Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як полегшити біль при артриті та інших захворюваннях суглобів

Болі у суглобах можуть виникати від декількох захворювань, наприклад, остеоартроз та ревматоїдний артрит.

Артрит | © Pexels

Захворювання суглобів (Pexels)

Остеоартроз — це захворювання, коли хрящ руйнується через навантаження на суглоби. Ревматоїдний артрит — це хронічна хвороба, коли хрящ в суглобі руйнується через хронічне запалення.
Біль у суглобах при артриті зʼявляється під час активних рухів чи ходьби, а також при згинаннях і розгинаннях кінцівок. Іноді шкіра над хворим суглобом починає червоніти, спостерігається локальне підвищення температури або загальна лихоманка. Зазвичай біль при артриті найсильніший вранці: будь-які рухи скутим суглобом викликають дискомфорт. Запалення суглобів, яке викликає біль і скутість, може загострюватися з віком, і ліків від цього немає. Однак є способи полегшити деякі симптоми артриту або уповільнити їх. Наприклад, зміна способу життя та раціону.
При лікуванні остеоартрозу за протоколом потрібні нестероїдні протизапальні препарати, знеболювальні на основі трамадолу, та локальні засобі на основі капсаїцину. Крім цього, необхідні аеробіка, в тому числі водні, силові вправи, розтяжки і схуднення.
При ревматоїдному артриті  першою ланкою лікування є традиційні для цієї хвороби ліки, що змінюють перебіг хвороби (DMARDs, disease modifying anti-rheumatic drugs), а в разі сильного прогресу захворювання — терапія різними інгібіторами фактору некрозу пухлин.

Поради для зменшення болю

Щоб полегшити свій стан дотримуйтеся наступних порад:

  • Слідкуйте за вагою тіла.

  • Дотримуйтеся спеціальної дієти.

Найважливішою харчовою звичкою у разі артриту є споживання достатньої кількості зелених овочів щодня. Листова зелень, брокколі, брюссельська капуста, спаржа багаті на антиоксиданти та фітохімічними речовини, які допомагають блокувати клітини від пошкодження.

  • Пильнуйте рівень заліза. Тривалий прийом нестероїдних протизапальних препаратів може призвести до поганого засвоєння заліза та анемії.

  • Стежте за рівнем холестерину. Порушення його балансу та супутні серцево-судинні хвороби часто супроводжують і ОА, і РА.

  • Тепло допомагає зменшити біль і покращує кровообіг. Холод підходить для лікування запаленого суглоба.

Вчені у кількох дослідженнях змогли виявити, що полегшити неприємні симптоми може терапія холодом. Вона, до речі, є допоміжним методом під час повноцінного курсу лікування. Можна спробувати занурювати уражену кінцівку у холодну воду від 20 до 30 градусів за Цельсієм.

  • Одягайтеся тепло

  • Робіть собі компреси з теплого (не гарячого) розтопленого бджолиного воску або парафіну. Занурте в нього хворі руки на 10 хвилин. Остиглий віск легко видаляється, його можна використовувати повторно.

  • При ревматоїдному артриті корисні ванни з англійською сіллю. Додайте дві пригорщі англійської солі в ванну з гарячою водою і полежіть 15-20 хвилин. Таке лікування не підходить людям похилого віку, або тим, хто має високий тиск.

  • Робіть легкий масаж

  • Рухайтеся по сходах наступним чином: спочатку робіть крок здоровою ногою, коли йдете вгору, і хворою, коли йдете вниз.

  • Не забувайте про важливість відпочинку і сну для загального здоров'я суглобів. Дозвольте своєму організму відпочити і відновитися після фізичних навантажень.

Реабілітація при артритах та артрозах

Реабілітацію в разі захворювань суглобів проводять у три основні етапи. Насамперед важливо купірувати больовий синдром, запальний процес і нормалізувати самопочуття. Провідну роль у цьому відіграє фізіотерапія.

Завданням наступного етапу є зміцнення м'язів для скорочення несприятливого впливу патологічного процесу на хрящові тканини. Для цього призначаються процедури масажу і лікувальна фізкультура.

Метою заключного етапу є закріплення отриманого результату і запобігання прогресуванню захворювання. Головну роль у цьому відіграє ЛФК. При цьому програма лікувальної фізкультури відрізняється від схеми, яка призначається на попередньому етапі реабілітації.

До реабілітаційних заходів відносять:

  • Масаж

  • Мануальну терапію

  • Лікувальну фізкультуру

  • Міостимуляцію.

Методики, які дозволяють зупинити зношування хряща

Сучасні методики дозволяють зупинити зношування хряща, зняти больовий синдром і відновити рухливість.

До них належать УХТ-терапія, плазмотерапія, інʼєкції гіалуронової кислоти.

УХТ — один із найдієвіших методів впливу на хвору хрящову тканину в сучасній медицині. Звукові хвилі певної частоти впливають на уражену ділянку, “розпушуючи” мікрокристали солі й ущільнення сполучної тканини. УХТ-терапія активізує кровопостачання тканин навколо суглоба.

Плазмотерапія, або PRP-терапія — це введення в уражені тканини власної концентрованої плазми крові пацієнта. Вона збагачена тромбоцитами й має регенерувальну та відновлювальну дію.

Ін’єкції плазми безпечні та дозволяють швидко зупинити дегенеративно-дистрофічні процеси в суглобах і зняти больовий синдром.

Гіалуронова кислота за складом нагадує синовіальну рідину і грає роль своєрідного “мастила”. Воно захищає хрящ від травмування та зношування.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті