Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Особливості працевлаштування та пошуку роботи в Німеччині. Корисні контакти для пошуку роботи

Німеччина вважається країною з найпотужнішою економікою в Європі, що відбивається у тому числі й на рівні життя населення. Саме тому багато трудових мігрантів прагнуть переїхати і знайти роботу саме в Німеччині. Примітно, що країна зовсім не намагається закритися від потоку заробітчан, як це роблять Великобританія і Франція, а навпаки активно залучає іноземних робітників.

Пошук роботи та працевлаштування в Німеччині | © Pexels

(Pexels)

Робота в Німеччині для українських переселенців: що потрібно знати?

Українські переселенці, які отримали тимчасовий захист в Німеччині, можуть працювати офіційно без будь-яких проблем. Працювати не можна лише в тому випадку, якщо громадянин України приїхав на територію Німеччини на підставі біометричного паспорту або візи і отримав статус біженця.

Отже, якщо у вас є тимчасовий захист і ви хочете знайти роботу, необхідно спочатку отримати дозвіл на працевлаштування. Зробити це можна в Відділі реєстрації іноземних громадян. Видаючи вам дозвіл на перебування, Відділ реєстрації іноземних громадян внесе в документ запис про те, що вам дозволено займатися оплачуваною роботою. Навіть якщо поки конкретної роботи у вас немає. Інших дозволів для працевлаштування не потрібно.

Також, згідно з томом III Соціального кодексу SGB III, особи, які отримали дозвіл на тимчасовий захист в Німеччині, також мають право отримати консультації та допомогу з працевлаштуванням в агенціях працевлаштування.

Офіційно правоохоронні органи Німеччини рекомендують влаштовуватися на роботу за контрактом і мати дозвіл. Українці його отримують одразу по реєстрації в Ратхаусі (міськраді ). А от за нелегальну роботу виписують штрафи як за порушення законодавства про працю, так і за безпідставне отримання соціальної допомоги, якщо її надають. 

Утім, незважаючи на офіційний дозвіл на працевлаштування (згідно з §24 Закону про правовий статус іноземних громадян – українці є втікачами від війни, тому отримують дозвіл при в’їзді, а не через 6 місяців, як біженці), для того, щоб підтвердити свій диплом про вищу освіту, навіть із знанням мови потрібні час та бюрократичні перевірки. Приміром, щоб працювати з дітьми у дитсадку чи в школі, крім медогляду та інформації про щеплення, які мають бути визнані в ЄС, шукач повинен отримати дозвіл поліції та запрошення від регіонального освітнього відомства (кожна земля, як область в Україні, має своє відомство).

Яка заробітна плата у українських переселенців в Німеччині?

Розмір заробітної плати в Німеччині сильно залежить від регіону, сфери діяльності та посади. В середньому в Берліні можна отримувати від 23 500 до 112 000 євро на рік (близько 77 000 - 365 000 гривень на рік). В Мюнхені пропонують вакансії з заробітної платою від 11.55 до 50 євро на годину (близько  375 - 1600 гривень на годину). В Гамбурзі пропонують заробітні плати від 12.50 до 85 євро за годину (близько 405 - 2765 гривень на годину).

Сайти для пошуку роботи в Німеччині

На інтернет-порталі (власній біржі вакансій) Федерального агентства зайнятості Німеччини щомісяця публікується понад 800 тисяч різних вакансій зі всіх земель країни. Сервіс доступний не лише англійською та німецькою мовами, можна перемкнути (за допомогою перемикача "Sprache" зверху сторінки) на російську або турецьку.

Шукати роботу в Німеччині українські переселенці можуть на місцевих сайтах пошуку роботи. Досить популярними є такі:

  • JobLeads - вакансії в Німеччині з заробітною платою понад 50 тисяч євро на рік;

  • Experteer - вакансії для спеціалістів, які хочуть отримувати зарплати 60 - 120 тисяч євро на рік;

  • Absolventa - вакансії для студентів, випускників, молодих фахівців;

  • HotelJob - робота в готельному бізнесі;

  • GastroJobs - робота в ресторанах, кафе.

В Німеччині існують також так звані агрегатори вакансій, у яких немає своєї бази даних. Вони збирають інформацію про вакансії на території усієї країни з інших порталів та сайтів інтернет-рекрутингу. Найбільш популярними агрегаторами вакансій в Німеччині є:

Також українські переселенці можуть шукати роботу в Німеччині на порталі Jooble, який створив окремий розділ для тих українців, які вимушені виїжджати до Європи через війну Росії проти України. Найголовніше - більшість вакансій тут описані українською мовою, що дуже важливо для тих, хто не знає німецької чи англійської.

Залишилися питання по працевлаштуванню в Німеччині?

Зверніться до спільноти, щоб отримати більше інформації

Поставити питання

Корисні ресурси

Щоб допомогти українцям, які вимушені тимчасово переїхати до Німеччини у зв’язку з війною, ми створили список організацій, які можуть проконсультувати та надати інформацію щодо працевлаштування в Німеччині.

germany4ukraine.de

На цьому порталі є спеціальне посилання для підтримки під час пошуку та початку роботи. Тут ви зможете знайти інформацію про те, хто може надати підтримку біженцям, які шукають роботу. У ньому наведено Федеральне агентство зайнятості та місцеві агентства зайнятості 

Контактна інформація Федерального агентства зайнятості:

Телефон: +49 911-178 7915 - телефонуйте на гарячу лінію з 8.00 до 16.00 з понеділка по четвер та з 8.00 до 13.00 у п'ятницю. Усний переклад українською та російською мовами надаються. Агентство також має сайт пошуку роботи: Job search of the BA - Home (arbeitsagentur.de)

arbeitsagentur.de

Підтримка біженців з України – Федеральне агентство зайнятості. Тут міститься конкретна інформація про можливості працевлаштування для біженців.

Телефон: Гаряча лінія українською та російською мовами: 0911 178-7915 Понеділок – четвер: 8 год.– 16:00 П’ятниця: 8:00 – 13:00

Міжнародна організація з міграції (МОМ) Німеччини  https://germany.iom.int/iom-germany-ukraine-response

Міжнародна організація з міграції (МОМ) у Німеччині активізувала зусилля у відповідь на зростаючі потреби українців та громадян третіх країн, які були змушені покинути Україну через триваючу війни в країні шляхом надання адресної інформації про доступний захист і допомогу. МОМ надає пряме консультування щодо працевлаштування, житла, медичного обслуговування, юридичних питань, жінок, які постраждали або перебувають під загрозою насильства, торгівлі людьми, онлайн-консультації для дітей та молоді та послуги для ромів, які втекли з України.

Окрім того, МОМ має гарячу лінію для українців в Німеччині: ви можете зателефонувати віртуальним консультантам МОМ для отримання інформації щодо працевлаштування, житла, медичного обслуговування, юридичних питань, а також будь-якої іншої доступної підтримки в Німеччині з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00 (за київським часом). Консультанти надають безкоштовну підтримку українською, російською та англійською мовами через WhatsApp, Telegram та Viber за номерами: +38 050 428

45 65, +38 050 030 22 68 та +38 050 428 46 60.

Social Bee 

https://www.social-bee.de/en/ukraine-en/

Організація для тих, кому довелося тікати від війни в Україні і шукати роботу. Для багатьох зараз найважливіше – бути в безпеці та піклуватися про рідних. Допомагають тим, хто вже шукає підходящу роботу, з дозволами на роботу та іншими бюрократичними питаннями. Мають багаторічний досвід консультування та підтримки біженців, які шукали – і завдяки їм знайшли роботу у Німеччині.

Мають хороші контакти з численними малими та великими компаніями в Німеччині, які хотіли б працевлаштувати біженців.

Контактна інформація:

Телефон: години консультації

Пн - Пт: 9:00 - 12:30 

Пн - Пт: 14:30 - 17:00 

+49 89 18914481

Бюро Мюнхена.

St.-Martin-Str. 112

81669 Мюнхен

Бюро Штутгарта.

Rotebühlstr. 50

70178 Штутгарт

Бюро Гамбурга.

Stresemannstr. 42

22769 Гамбург

Adecco 

https://www.adeccojobsforukraine.com/

Adecco допомагає українським біженцям влаштуватися на роботу.

Платформа «Вакансії в Україні» — це безкоштовна платформа для будь-якої компанії, яка прагне запропонувати можливості для переміщених працівників. Команда експертів Adecco, що складається з україномовних та англомовних спеціалістів, займається підтримкою кандидатів і зв’язує їх із компаніями.

https://www.arbeitsagentur.de/ukraine/ukraine-ua надають допомогу щодо:

  • отримання грошової допомоги Arbeitslosengeld II або Grundsicherung. 

  • отримання дитячої дотації Kindergeld.

  • пошуку роботи - безкоштовно проконсультують з питань здобуття професійно-технічної освіти, пошуку роботи та здобуття кваліфікації, а також підтримають пропозиціями роботи та навчання.

Гаряча лінія українською або російською мовами:

0911 178-7915

Понеділок-четвер: 8-16

П'ятниця: 8-13 

https://www.avantgarde-experts.de/de/jobangebote/?area=10&offset=7&jobExperienceRequirements=24&cHash=809d2c8f1dbbcdd2f280b791ad72a782 - Оголошення про роботу в Німеччині.

https://www.avantgarde-experts.de/de/magazin/ukrainians-working-in-germany/ - Що потрібно знати українцю, щоб працювати в Німеччині.

https://www.jobs4ua.de/uk/ - Можливості працевлаштування для українських біженців.

https://visitukraine.today/blog/300/germany-employment-for-ukrainians - Ресурси для українських шукачів роботи в Німеччині.

https://www.fachkraefteportal-brandenburg.de/en/job-offers/jobs-for-people-from-ukraine - Пропозиції роботи українцям в Німеччині.

https://de.trenkwalder.com/jobs/a0t6N000000PopYQAS - Кадрова/рекрутингова компанія, яка допомагає українцям.

https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/index.php - Визнання іноземних кваліфікацій/ступенів у Німеччині.

 

Матеріал створено за сприяння DSEE


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті