Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

2024: зміни в умовах в’їзду, перебування та допомоги в країнах ЄС для українців

Країни ЄС продовжили термін тимчасового захисту для українців до 2025 року.

Українці в Європі | © Pexels

Українці в Європі (Pexels)

Але деякі з них дещо змінили правила в’їзду та перебування. 
Так, з 2024 року для в'їзду в Євросоюз необхідно буде отримати дозвіл ETIAS і сплатити 7 євро збору. Для отримання дозволу на в’їзд потрібно буде заповнити спеціальну анкету та дочекатися її схвалення.

Українці в Польщі

В Польщі вже розроблено проект закону про перебування українців в країні.
Згідно проекту біженці з України повинні подати заяву на оформлення ідентифікаційного коду Pesel протягом перших 30 днів, а не 90 днів, як було раніше. 
Крім того, буде скорочено термін перебування у місцях тимчасового розміщення до 120 днів. Після цього зобов'яжуть оплачувати своє проживання в пунктах масового розміщення - ті, хто перебуває у Польщі понад 120 днів, сплачуватимуть 50% загальної вартості (не більше 40 злотих на день, це близько 300 грн.), а хто перебуває довше 180 днів - 75% витрат (максимум 60 злотих на день, це трохи більше 450 грн.).
Крім того, наступного року планується поступове скасування соціальної підтримки для українців – сімейні пільги, безкоштовний доступ до шкіл та медичного обслуговування та інші.

Українці в Німеччині

Федеральний уряд Німеччини скоротить витрати на підтримку біженців із 3,75 мільярда євро до приблизно 1,7 мільярда євро.
Повідомляється, що після закінчення 36 місяців перебування в країні, у разі проживання в гуртожитках, біженці отримуватимуть лише "ті виплати, які їм справді необхідні". 
Крім того, Німеччина стимулюватиме переміщених осіб шукати роботу: одержувачі допомоги Bürgergeld (фінансової допомоги по безробіттю) будуть зобов'язані щонайменше раз на шість тижнів повідомляти про свої зусилля з працевлаштування. Їм також пропонуватиме роботу спеціальна агенція, у разі відмови у прийнятті вільної вакансії, їм можуть скоротити виплати.
Наголошується, що місце проживання повинно розташовуватися у "ближній зоні" до Jobcenter, щоб людина мала можливість зустрітися з потенційним роботодавцем, відвідати центр зайнятості або прийняти участь в заходах без надмірних зусиль та власних витрат. Зазначається, що особа повинна перебувати в межах 2,5 годин їзди в один бік (порівняно з попереднім часом, який був виділений на подорож в обидва напрямки).

Щоб виправдати свою відсутність, необхідно попередньо узгодити це з центром зайнятості (щонайменше за 5 днів) і мати вагому причину.

Українці в Чехії

Чехія планує наступного року скоротити термін безкоштовного розміщення переміщених осіб із 150 днів до 120 або до 90 днів. Однак є категорії, яким і надалі надаватимуть безкоштовне житло. Це:

  • студенти до 26 років;

  • люди з маленькими дітьми до 6 років;

  • вагітні жінки;

  • люди з інвалідністю або ті, хто доглядає за родичами з інвалідністю.

Українським дітям також можуть скасувати можливість зарахування до дитсадка чи школи без черги, і для них не створюватимуть спеціальних класів.

За новими правилами, українці замість кількох окремих видів грошової допомоги тепер отримуватимуть лише єдину виплату (від 150 до 160 доларів на людину). 

Українці в Ірландії

Ірландія планує скоротити безкоштовне розміщення українців, які прибуватимуть до країни, до 3 місяців. Також в уряді обговорюється скорочення соціальних виплат українцям. Зараз  біженцям з України країна виплачує 220 євро на тиждень.

Українці в Швейцарії

Уряд Швейцарії хоче мотивувати українців повернутися додому, для цього було розроблено стратегію повернення. "Стратегія" полягає в тому, щоб грошима стимулювати українців покинути країну. Розміри виплат коливатимуться від 1 тисячі до 4 тисяч швейцарських франків (1050 – 4200 євро) на особу залежно від того, коли людина вирішить повернутися в Україну. Українцям нададуть мінімум шість місяців для підготовки до від'їзду.

Українці в Естонії

Тимчасовий захист в Естонії надається до березня 2025 року як тим, хто просить про його надання вперше, так і тим, хто хоче його продовжити. 

Окрім того, змінився порядок продовження тимчасового захисту. Тепер для цього потрібно нове фото на документ у бюро обслуговування Департаменту поліції та прикордонної охорони. Під час продовження тимчасового захисту людям можуть ставити додаткові запитання щодо обставин їхнього прибуття в країну.
З березня 2024 року громадяни України користуватимуться усім транспортом на загальних умовах з рештою жителів Естонії (зараз безоплатними для українців залишаються поїзди Elron, які курсують між найбільшими містами країни).
До того ж, влітку 2023 року фінансування мовних курсів закінчилося, і тепер знайти вільні місця на курсах початкового рівня майже неможливо.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті