Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців у Угорщині

Про умови перетину кордону, тимчасове перебування, допомогу, охорону здоров'я в Угорщині

Прапор Угорщини

Інформація для біженців з України в Угорщині

Правила в’їзду

Українці можуть в'їхати в Угорщину автомобілем, поїздом або перейти кордон пішки. 

Прикордонні пункти Україна-Угорщина: 

В'їзд із тваринами дозволено без пред'явлення ветеринарних довідок чи паспортів.

Оскільки ДПСУ змінила правила виїзду з України, то тепер для перетину кордону потрібен закордонний паспорт, що діє. Окремі винятки можуть застосовуватися лише до українців із регіонів із активними бойовими діями. 

При перетині кордону мами з дитиною - дитині достатньо мати лише свідоцтво про народження. 

На який захист я маю право в Угорщині?

Європейський Союз ухвалив рішення про надання тимчасового захисту громадянам України та членам їхніх сімей, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року та були змушені покинути Україну через війну. 

Такий самий захист буде надано тим, хто проживав в Україні до 24 лютого 2022 року з офіційним статусом біженця. Цей тимчасовий захист також називається статусом притулку в Угорщині.

Тимчасовий захист надається і в тому випадку, якщо ви прибули до Угорщини не безпосередньо з України, а через іншу країну. 

Членами сім’ї є: чоловік/дружина, фактичний чоловік/фактична дружина, діти до 18 років та родичі, які проживали в одному господарстві в Україні. Члени сім’ї мають право на тимчасовий захист, навіть якщо вони не є громадянами України.

Статус тимчасового захисту діє до 4 березня 2023 року.

Яким чином можна звернутися за наданням статусу тимчасового захисту?

За наданням статусу тимчасового захисту необхідно спеціально звернутися, статус тимчасового захисту нікому автоматично не надається. 

Заяву потрібно подати особисто у будь-якому “пункті збору” поблизу кордону протягом 24 годин. Заяву також можна подати в будь-якому офісі Управління у справах іноземців (Національне головне управління у справах іноземців – OIF) у робочі часи.

Адреси офісів та клієнтських служб OIF можна знайти тут

У Будапешті заяви можна подати лише в офісі OIF за адресою: Harmat utca 131 (10-й район), з 8:00 до 16:00 (7 днів на тиждень). 

Вам не потрібно писати заяву заздалегідь, ви отримаєте анкету (форму) в офісі OIF, яку потрібно буде заповнити там.

Влада повинна ухвалити рішення у вашій справі протягом 45 днів. Під час процедури ви повинні довести, що ви є громадянином/громадянкою України або членом сім’ї громадянина/громадянки України. Найпростіше це довести за допомогою офіційного документа, наприклад, посвідчення особи, паспорта чи офіційного документа, що підтверджує, що ви є членом сім’ї громадянина/громадянки України. 

Тимчасовий захист надається також за наявності умов, навіть якщо у вас немає офіційного документа, що їх підтверджує. У цьому випадку влада більш докладно розпитає вас про те, звідки ви приїхали.

Які я маю права, якщо я подам заяву про надання тимчасового захисту?

Якщо ви подасте заяву про надання тимчасового захисту, ви маєте право на таку допомогу від держави:

 

  • Проживання, харчування та медичне обслуговування: якщо під час подання заяви у вас немає постійного житла (де ви можете жити протягом більш тривалого періоду), повідомте про це владу, коли ви подаватимете заяву про надання тимчасового захисту. Ви також можете прийняти рішення про те, що проживатимете у власному житлі (наприклад, з сім’єю, друзями), але ви також повинні повідомити про це владу. Після подання заяви ви отримаєте право на угорську медичну допомогу, незалежно від того, запезбечила вам житло держава чи ви живете в іншому місці.
  • Щомісячна фінансова допомога на проживання: ви маєте право на отримання щомісячної допомоги у розмірі 22 800 угорських форинтів. Дітям передбачена щомісячна допомога у розмірі 13 700 угорських форинтів. Повідомте OIF, якщо ви це потребуєте.
  • Безкоштовний переклад особистих документів: OIF оплатить вартість перекладу ваших особистих документів угорською мовою, якщо ви це попросите. Такими особистими документами є, наприклад, свідоцтва про народження та шлюб, або офіційні документи, що підтверджують освіту або професійну кваліфікацію.
  • Працевлаштування: з деякими професіями можна працювати без спеціального дозволу, з іншими можна отримати дозвіл на роботу на пільгових умовах.
  • Освіта, ясла та дитячий садок для дітей.
  • Знижка на подорож, що здешевлює її: для цього ви повинні запросити довідку в OIF. Ви можете безкоштовно їздити угорськими поїздами та громадським транспортом Будапешта без сертифікату. Все, що вам потрібно, це український пWysiwygаспорт, українське посвідчення особи або дозвіл на проживання в Україні.

Які у мене права після набуття статусу тимчасового захисту?

Як прохач тимчасового захисту, ви, як і раніше, маєте право на вищевказані пільги: проживання, харчування, медичне обслуговування, щомісячна фінансова допомога на проживання, працевлаштування, витрати на переклад, навчання дітей та розміщення в дитячих садках/яслах, пільги на проїзд. 

Ви також маєте право на наступне:

  • Посвідчення особи.
  • Безкоштовне вивчення угорської мови: 520 годин навчання угорській мові, а також можливість безкоштовного складання іспиту.
  • Допомога на навчання: разова грошова допомога, якщо ваша дитина ходить до школи.
  • Поєднання сім’ї: якщо член вашої сім’ї отримав тимчасовий захист в іншій країні ЄС, ви маєте право жити в одній країні.

Якщо ви влаштуєтеся на роботу або отримаєте пенсію, ви втратите право на отримання щомісячної фінансової допомоги на проживання. 

З питань, пов’язаних з працевлаштуванням, охороною здоров’я та освітою, звертайтесь за допомогою до Асоціації Menedék (Притулок): menedek@menedek.hu (www.menedek.hu).

Які у мене зобов’язання після отримання статусу тимчасового захисту?

Якщо ви переїдете з наданого вам житла, ви повинні заявити свою нову адресу в OIF. Ви повинні дотримуватися угорського законодавства та співпрацювати з OIF. Якщо ви втратите або у вас вкрадуть паспорт або інші офіційні документи, ви повинні терміново повідомити про це в OIF. Ви повинні отримати обов’язкові щеплення в Угорщині, якщо ви не отримали їх раніше.

Медична допомога

Екстрена допомога: телефонуйте 112 (працюю з мiсцевоi сім-карти).

Якщо у Вас є Український закордонний паспорт, то Ви можете отримати невідкладну та швидку допомогу в більшості лікарень і клінік. Угорська Каса Медичного Страхування покриє ваші витрати.

Дитяча медична допомога

  • У разі надзвичайних ситуацій звертайтесь до швидкої допомоги дитячої лікарні Хайма Пала, вони завжди готові допомогти - Google Maps
  • Для забезпечення якнайшвидшого медичного догляду дітям, що прибули з України, існує безкоштовний номер Гарячої Лінії Швидкої Допомоги. Ним можна скористатись у випадку виникнення запитань стосовно охорони здоров’я дітей (догляд за пацієнтами, направлення до лікаря, консультування, щеплення від COVID-19, пропущені та планові обов’язкові щеплення дітям тощо) в будь-який час дня (можлива також допомога українською мовою). Гаряча лінія: +36-80-200-223
  • Громадяни з подвійним громадянством України та Угорщини можуть звертатися до найближчого педіатра (gyermekorvos). Адреси, контакти та додаткова інформація: +36 1 476 1100

В Національному Педіатричному Інституті імені Гейма Пала в Дитячій амбулаторії Душевної Кризи спеціалісти допоможуть впоратися зі стресом, спричиненим війною та втратою домівки, а також з втратами та скорботою. Дитяча амбулаторія Душевної Кризи: +36 30 44 34 751

Медична допомога для дорослих

  • Громадяни з подвійним громадянством України та Угорщини можуть звертатися до найближчого сімейного лікаря (háziorvos). Адреси, контакти та додаткова інформація: +36 1 476 1100
  • Гінекологія, обстеження при вагітності та загальні проблеми: звертайтесь до медичного центру Duna Medical Center (1095 Будапешт, Lechner Ödön fasor 5), вони допоможуть вам безкоштовно.
  1. Угорською та англійською мовами: +36 1 790 7070
  2. Українською мовою: +36 70 698 0696
  • Безкоштовна психологічна допомога (також українською, російською та англійською мовами): pszi.hu
  • Гаряча лінія для діабетиків: +36 30 311 4977

Національна асоціація аутистів із задоволенням допомагає біженцям, які мають особливі потреби через інвалідність. +36 1 354 1073

Організація MEOSZ надає допомогу людям з обмеженими можливостями, які тікають з України. Контакти

Робота

Є багато пропозицій для працевлаштування біженців, серед яких багато таких, де також надають і житло для співробітників.

Пропозиції роботи та проживання.: supportukraine.hu

Робота для бiженцiв з України (Facebook)

Волонтерська та інша допомога

Чати підтримки

Житло

Мапа волонтерів, які надають безкоштовне житло: LIVE MAP

Місце для відпочинку протягом дня

Milestone Intézet & Impact Hub Budapest
Budapest, 7.district, Wesselényi street 17.

Пошук притулку: https://shelterukr.com/

«Support Ukraine!» можливості для проживання:

В тому разі, якщо ви хочете прийняти певну пропозицію, то зв’яжіться, будь ласка, з власником по одному з вказаних контактів

Якщо ви, або ваші знайомі, родичі чи друзі вимушені покинути свій дім у зв’язку з ситуацією в Україні, то на ingatlan.com ви зможете знайти житло на тривалий строк. Об'єкти нерухомості з орендною платою 1000 форинтів на місяць можна отримати безкоштовно, сплативши комунальні послуги. 

Szallas.hu склав спеціальний список пропозицій своїх партнерів, які пропонують безпечний притулок біженцям з України. 

Організації, які допомагають людям з інвалідністю:


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті