Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців в Іспанії

Корисна інформація для українців, які виїжджають до Іспанії

Прапор Іспанії | © Pixabay

(Pixabay)

Зважте на те, що Іспанія НЕ є країною, в якій існує розвинута система високої соціальної допомоги, не очікуйте великих виплат протягом довгого терміну. 

Різні організації (Червоний хрест-Cruz Roja, Карітас..) надають житло та допомогу (як-то одяг, продукти), також волонтери шукають безкоштовне житло з безкоштовним харчуванням, оформлюють медичні картки для безкоштовного лікування.

Які права надає тимчасовий захист?

  • Право на проживання

  • Доступ до житла

  • Соціальна допомога

  • Медична допомога

  • Опіка над дітьми та підлітками без супроводу

  • Доступ до освіти для дітей та підлітків

  • Доступ до ринку праці (відповідно до політики країн ЄС на ринку праці)

Дивіться також: 

Іспанія приймає всіх біженців з України, незалежно від штампів у паспорті та першої країни перетину ЄС.

З прикордонних країн до Іспанії можна дістатися літаком.

Для в'їзду до Іспанії з країн ЄС необхідно пред'явити один із трьох сертифікатів:

1. Сертифікат про повну вакцинацію визнаними у ЄС вакцинами.

2. Сертифікат ПЛР з негативним результатом 72-годинної свіжості або як альтернатива експрес-антиген 24-годинної свіжості.

3. Сертифікат про перенесення хвороби.

А також потрібно заповнити обов'язкову форму на сайті МОЗ Іспанії. У літаки авіакомпанії пускають лише із закордонним паспортом

Також можна дістатися до Іспанії "по землі". Для переміщення між країнами ЄС наземними засобами для українців не обов'язкова наявність ані закордонних паспортів, ані сертифікатів щодо вакцинації, ані тестів.

Сайти з пошуку автобусів та поїздів по Іспанії

https://www.omio.es/autobuses

Куди звертатися на території Іспанії:

  • бюро з надання притулку та біженців (OAR);

  • будь-який офіс у справах іноземців (Oficina de Extranjeros);

  • поліцейські дільниці;

  • центри тимчасового утримання іноземців (CIE).

Важливо

Іспанія поділяється на 17 автономних комунідадів, що відрізняються правилами отримання документів та видачі допомоги, житла.

Перелік відділів поліції, в яких можна подати документи по всій Іспанії - http://www.interior.gob.es/es/web/servicios-al-ciudadano/ucrania-proteccion-temporal 

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Процедура отримання тимчасового захисту

Вже є 4 великі центри в Мадриді, Малазі, Барселоні та Аліканте. Запис за телефоном. https://t.me/infohelpBCN/315 https://t.me/infohelpBCN/301 https://t.me/infohelpBCN/314 

Прочитати про процедуру з ДОДАТКОВОЮ інформацією можна тут https://docs.google.com/document/d/10lVkkGcoqOc54R7jjKTNrgs01EFPv0iOtiNJVJI1sLE/edit  (всі відділки поліції в Андалусії, що приймають документи, а також рекомендації).

Для отримання Тимчасового захисту в Малазі вам потрібно записатися на подачу документів (взяти сіту – pedir cita) 

З 06.04.22 запис на подачу документів на тимчасовий захист в Малазі здійснюється за  загально іспанським телефоном: + 34 91 047 44 44 

Прийом документів відбувається в Palacio de Congresos  Av. de José Ortega y Gasset, 201, 29006 Málaga  https://goo.gl/maps/u1YRyUJ7KU2mZun97  

Відвідування  Palacio de Congresos для подачі документів тільки за попереднім записом.‼️

Інструкція як записатися через сайт https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html 

  • В частині “PROVINCIAS DISPONIBLES” є випадаючий перелік “SELECCIONAR” – выбирайте “Málaga” і тисніть на кнопку “Aceptar”. 

  • У випадаючому переліку “OFICINA” виберіть “CNP Málaga  Provincila Plaza de de Manuel Azaña, 3”. 

  • Далі у випадаючому переліку “TRÁMITES CUERPO NACIONAL DE POLICÍA” виберіть “POLICIA UCRANIA: Solicitud Protección Temporal desplazados” тисніть на кнопку “Aceptar”. Наступним жміть кнопку “ENTRAR”.

  • Вам відкриється нова сторінка– виберіть опцію “PASAPORTE” і в зону  “PASAPORTE Campo obligatorio” впишіть свій номер паспорту. Не використовуйте пробіли чи дефіси для заповнення номера паспорта. В зоні “Nombre y apellidos Campo obligatorio” впишіть спочатку ім’я, а потім фамілію того, чиї паспортні дані ви вписали. В зоні “Año de nacimiento Campo obligatorio” впишіть рік народження того, чиї паспортні дані ви вписали. (4 цифри). Тисніть на кнопку “Aceptar”.

  • На наступній сторінці жміть на кнопку “SOLICITAR CITA”. Вам треба буде ввести електронну адресу і вам на пошту прийде лист з вказівками - дата і час подачі документів. 

 🔵 При подачі документів потрібно мати з собою документ, що підтверджує громадянство: Паспорт (закордонний або внутрішній), або індивідуальне посвідчення особи (яке можливо получити в Консульстві України в Іспанії в Малазі), свідоцтво про народження у випадку неповнолітніх дітей (переклад не потрібен). Фото роблять на місці.  Прийти потрібно всім (дітям також), здавати відбитки пальців. Прописка не потрібна.

В день подачі заяви вам видадуть документ, який підтверджує подачу заяви про надання Тимчасового захисту. 

Причиною відмови може бути судимість та інформація з баз Інтерпол, що заявник може становити загрозу для безпеки країни.

Також вам підтвердять подачу заявки на отримання NIE (ідентифікаційний номер іноземця в Іспанії), який через деякий час стане чинним.

 🔵Пізніше вам на вказану електронну адресу прийде підтвердження прийнятого рішення про присвоєння статусу (resolución). Для тих , хто подав документи на тимчасовий захист, але не отримав на пошту resolución, ви можете  перевірити свій статус тут https://www.citapreviadnie.es/citaPreviaDni/IndexDesplazados.action 

по цій інструкції : https://www.policia.es/miscelanea/destacados/ucrania/guia_estado_protecccion.pdf 

Заповніть  пусті поля - номер та букву NIE, номер вашого досьє та перевірочні  символи

 🔵 Після того як ви побачити свій статус resolución - можете записуватись на друк пластикової картки, що називається TIE . TIE (Tarjeta de identidad de extranjero) — посвідчення особи іноземця в Іспанії, пластикова картка. 

АЛЕ картка TIE  не є обов'язковою. Йти офіційно працювати можна і з номером seguridad social та NIE. А для медичного обслуговування та школ також є розпорядження приймати без NIE та документів про тимчасовий захист, але в деяких містах таки їх вимагають. 

Записатись на прийом тут https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html 

по цій інструкції : https://www.policia.es/miscelanea/destacados/ucrania/guia_solicitud_tie_ucraniano.pdf 

Житло в Іспанії

Короткострокова оренда (від кількох днів - до місяців)

 • www.airbnb.es

 • www.booking.com

 • www.niumba.com

 • www.rentalia.com

Довготривала аренда (найчастіше вимоги: робочий контакт в Іспанії або передоплата за 6 місяців і більше)

 • https://t.me/zhil_info

 • https://www.fotocasa.es

 • https://www.idealista.com

 • https://homehunter.es

 • https://www.habitaclia.com

 • https://www.pisos.com

 • https://www.milanuncios.com

Відеоінструкція по цьому сайту як шукати житло без посередників з корисними словами іспанською

https://www.youtube.com/watch?v=fkuHXjfDoZI 

Безкоштовне житло для українців (в основному - підселення у сім'ї)

 • https://www.shelter4ua.com/

 • https://icanhelp.host/

На цих сайтах не перевіряють хостерів, тому перевіряйте все самостійно

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdjo16EDnp8RtI2e84Nhsd-QUcXoxc12Mw9zt0RApMYVdTN5Q/viewform - заява на житло

Як отримати медичну картку

1. Переміщеним особам, котрі були направлені до їх теперішнього місця проживання органами соціального захисту (наприклад, якщо ви проживаєте в Центрах прийому чи якщо вами опікується одна з недержавних організацій CEAR, в житловому фонді котрої ви зараз мешкаєте), за допомогою в оформленні медичної картки треба звернутися до працівників цієї організації.

2. Переміщені особи, що приїхали до друзів, до іспанських сімей, що прийняли вас у своєму приватному помешканні, надали житло вам в користування чи ви винайняли житло, можуть звертатися за медичною карткою до найближчого медичного центру. Для цього вам потрібно мати при собі документ, що засвідчує особу кожного, хто буде отримувати медичну картку.

2.1. Для того, щоб отримати медичну картку, в багатьох регіонах/містах Іспанії потрібно мати прописку (certificado de empadronamiento). Прописку можна отримати, якщо ви орендуєте/маєте житло і у вас є контракт на оренду/право власності. З цими документами і паспортом треба йти до місцевого муніципалітету (ayuntamiento), попередньо записавшись/взявши сіту (cita previa). 

У деяких лікарнях заявку на картку можна зробити на веб-сайті. Деякі центри вимагатимуть записатися попередньо або ж матимуть конкретні години для видачі медичних карток. Цю інформацію потрібно дізнаватися в кожному конкретному медичному центрі.

Вам можуть зразу видати папір з вашим персональным номером медичного страхування, а вже пізніше на вашу адресу прийде лист із цією карткою.

Майте на увазі - запис до лікаря може тривати від тижня до кількох місяців. А якщо вам призначили операцію, час очікування може доходити до року. 

Що стосується лікування зубів – на цей час інформація така, що по безкоштовній медичній страховці можуть провести тільки видалення зуба, лікування не проводиться. 

Посилання на указ з медичного страхування українських біженців https://t.me/espana_ucrania/74911 

Корисні контакти

Посольство України в Іспанії

тел. +34 917 48 93 60

адреса: Rda. Abubilla, 52, 28043 Madrid, Испания

Консульство України в Барселоні: carrer Numancia, 185. +34934 028956, +34629382936

Консульство України в Малазі: C. Maestranza, 23, 1º Derecha, 29016 Málaga +34952220615

Сайт для допомоги біженцям http://www.ccar.cat

Писати на пошту ccar@ccar-cear.org

Гаряча лінія для допомоги тим, хто зараз у Барселоні: +34900703030 (англійська, українська, російська мови)

За допомогою для отримання статуса біженця звертатися до barcelonaconsul@gmail.com 

АСОЦІАЦІЇ ДОПОМОГИ:

УВКБ ООН (Верховний комісар ООН у справах біженців)

Проспект Генерал Перон, 32 - 2º ліворуч (28020 - МАДРИД)

Телефон: 91 556 36 49 / 35 03

Метро: Сантьяго Бернабеу 

http://www.acnur.org

Plaza Santa Mª Soledad Torres Acosta, 2 - 3º (28004 - МАДРИД)

Телефон: 91 532 74 78 / 79

Факс: 91 532 20 59

Іспанська комісія з допомоги біженцям

C/ Noviciado, 5 (28005 - МАДРИД)

Телефон: 91 555 06 98 / 29 08

Комітет захисту біженців і біженців Іспанії

C/ Лозано, 15 (28053 - МАДРИД)

Телефон: 91 446 46 08

ІСПАНСЬКИЙ ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ

C/ Pozas, 14 (28005 - MADRID)

C/ Muguet, 7 (28044 - МАДРИД)

Телефон: 91 532 55 55

Порятунок

C/ Валентина Беато 42, 2º B (28037 - МАДРИД)

Телефон: 91 447 28 72 / 29 60

Управління притулку та біженців 

C/ Pradillo, 40

28002 - Мадрид

Телефон: 91.537.21.70

ГЕНЕРАЛЬНА ДИРЕКЦІЯ ІНТЕГРАЦІЇ ІМІГРАНТІВ

Міністерство зайнятості та соціального захисту

Відділ соціальної роботи Управління притулку та притулку

C/ Pradillo, 40

ВЕРХОВНИЙ КОМІСАР ООН у справах біженців (УВКБ ООН)

Avda General Peron, 32, 2° lzq.- 28020 Мадрид

Тел.: 91 556 36 49 135 03 

Метро: Сантьяго Бернабеу 

http:l/www.acnur.org1


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті