства добробуту.

Цивільні громадяни України отримають допомогу від міської соціальної служби про кризову ситуацію: одна особа зможе отримати два продуктових, гігієнічно-господарські, дві додаткові дитячі продукти у разі у сім’ї є маленькі діти віком від 7 до 24 місяців, а також додатковий пакет засобів гігієни, якщо в сім’ї є маленькі діти віком до 2 років. Крім того, сім’ї з дітьми шкільного віку зможуть отримати пакет необхідних шкільних матеріалів.

Маючи сертифікат, ви зможете отримувати пакети підтримки в будь-якому з більш ніж 400 пунктів розповсюдження по всій Латвії. Сертифікат можна отримати в муніципалітеті. Також можна отримати готові страви в столових без пред'явлення сертифіката та інших документів. Більше інформації тут.

Українські цивільні громадяни можуть користуватися регіональним громадським транспортом Латвії - потягами та автобусами - безкоштовно за пред'явленням документа, що посвідчує особу. Більше інформації можна знайти тут 

Проживання

Латвія надає житло та харчування українців у Латвії безкоштовно протягом перших 90 днів.

Якщо вам потрібне житло, звертайтеся на цілодобову гарячу лінію +371 27 380 380 (щодня з 8:00 до 22:00)

Якщо ви перебуваєте в Ризі, ви також можете звернутися на гарячу лінію міста Риги +371 80000 800

Українці в Латвії проживають переважно в готелях і туристичних закладах, а також у сім’ях жителів Латвії.

Короткострокове проживання

Якщо ви бажаєте шукати житло самостійно, для короткострокових варіантів рекомендуємо використовувати:

Довгострокове проживання

Для довгострокових варіантів квартир ми пропонуємо ці сайти:

Охорона здоров'я

Кожен цивільний українець, який прибув до Латвії або вже тут, має право на такі ж безкоштовні державні медичні та медичні послуги, включаючи ліки, які доступні жителям Латвії.

Якщо вам або члену вашої сім’ї потрібна термінова медична допомога по прибутті до Латвії, будь ласка, повідомте про це працівників Держприкордонслужби, які чергують на пункті пропуску через кордон, або зателефонуйте за номером 113 .

Інформація про охорону здоров'я в Латвії: +371 8000 1234. Якщо дзвонити з-за кордону, використовуйте: +371 67045005 (понеділок-четвер 8:30 - 17:00; п'ятниця 8:30 - 15:00)

Веб-сайт МОЗ Латвії www.vm.gov.lv

Веб-сайт Національної служби здоров'я Латвії www.vmnvd.gov.lv

Фонд «Дитяча лікарня» надає допомогу цивільним громадянам України у координації медичних послуг, а також фінансову підтримку у випадках необхідних медичних послуг, які не оплачуються державою, транспортування до медичного закладу, психологічну допомогу, ліки чи медикаменти. Більше інформації тут . Телефон +371 25680140

Для дітей, підлітків та їхніх сімей надається безкоштовна психоемоційна підтримка. Більше інформації тут .

Якщо вам потрібна медична консультація в неробочий час лікарів загальної практики, зателефонуйте за номером консультації терапевта 66016001 (понеділок-п’ятниця 17:00 - 8:00; будні - 24/7). Щоб отримати інформацію російською мовою, натисніть «4».

Підтримка неурядових організацій

Інформацію про громадські організації, які надають підтримку громадянам України, можна знайти тут . У перелік також входять організації, які надають підтримку людям з вадами зору та слуху, а також людям з обмеженими можливостями, а також можуть підтримувати технічні засоби та подавати заявку на виділену карту паркування.

Можливості працевлаштування

Українські цивільні особи можуть розпочати роботу в Латвії, якщо вони отримали довгострокову візу або дозвіл на проживання з правом працевлаштування без обмежень на термін до одного року. При працевлаштуванні громадяни України мають право на одноразову допомогу у розмірі 500 євро. За пільгою необхідно подати заяву до Державної служби зайнятості протягом одного місяця після початку роботи. Додаткову інформацію щодо подання заявки на отримання допомоги при працевлаштуванні можна знайти тут .

Державне агентство зайнятості (SEA) допоможе українським цивільним громадянам знайти роботу в Латвії.

  • У Ризькому центрі підтримки на вулиці Калку, 1,

  • У будь-якому пункті обслуговування клієнтів SEA особисто або по телефону (понеділок-четвер – з 9.00 до 16.30; у п’ятницю – з 9.00 до 15.00).

Безкоштовний номер Державної служби зайнятості: +371 80200206

Доступні вакансії та вакансії доступні на сайті SEA.

Корисні ресурси

Цей веб-сайт містить інформацію про спеціальні пропозиції латвійських компаній та неурядових організацій для громадян України. www.propozycii.lv

На цьому сайті ви можете знайти ветеринара, перукаря, купити велосипед, випити кави чи інформації, якщо вам потрібні інші послуги, або просто підтримати громаду. На сторінку регулярно додаються останні оголошення з Риги та інших міст Латвії - це послуги безкоштовно або зі спеціальною знижкою.

Для того, щоб об’єднати тих, хто хоче подарувати одяг, взуття, меблі, побутову техніку, дитячі товари тощо, а також тих, кому потрібна ця допомога, створена інтерактивна карта palidzibaskarte.lv . Він містить інформацію про понад 110 місць у Латвії, де ви можете пожертвувати або отримати необхідні речі та допомогти.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті