Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців у Словаччині

Корисна інформація для українців, які виїжджають до Словаччини

Прапор Словаччини | © Pixabay

(Pixabay)

Для людей, які проживають в Україні та бажають приїхати до Словаччини, наразі діють 3 пункти перетину кордону: Убля, Вишнє Нємецьке та Вельке Слеменце.

Словаччина встановила так звані “гарячі точки” на пунктах перетину кордону і в деяких муніципалітетах для прискорення адміністративного процесу, який необхідно пройти при в’їзді в країну.

Моніторинг ситуації на українському кордоні здійснюється на сайті mapotic.com, або у звіті, який регулярно оновлюється.

Для людей, які походять з неєвропейських країн (переважно студентів з Африки та Азії) діє інформаційна лінія українського уряду +380 934 185 684

Після індивідуального оцінювання в’їзд може бути надано особам, які не мають діючого проїзного документа (біометричного паспорта). Тому ми наполегливо рекомендуємо брати з собою будь-які документи, що засвідчують особу (в тому числі і недійсні).

Для в’їзду до Словаччини тест на COVID не потрібен, ані реєстрація на сайті ehranica.

Неповнолітні

У разі самостійного перетину кордону неповнолітніми дітьми можливий перетин кордону, якщо їх супроводжує один член сім’ї до словацького кордону, а інший член сім’ї забирає дитину зі словацького боку кордону. Обидва члени сім’ї повинні підтвердити родинні зв’язки відповідними документами. Дитину, яка перетне кордон без супроводу дорослих і не має родича в Словацькій Республіці, який би чекав на неї на словацькій стороні кордону, поліція передасть працівникам місцевої служби з питань праці, соціальних питань та сім’ї, які помістять дитину в дитячий будинок. 

Домашні тварини

Державна ветеринарна та харчова адміністрація Словацької Республіки у винятковій ситуації дозволила некомерційне переміщення домашніх тварин на територію Словацької Республіки без будь-яких документів. Тут ви знайдете більше інформації та форму, яку необхідно заповнити при перетині кордону. Звертайтесь у разі потреби: pets.ua@svps.sk


На прикордонних переходах є декілька державних, гуманітарних та громадських організацій, які БЕЗКОШТОВНО пропонують прибуваючим наступну допомогу:

  • їжа, гарячі напої, 

  • необхіднi гігієнічні засоби,

  • медична допомога,

  • психологічна допомога,

  • опалювальні кімнати (намети) для відпочинку,

  • консультації щодо можливостей проживання та пересування в Словацькій Республіці та ЄС.

Безпосередньо з прикордонних переходів можна використовувати лише державний транспорт, наданий Мінтрансом. Від прикордонного переходу «Убля» транспорт за потреби здійснюється маршрутками.

Від прикордонного переходу Вишне Немецке є дві безкоштовні транспортні лінії: 

  • блакитна лінія йде до еміграційного  центру м. Міхаловце, де надаються такі послуги: 

    • напої, 

    • матеріальна допомога (засоби гігієни, одяг, взуття, ковдри, …),

    • надання короткострокового та довгострокового проживання (з можливістю транспортування до житла), 

    • охорона здоров’я, 

    • психологічна допомога, 

    • юридична порада, 

    • розгляд заяви про надання тимчасового притулку, 

    • розгляд заяви про надання матеріально-потребувальних пільг та пов’язаних внесків (у разі повідомлення про перебування «резидента» в районі Михаловців), 

    • намети з підігрівом для відпочинку, 

    • станції зарядки мобільних телефонів, 

    • безкоштовні SIM-карти з пакетами даних, 

    • догляд за домашніми тваринами (корм, матеріали, чіпування), 

    • обмін гривні на євро (добовий ліміт 250 євро з особи.) 

  • зелена лінія називається Транзит і йде до сусідніх залізничних станцій до Міхаловце (поїздка займає близько 40 хвилин) і Кошице (поїздка займає приблизно 1 годину 40 хвилин). Призначення цієї лінії визначається Мінтрансом на основі пропускної спроможності обох залізничних станцій і може бути скориговано навіть після того, як автобус покине прикордонний пункт. Між Міхаловце і Кошице ходить регулярний громадський транспорт. З обох міст можна дістатися поїздом в інші словацькі міста, а також за кордон. Перегляньте можливості залізничного сполучення та сплануйте конкретне сполучення на на веб-сайті Словацьких залізниць

Дістатися безпосередньо з прикордонного переходу у Вишне Немецке приватними перевізниками неможливо. Якщо ви забезпечили приватний транспорт, скористайтеся жовтою лінією від прикордонного переходу, яка веде до стоянки в Крчаві – у зоні «meet and greet» можна дочекатися рідних і продовжити подорож на особистому автомобілі. Рух із Великого Слеменєце також працює – жовта лінія до зони «зустрічей» проходить на сусідньому футбольному полі.

Перебування у Словаччині

Після перетину кордону кожен житель України отримає гуманітарну допомогу. Словацька Республіка надає громадянам України та членам їхніх сімей тимчасовий притулок, який включає проживання, харчування, охорону здоров’я, гігієнічні потреби та доступ до ринку праці.

Урядові та громадські організації також допомагатимуть та надаватимуть гуманітарну та базову матеріальну допомогу кожному, хто захоче сховатися в Словаччині від війни.

Після перетину кордону просимо вас відвідати центр великої місткості, де, після запиту на житло, компетентні особи зможуть направити вас до місця призначення на території Словаччини, де вам буде надано термінове житло. 

Деякі словацькі оператори мобільного зв’язку безкоштовно надають SIM-картки для дзвінків та Інтернету на кордоні.

Після в’їзду до Словаччини громадяни України можуть перебувати тут без візи протягом 90 днів. Кожен зобов’язаний стежити за тривалістю цього періоду. Під час перебування в Словаччині ви не маєте права працювати і не маєте медичної страховки.

Якщо ви хочете залишитися в Словаччині на більш тривалий період часу, вам потрібно подати заявку на певний вид перебування. У зв’язку з війною Словацька Республіка надає людям, які прибувають з України, можливість подати заяву на тимчасовий притулок, який наразі є найпростішим способом захисту для тих, хто тікає від війни, і не вимагає тривалих офіційних процедур. Це дасть українським громадянам швидкий і необмежений доступ до ринку праці, охорони здоров’я, а їхнім дітям – доступ до освіти. Цю спеціальну форму захисту можна отримати негайно.

Крім того, ви можете подати прохання про надання притулку/азилу, що адміністративно довше і може зайняти до 6 місяців.

Кожен іноземець, який прибуває до Словаччини і не є громадянином Європейського Союзу, або членом сім’ї громадянина Європейського Союзу, зобов’язаний повідомити свою адресу проживання в Словаччині протягом 3 робочих днів з моменту в’їзду до Словацької Республіки у відповідний відділу поліції іноземців або поштою.

Громадяни України та члени їх сімей, якщо сім’я проживала в Україні до 24 лютого 2022 року, можуть подати заяву про надання тимчасового притулку.

Заяву про надання тимчасового притулку  можете подати:

Заявників на тимчасовий притулок транспортують з прикордонних переходів до центрів у Гуменному чи Міхаловце, де вони оформляють усі документи в одному місці. Із цих центрів буде також забезпечено проїзд до основних місць проживання. 

 Ви також можете зареєструватися в електронній системі за допомогою QR-коду або через web Ministerstva vnútra. Після заповнення електронної форми “Реєстрація тимчасового притулку” необхідно звернутися до відділу поліції у справах іноземців або до центру великої місткості. Іноземцю буде видано свідоцтво про тимчасовий притулок. 

Тимчасовий притулок надається до 4 березня 2023 року та автоматично продовжується на 6 місяців, але не більше ніж на один рік. Його продовження буде вирішуватися Радою Європейського Союзу з урахуванням подій в Україні. 

Після надання тимчасового притулку вам буде виданий документ про ДОЗВІЛ НА ДОПУСТИМЕ ПЕРЕБУВАННЯ. Збережіть документ для потреб орендодавця, роботодавця або школи.

ВАШІ ПРАВА З ТИМЧАСОВИМ ПРИТУЛКОМ:

  • Ви отримуєте допустиме перебування з позначкою „DOČASNÉ ÚTOČISKO” (видані посвідчення особи з позначкою „ODÍDENEC” залишаються дійсними)

  • Ви отримуєте можливість працювати без дозволу на роботу,

  • Матимете можливість брати участь у навчальному процесі (неповнолітні діти підлягають обов’язковому відвідуванню школи),

  • Ви отримуєте доступ до медичної допомоги (на підставі картки тимчасового шукача притулку або підтвердження дозволеного проживання, наданого з метою надання тимчасового притулку), 

  • Ви отримуєте доступ до житла, 

  • Ви отримуєте можливість отримати матеріальну допомогу та пов’язані з нею доплати . 

  • Ви не є платником податку на собак та податку на проживання, а також не є платником податку на комунальні відходи.

Залишаючи територію Словацької Республіки, тимчасовий притулок не закінчується. Якщо ви отримуєте тимчасовий притулок в одній державі-члені ЄС, ви не можете подати заявку на тимчасовий притулок в іншій державі-члені ЄС, але інша держава-член ЄС може надати вам іншу форму захисту або проживання, ніж тимчасовий притулок, якщо вона так вирішить. Возз'єднання сім'ї також можливе, якщо у вас є члени сім'ї в різних країнах.

Житло

Пропозиції щодо тимчасового та довгострокового житла від людей та фірм, які проживають у Словаччині, збираються на сайті www.ktopomozeukrajine.sk та через заповнення форми Ukrajina-Slovensko SOS. Однак майте на увазі, що це приватне житло, тому заздалегідь уточніть, до кого ви прямуєте і які там умови проживання.

Соціальна безпека

Матеріальна допомога виступає як фінансова допомога для тих, хто не в змозі забезпечити елементарні життєві умови та не може власними силами збільшити свої доходи. У даний час такими особами можна вважати також тих, хто втікає від війни в Україні. Розмір допомоги залежить від кількості членів родини та їхнього становища.

Матеріальна допомога також може бути надана іноземцям, які можуть підтвердити своє проживання на території Словацької Республіки з позначенням «Біженець» або карткою іноземця, що просить тимчасового притулку.

За матеріальною допомогою можна звернутися в бюро з питань праці, соціальних питань та сім’ї, де іноземцю нададуть необхідну консультацію. Компетентною установою для визначення права на матеріальну допомогу є бюро в місті, де проживає іноземець.

Також можна оформити субсидію на харчування дитини. Для надання субсидії на харчування необхідно з’ясувати інформацію при зарахуванні дитини до дитячого садка чи початкової школи. Керівництво школи скерує батьків щодо подальших кроків.

Охорона здоров’я

Медичне обслуговування людей, які приїжджають з України, надається залежно від вашого статусу:

  • Особи, яким надано статус тимчасового притулку (“odídenci”), отримують доступ до невідкладної медичної допомоги та необхідної зазначеної медичної допомоги (МОЗ може визначити обсяг медичних послуг, які оплачуються за межами невідкладної медичної допомоги – оприлюднивши це на його веб-сайт). Іноземці підтверджують себе документом про дозвіл на проживання на території Словацької Республіки з позначенням «тимчасовий притулок» . У відповідній області чи місті є амбулаторна служба екстреної допомоги, або центральна приймальня лікарні. Необхідно підтвердити особу іноземця, який просить про надання тимчасового притулку, або підтвердження допустимого перебування на території Словацької Республіки.

  • Особи, які проїжджають транзитом через Словацьку Республіку (тобто ще не звернулися з проханням про тимчасовий притулок / притулок / додатковий захист), мають право на невідкладну допомогу, але не довше ніж протягом 30 днів з дати в’їзду на територію Словацької Республіки.

  • Особи, яким надано додатковий захист, мають право на відшкодування повного комплексу медичних послуг (ліки, вироби медичного призначення та дієтичне харчування надаються безкоштовно), що підтверджується пільговою карткою, виданою ОСМД.

  • Особи, які звернулися з проханням про надання притулку (azyl), мають право на відшкодування витрат на невідкладну медичну допомогу, а в разі потреби – на іншу необхідну медичну допомогу (за показанням огляду лікаря).

  • Особи, яким надано притулок (azyl), мають картку застрахованої особи, яка дає їм право на той самий обсяг медичної допомоги, що й застрахована особа в Словацькій Республіці.

  • Безвізові резиденти Словаччини не мають доступу до словацького медичного страхування. Ви можете оформити комерційне медичне страхування.

Невідкладна амбулаторна допомога (за регіонами) – працює в робочі дні з 16.00 до 22.00 а у вихідні та святкові дні з 7:00 до 22:00. Застосовується переважно при гострих захворюваннях з подальшим погіршенням здоров’я без загрози життю (наприклад, висока температура, алергічні реакції, хворобливі стани, запаморочення тощо). 

 otvorenalekaren.sk - додаток для пошуку найближчої аптеки, швидкої допомоги або лікарні на основі вашого поточного місцезнаходження або адреси, яку ви ввели. 

Служба швидкої допомоги (за регіонами) 

 У разі раптової загрози життю, здоров’ю, тяжких тілесних ушкоджень або ДТП з тяжкими наслідками викликати швидку допомогу за тел. 155 

Список стоматологічних клінік, які надають безкоштовну невідкладну стоматологічну допомогу українцям які тікають від війни.

Корисні контакти для людей з обмеженими можливостями

Конвертація українських ліків на європейський еквівалентний

У випадку, якщо вам потрібна медична консультація, ви можете звернутися:

  • Лінія здоров’я + 421-2-21025075, яка доступна українською мовою щодня з 7: 00 до 19:00. Консультація є безкоштовною. Для отримання додаткової інформації дивіться  https://www.ua.diagnose.me/diagnoseme/uk/ (SK/UK/EN)

  • мобільну аплікацію myTeleDoc, яка надає медичні відеоконсультації українською та російською мовами щодня з 6:00 до 22: 00 (докладна інструкція)

Корисні контакти

Посольство України в Словацькій Республіці

Tel:02/592 028 10

Національна лінія підтримки жертв

Tel:0800 800 818

Інфолінії Міністерства внутрішніх справ СР для людей, які розмовляють українською, також доступні з України

Tel: +421 513 816 111 +421 259 765 111

Словацька гуманітарна рада

Tel: (+421) 2-5020-0500

SOS Ukraine Slovakia - українська громада в Словаччині

Tel: +421 911 201 889 щоденно 10-18 год.

Ukraine-Slovakia SOS (facebook.com)

Волонтерська та інша допомога

https://www.helpukraine.sk/ua/helpukraine-українська/

https://ktopomozeukrajine.sk/ 

https://www.facebook.com/588989111148781/posts/5253591788021800 

Чати підтримки

https://t.me/ukrajinci_na_slovensku 

https://www.facebook.com/groups/485314373128655/ 

https://www.facebook.com/groups/273172384894123 

 

Організації, що допомагають людям з інвалідністю:


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті