Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Догляд за людиною з хворобою Паркінсона

Хвороба Паркінсона є хронічним нейрологічним захворюванням, яке впливає на рухову систему людини. Вона характеризується поступовим руйнуванням нервових клітин, що призводить до труднощів з рухом, координацією та іншими симптомами.

Людина з хворобою Паркінсона | © Pexels

Допомога людині з хворобою Паркінсона (Pexels)

Догляд за людиною, яка страждає від хвороби Паркінсона, вимагає особливої уваги, терпіння та професійного підходу. Ми зібрали для вас поради з догляду за людиною з хворобою Паркінсона.

Хвороба Паркінсона – це хронічне неврологічне захворювання, що прогресує з віком, яке найчастіше виникає в літньому віці. Тремтливий параліч дуже заважає людям похилого віку самостійно себе обслуговувати, тому їм цілодобово потрібна допомога професіоналів. 

Догляд за людиною з хворобою Паркінсона може бути вимогливим завданням. Доглядачам важливо брати до уваги потреби та обмеження пацієнта, забезпечувати своєчасну медичну допомогу, надавати емоційну підтримку та створювати сприятливе середовище. Якщо ви не готові присвятити своє життя хворій людині, відмовитися від роботи та надавати лікування, найкращим рішенням буде поміщення літньої людини в будинок для людей похилого віку. Тут їй нададуть всю необхідну допомогу при хворобі Паркінсона та медикаментозне лікування. Утім, якщо ви маєте можливість доглядати за людиною з хворобою Паркінсона, ми зібрали для вас важливу інформацію.

Розуміння хвороби Паркінсона та її симптомів

Перш за все, важливо добре розібратися у симптомах хвороби Паркінсона. Це може допомогти підготуватися до того, як вони можуть вплинути на здатність людини до самообслуговування та руху. До типових симптомів відносяться: тремтіння рук у спокійному стані, повільність рухів, м'язова жорсткість, проблеми з рівновагою та координацією.

Близькі часто не можуть самостійно діагностувати хворобу. Вони ігнорують такі симптоми, як зміна або відсутність міміки на обличчі похилого віку, загальмованість, тремор, ригідність, порушення координації рухів. Природно, що діагностувати хворобу та починати її лікування необхідно якомога раніше. Інакше з кожним роком людині буде все гірше, захворювання прогресуватиме. Як тільки ви запідозрили це тяжке захворювання, зверніться до фахівця.

Хвороба Паркінсона – причини виникнення


Серед причин виділяють вікові зміни, інфекційні хвороби, спадкова схильність та несприятлива екологію у сфері проживання. Паркінсонізм може виникнути як наслідок наявних захворювань (атеросклероз, ЧМТ). 

Схильність до такого захворювання пояснюється як внутрішніми, і зовнішніми чинниками:

  • Гендерна приналежність. У чоловіків паркінсонізм діагностується в 1.5 рази частіше, ніж жінки.
  • Вік. Хвороба розвивається переважно у пацієнтів віком від 55 років.
  • Спадкова схильність. Людина перебуває у групі підвищеного ризику, якщо кровні родичі теж страждали на це захворювання.
  • Токсини. Вплив токсичних речовин підвищує ризик розвитку хвороби.
  • Доброякісні чи злоякісні пухлини головного мозку, травми голови.

Хвороба Паркінсона потребує лікування, проте повністю позбутися недуги неможливо. Тим часом сучасні методи дозволяють значно покращити якість життя хворих, уповільнити прогрес захворювання.

Стадії хвороби Паркінсона

Хвороба поступово прогресує, у міру зменшення кількості нейронів стає більш вираженою клінічна картина. Розрізняють 5 стадій розвитку хвороби Паркінсона:

  1. Перша. Виявляються незначні ознаки переважно однобічної локалізації: сповільненість, тремор, зміна міміки, постави. Але загалом симптоматика не заважає повсякденній діяльності.

  2. Друга. Спостерігається прогресування симптоматики. Тремор, м'язова ригідність мають двосторонній характер. Виникають проблеми з поставою, що заважають ходьбі та викликають дискомфорт.

  3. Третій. Характеризується помірною постуральною нестійкістю, але хворий поки що може обходитися без сторонньої допомоги.

  4. Четверта. Супроводжується значною втратою рухової активності. Для пересування та утримання рівноваги людина потребує додаткової опори.

  5. П'ята. Скутість у тілі заважає нормально пересуватися та обслуговувати себе. Хворому потрібний інвалідний візок, допомога сторонніх. На цій стадії найчастіше потрібен кваліфікований догляд за пацієнтами з хворобою Паркінсона, оскільки родичі вже не в змозі справлятися з обов'язками, що зросли на них.

Чи надають інвалідність при хворобі Паркінсона

Група інвалідності при хворобі Паркінсона встановлюється спеціальною комісією, яка попередньо вивчає результати медичної експертизи. Хворому можуть дати будь-яку групу інвалідності. Для кожної їх характерні свої особливості поведінки людини:

  1. Перша. Хворий неспроможна обслуговувати себе самостійно. Крім основного захворювання є супутні ускладнення. Трудова діяльність під забороною, рекомендовано постільний режим.

  2. Друга. Хворий не повністю втратив навички самообслуговування, але має симптоми двосторонньої нестійкості. Трудова активність обмежена.

  3. Третя. Людина повністю сама себе обслуговує, може виконувати нескладні робочі доручення. Трудова діяльність знижена, але не протипоказана.

Поради з догляду за людиною з хворобою Паркінсона

Насамперед необхідно відразу дати зрозуміти родичу, що про нього піклуватимуться, що його не залишать на самоті. Пацієнти з хворобою Паркінсона часто депресивні, що негативно позначається на їхньому стані. Будь-який стрес, поганий настрій, переживання уповільнюють і так порушений процес вироблення дофаміну, що тільки посилює стан хворого. Тому завдання родичів – створити комфортні умови саме щодо психоемоційного стану. Не можна кричати на людину, говорити образливі слова, нервувати, коли щось не виходить.

Створення комфортного оточення

Забезпечення комфортного та безпечного оточення є важливою частиною догляду за людиною з хворобою Паркінсона. Розмістіть предмети та меблі так, щоб було легше переміщуватися, уникайте нерівних підлог, і встановіть додаткові поручні, де це можливо.

Тут можна виділити кілька порад:

  • Прибрати зі шляху все, що може перешкодити пересуватися - килимки, пороги, меблі.

  • Біля ліжка, в туалеті, ванній кімнаті організувати поручні, щоб пацієнт міг вставати без сторонньої допомоги.

  • Усі необхідні предмети, гребінці, щітка та паста, чашка та ложка повинні лежати на відстані витягнутої руки, а не на верхніх полицях.

Варто врахувати і те, що тремор, м'язова слабкість та порушення координації ускладнюють пересування навіть кімнатою. Людині іноді складно дійти кілька метрів до столу, щоби прийняти ліки. Тому необхідно створити умови для комфортного перебування у будинку. Основним ризиком для хворого є стреси і високий ризик травм. Відповідно, вашим завданням буде формування сприятливої обстановки навколо людини, максимальне зниження ймовірності стресу, а також профілактика падінь та забитих місць.

Допомога в побуті

Тремор спочатку буде зовсім непомітний. Поступово можна відзначити тремтіння губи, похитування головою. Пізніше з'являється тремор рук та ніг. Особливо вираженою буде ознака у стані спокою.

Поступово пацієнт можете почати відчувати труднощі з виконанням звичних завдань – утримання чашки в руці, чищення зубів, розчісування волосся. Характерним є те, що йде плавність рухів, вони стають різкими, ніби людина збуджена і поспішає. З прогресуванням хвороби тремор посилюватиметься.

Ваше завдання – максимально тривалий період зберегти здатність пацієнта самостійно себе обслуговувати. Пізніше йому буде потрібна допомога - розчесати волосся, випити води, прийняти таблетки. Для зручності можна використовувати трубочки для напоїв та їжі (товстіші). Так пацієнт зможе сам їсти, не розплескуючи її. Пізніше близькі повинні годувати пацієнта з ложечки.

Забезпечення правильного харчування та гідної медичної допомоги

Вірно харчування та правильна медична підтримка важливі для людей з хворобою Паркінсона. Вони можуть мати проблеми з жуванням, ковзанням їжі та проковтуванням. Важливо стежити за раціоном харчування та забезпечувати відповідну дієту.

Варто переглянути харчування. Пацієнти з хворобою Паркінсона повинні дотримуватися певної дієти. Її має призначити лікар. Крім того, варто скоротити кількість калорій, а при проблемах зі дефекацією (діарея) зменшити кількість рідини (напої, супи).

Часто лікарі рекомендують своїм пацієнтам перехід на низькобілкову ово – лакто – вегетаріанську дієту. Це означає, що м'ясо в раціоні варто замінити на яйця та кисломолочні продукти. Молоко у чистому вигляді у дорослої людини засвоюється погано, але відмінно підходять такі продукти як: сир, кефір, йогурт, сир.

Наступним важливим принципом у харчуванні при хворобі Паркінсона є те, що в раціоні повинна бути в достатній кількості груба рослинна клітковина.

Рухова активність та фізіотерапія

Фізична активність та фізіотерапія можуть допомогти підтримувати м'язову силу, гнучкість та координацію у людини з хворобою Паркінсона. Це може включати спеціальні вправи, розроблені для полегшення симптомів захворювання.

Зважаючи на проблеми з моторикою, на перший план виходить гімнастика. Складати її має лікар ЛФК, а виконувати можна самостійно вдома. Такі елементарні рухи, як обертання рук, згинання кінцівок, присідання, повороти тулуба та дихальна гімнастика допоможуть зберегти тонус у м'язах. Це може сприяти збереженню рухової активності більш тривалий термін.

Щоб пацієнт міг обслуговувати себе сам, організуйте поручні, щоб простіше вставати з ліжка. Придбайте різноманітний спортивний інвентар, з яким людина зможе займатися лежачи в ліжку чи сидячи (еластичні стрічки, невеликі вантажі). До речі, гімнастику також краще планувати на ранок, щоб протягом дня суглоби та м'язи вже були розроблені.

Підтримка психологічного стану

Хвороба Паркінсона може впливати на психологічний стан пацієнта. Депресія, тривожність та стрес можуть бути поширеними супутніми явищами. Різкі перепади настрою, часті депресії, синдром хронічної втоми. Ці симптоми з'являються задовго до того, як хворому буде поставлено діагноз "хвороба Паркінсона". 

Навіть здорова людина при зниженні рівня дофаміну зазнає погіршення настрою. У пацієнта з хворобою Паркінсона вже порушено процес вироблення та засвоєння гормону. Тому в стресовій ситуації його стан погіршуватиметься. Примітно, що при отриманні позитивних емоцій хворі часто відчувають приплив сил, тремор стає менш вираженим, покращується настрій. Це свідчить про викид дофаміну.

Підтримка рідних, друзів та, за потреби, психолога є важливою для збереження позитивного настрою та ментального здоров'я.

Догляд за людиною з хворобою Паркінсона вимагає розуміння, терпіння та здатності адаптуватися до змін у стані пацієнта. Професійний підхід, гарна підготовка та відданість можуть суттєво полегшити життя та покращити якість догляду. Більше інформації про різні захворювання та інвалідність ви знайдете на нашому сайті, а отримати дружню підтримку та безкоштовну експертну допомогу ви можете в нашій спільноті. Бережіть себе і своїх близьких!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті