Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Аптечка першої допомоги на війні - як зібрати і що покласти?

Сьогодні кожен українець має знати, що таке тривожний чемоданчик, евакуаційний рюкзак та що саме має бути в аптечці першої допомоги - на жаль, такими є наші реалії. Надання першої медичної допомоги, у тому числі зупинка кровотечі, — це те, що зараз у всіх куточках України має вміти робити кожна людина (незалежно від того, чи вона військова чи цивільна). Саме тому правильно зібрана аптечка може врятувати життя.

Аптечка першої допомоги | © Pexels

(Pexels)

Документи, запас продуктів та води на дві доби, ліхтарик, зручний сезонний та теплий одяг, засоби гігієни та медикаменти – найнеобхідніше, що рекомендують мати у рюкзаку на випадок надзвичайної ситуації. При цьому купити готову автомобільну або універсальну аптечку необхідно, але цього недостатньо. Її слід доповнити індивідуальними ліками. Наші волонтери розповідають, що має бути в аптечці та як користуватися кожним засобом.

Два вида аптечок

Найперше, що треба знати - існує два вида аптечки. Фахівці радять розділити велику аптечку на дві частини:

  • екстрену – до цього списку входять препарати для першої допомоги (наприклад, на випадок поранення), які необхідно використовувати у перші кілька хвилин після появи симптомів, а також медичні вироби для обробки та перев'язування ран;

  • основну – це різні медикаментозні засоби для своїх побутових потреб (знеболення, усунення симптомів отруєння, усунення алергічних реакцій).

Екстрена аптечка для надзвичайних ситуацій:

Екстрену аптечку для швидкої допомоги потрібно розміщувати в максимально доступній зоні, щоб її можна було витягти за 20-30 секунд.

  • клапан з плівкою для проведення штучного дихання

  • засоби для зупинення кровотечі (турнікет чи кровоспинний бинт з гемостатичним засобом)

  • хлоргексидин або спирт для дезінфекції ран

  • санітайзер для рук, спиртові серветки

  • марлеві серветки різних розмірів, нестерильні марлеві бинти

  • еластичні бинти з можливістю фіксації

  • 2 пари гумових рукавичок

  • спеціальні атравматичні ножиці для швидкого розрізання одягу на потерпілому

  • великий шматок тканини, якою можна буде зафіксувати кінцівку постраждалого

  • термоковдра

Основна аптечка для побутових потреб:

  • пластирі різних розмірів

  • активоване вугілля від інтоксикації

  • препарат для зниження жару

  • препарат для знеболення

  • протиалергічний препарат

  • ліки від діареї

  • ліки від шлункової інфекції

  • краплі на випадок інфекційно-запальних захворювань очей

  • ліки, що ви приймаєте (дозування щонайменше на тиждень) з описом способу застосування та дози

  • запас масок

Правила збору аптечки

  • Перед тим як зібрати аптечку, перевіряють термін придатності всіх препаратів. Термін має добре читатись на упаковці. Якщо до закінчення терміну використання ліки залишилося менше місяця, його потрібно замінити іншим.

  • Зручно користуватися аптечкою, якщо вона поділена на кілька зон. У них збирають медикаменти за групами – окремо болезаспокійливі, сорбенти, антисептики та перев'язувальний матеріал.

  • В аптечку вкладають список ліків. Детальний перелік необхідно використовувати як у груповій, так і в індивідуальній аптечці. 

  • При складанні аптечки враховують, які хронічні захворювання у всіх членів родини. Препарати для допомоги у разі загострення повинні знаходитись в індивідуальній аптечці. Окремо складається сымейний комплект, до якого включені найнеобхідніші ліки та перев'язувальний матеріал.

  • Люди, які страждають на невиліковні захворювання, такі як цукровий діабет, гіпо- та гіпертиреоз, бронхіальна астма, різні захворювання серцево-судинної системи, а також іншими патологіями повинні завжди мати під рукою запас життєво необхідних препаратів на термін не менше 1 місяця. 

  • Не кладіть в аптечку ті засоби та ліки, якими ви не вмієте користуватися. Якщо все ж хочете їх взяти, дізнайтесь заздалегідь, як правильно їх застосовувати. 

  • Збережіть рецепти для ваших ліків (стежте за терміном придатності), а також імена та телефонні номери ваших лікарів.

Також ми раніше писали, що має бути в аптечці, яка розрахована на чотирьох осіб,  на випадок надзвичайних ситуацій за рекомендаціями МОЗ.

https://t.me/mozofficial/2175?single

https://t.me/mozofficial/2176?single

 

Які ліки покласти до аптечки першої допомоги?

Пропонуємо вам перелік медикаменти та медичних засобів (інструменти, перев'язувальні матеріали), які краще покласти до аптечки медичної допомоги. Цей універсальний та сучасний перелік було створено фармацевтами apteka24.ua.

1. Розчин йоду 5% — антисептичний та дезінфікуючий лікарський засіб, має бактерицидну, противірусну та протигрибкову дію. Крім того, за допомогою йоду дуже зручно забезпечити стерильність будь-яких інструментів. 

2. Антисептик — знезаражуючий засіб, ідеально в формі аерозолю або ємності із пульверизатором. Не плутати з санітайзером! У разі першої допомоги антисептик потрібен в першу чергу для обробки ран і поверхонь поруч з нею. Основні антисептики, які підходять для обробки ран, мають у складі наступні речовини:

  • мирамістин;

  • хлоргексидин;

  • препарати срібла;

  • повідон-йод;

  • етанол (70%);

  • декаметоксин;

  • перекис водню.

3. Антибактеріальна мазь. Антибактеріальна мазь потрібна тільки тоді, якщо пораненому доведеться пробути без допомоги лікаря понад 4 години.

4. Протиопікові засоби (Бетадин, Пантенол, Аекол). Жодних народних методів типу сметани, кефіру або олії! Як при термічних, так і хімічних опіках є препарати йдуть на основі пантенолу — сильного шкірного вітаміну, що посилює процеси загоєння. 

5. Засоби для пероральної регідратації (Регідрон, Регісол, Іоніка). При отруєнні, блюванні, діареї, тепловому або сонячному ударі виникає природна втрата рідини, разом з якою організм людини залишають також необхідні електроліти. Даний засіб є порошком, який розводиться у певній кількості води, що є ідеальним розчином, який містить основні солі та глюкозу. Засоби для пероральної регідратації бувають із солонуватим та солодким смаком (ідеальний для дітей).

6. Ентеросорбенти (Атоксіл гель, Ентеросгель, Полісорб, Сорбекс). Як сорбент часто в аптечку кладуть “дідовий метод” - активоване вугілля. Даний бюджетний лікарський засіб застосовується часто при різноманітних отруєннях (лікарських та харчових) та алергічних реакціях з розрахунку 4 таблетки на кожні 10 кг ваги тіла.

Нині існує велика кількість найрізноманітніших ентеросорбентів будь-якого смаку та лікарських форм. Ентеросорбенти, придатні для дітей, у яких ще не розвинений ковтальний рефлекс, мають форму гелю, пасти або порошку для розведення у воді. Для дорослих також існують сорбенти в капсулах, однак вони можуть застосовувати всі існуючі форми до смаку.

7. Нестероїдні протизапальні та жарознижувальні препарати. Представниками цих засобів є Парацетамол (анальгетик-антипіретик) та Ібупрофен (нестероїдний протизапальний препарат). Багато лікарів рекомендують тримати в ній обидва лікарських засоби, адже на той чи інший препарат в людини може бути алергія чи індивідуальна непереносимість. 

8. Антигістамінні препарати (Аллегра, Цетрін, Хітакса, Кларитин, Еріус, Едем). Всім відомі Тавегіл, Супрастин зі «старої школи» лікарі власти в аптечку першої допомоги не рекомендують. Адже сьогодні існують більш сучасні антигістамінні препарати, які не викликають сонливості та інші побічні реакції, ніж їх попередники.
9. Судинозвужуючі препарати для носа (Евказолін Фармазолін, Тизин, Санорин, Нафтизин, Септаназал). Нормальне вільне дихання є важливим чинником для комфортної життєдіяльності, оскільки постійна закладеність носа внаслідок травми чи іншого чинника, призводить недостатнє постачання до мозку кисню. 

10. Гліцеринові свічки. Вони є проносним засобом місцевого застосування. Шляхом легкого подразнюючого впливу на слизову оболонку прямої кишки рефлекторно стимулюють перистальтику, внаслідок чого сприяють розм'якшенню калових мас. 

11. Препарати для серцево-судинної системи. Зрозуміло, що серйозні препарати для серця і судин, які відпускаються за рецептом, призначаються виключно лікарем. При серцевих болях, нападах стенокардії або підвищеному хвилюванні, в аптечці повинні бути старі добрі Валідол і Нітрогліцерин. Однак слід уточнити, що Валідол пригнічує напади стенокардії легкого ступеня тяжкості і в основному призначений при істерії, неврозах та головному болі, спровокованому прийомом нітратів, таких як Нітрогліцерин. 

12. Йод таблетований. Необхідним препаратом у разі є таблетки калію йодида. У разі небезпеки радіоактивного зараження з боку атомних станцій або ворожих ядерних бомб перше, що відбувається — це викид радіоактивного йоду, який патологічно впливає на щитовидну залозу. Саме тому в цьому випадку необхідно прийняти внутрішньо звичайний йод — в перші години або в ідеалі хвилини після оголошення тривоги ядерного забруднення. Якщо таблетка йоду приймається у перші 2 години, то захист щитовидної залози становить понад 90%.

13. Протидіарейні препарати (Лоперамід, Імодіум, Смекта). Частим супутником кишкових отруєнь, інтоксикацій та деяких захворювань є діарея та біль у животі, тому одними з найнеобхідніших груп препаратів екстреної допомоги, що знаходяться в аптечці, є протидіарейні засоби. Протидіарейні препарати, зменшуючи перистальтику кишківника та підвищуючи тонус сфінктерів, знижують позиви та неприємні симптоми.

15. Седативні препарати (Валеріана, Персен та Ново-пасит). Заспокійливі препарати складно зарахувати до першої допомоги, проте вони чудово справляються з підвищеною нервовою збудливістю, безсонням та тривожністю, що є важливим під час різних непередбачуваних ситуацій. Слід зазначити, що як седативні препарати маються на увазі безрецептурні тобто рослинні компоненти.

Що має бути у військовій аптечці?

Мінохоронздоров'я наказом від 28 липня 2016 року № 784 затвердив перелік лікарських засобів і виробів медичного призначення, які мають бути у військових аптечках.

Так, в індивідуальних військових аптечках мають бути: 

  • півпігулки ципрофлоксацина; 

  • перев'язувальні засоби, шовні матеріали, лейкопластир; 

  • пакет перев'язувальний індивідуальний стерильний із захисною вологостійкою оболонкою типу ППИ; 

  • бинт марлевий стерильний завдовжки 7 м, шириною 14 см; 

  • лейкопластир шириною 2,5 - 3,0 см, завдовжки 3 - 5 м; 

  • рукавички медичні оглядові; 

  • засіб для зупинки кровотечі механічний; 

  • маркер для нанесення інформації; 

  • засіб для розрізання одягу і взуття; 

  • сумка-укладка медична.

Але самої аптечки недостатньо, щоб у разі потреби врятувати життя людини. Тому слід вивчити інструкції щодо надання першої медичної допомоги. А ще краще пройти відповідний курс навчання.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті