Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Біженці з інвалідністю. Як українцям допомагають в Європі

В цій статті ми зібрали всю наявну інформацію про те, як людям з інвалідністю, які тікають від війни, отримати допомогу у країні, куди вони вимушені переїхати.

Радісний доктор допомагає чоловіку на інвалідному візку | © Drazen Zigic - ru.freepik.com

Допомога особам з інвалідністю за кордоном (Drazen Zigic - ru.freepik.com)

Війна в Україні завдає страждань усім громадянам. Та особливі складності відчувають на собі люди з інвалідністю. Країни Європи допомагають біженцям у влаштуванні на новому місці. Тому людині з інвалідністю вкрай важливо знати про види можливої соціальної допомоги в країні, куди їй довелося вирушити.

Допомога біженцям з інвалідністю в Польщі

Громадяни України з інвалідністю, які отримали Статус UKR, можуть подати заявку на отримання допомоги для фінансування купівлі необхідних пристроїв та обладнання, у тому числі зубних протезів, ортезів та інвалідних візків.

Гроші надійдуть із Державного фонду реабілітації інвалідів (Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych - PFRON).

Йдеться про громадян України, перебування яких визнано законним на підставі ust.1, art.2 Specustawy, тобто для біженців, які отримали Статус УКР, які мають 1-у або 2-у групу інвалідності, видану за українськими нормами та підтверджену українськими документами. Якщо біженець не має при собі такого документа, він може подати декларацію, що підтверджує наявність інвалідності. Той самий принцип застосовується і до дітей-інвалідів, від імені яких таку заяву подає батько/опікун.

Фінансова допомога має форму допомоги для покриття витрат на купівлю або ремонт медичних пристроїв, перелічених у постанові Міністра охорони здоров'я від 29 травня 2017 р. До них належать, зокрема:

  • ортопедичні пристрої;

  • ортези;

  • підгузки;

  • інфузійні набори для інсулінових помп;

  • тростини;

  • милиці;

  • ходунки;

  • інвалідні візки.

Якщо цей медичний пристрій/обладнання дорожче, ніж встановлений ліміт компенсації з Національного фонду охорони здоров'я, та біженцю доведеться доплатити різницю, він зможе подати заявку на фінансову допомогу для її (різниці) покриття.

Для цього необхідно подати заяву до повітового центру підтримки сім'ї. Бланк можна заповнити безпосередньо при відвідуванні центру. Заяви на дану пільгу приймаються та розглядаються на постійній основі, а після винесення рішення гроші будуть виплачені у порядку, зазначеному у заяві.

Контактні дані провінційних відділень Національного фонду охорони здоров’я можна знайти тут:

https://www.nfz.gov.pl/kontakt/oddzialy-nfz

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Допомога біженцям з інвалідністю в Німеччині

У Німеччині особи з інвалідністю можуть подати заяву на отримання відповідного посвідчення. З посвідченням інваліда вони отримують допомогу в різних сферах життя. Українське посвідчення інваліда в Німеччині недійсне.

Ви можете подати заяву на отримання посвідчення лише в разі наявності права на перебування, тобто заповнивши відповідну онлайн-заяву.

Процедура подання заяви на отримання посвідчення інваліда

Перш за все, подайте заяву згідно з законодавством, що регулює права інвалідів. Заповнений документ надішліть поштою на адресу Земельного відомства охорони здоров’я та соціального забезпечення м. Берлін:

Landesamt für Gesundheit und Soziales Berlin

Versorgungsamt

Postfach 310929

10639 Berlin

Додайте до листа копію посвідчення особи й дозволу на перебування (наприклад, посвідчення, яке отримали після заповнення онлайн-формуляра). Після цього ви одержите підтвердження про подання заяви. Для подальшого опрацювання потрібні актуальні медичні висновки, виписки з історії хвороби, рішення експертної косімісії тощо. Якщо їх немає, вам необхідно відвідати відповідних лікарів або відповідні лікарні в Німеччині. Якщо ваші документи укладені не німецькою мовою, їх треба перекласти й завірити. Відомство не відшкодовує витрат і не здійснює переклади.

Опрацювання заяви триває наразі 5 місяців. Земельне відомство охорони здоров’я та соціального забезпечення м. Берлін після розгляду всіх документів поінформує вас про рішення і ступінь інвалідності. Якщо ступінь інвалідності становить 50 або більше одиниць, ви отримаєте посвідчення інваліда.

Люди з обмеженими можливостями можуть отримати в країні такий вид допомоги:

  • особливе медичне обслуговування

  • допомога у пошуку роботи або у збереженні наявної роботи

  • допомога у веденні домашнього господарства

  • допомога в оплаті витрат на нагляд за дітьми

  • безкоштовний проїзд у громадському транспорті

  • ранній вихід на пенсію

  • податкові пільги

  • відшкодування витрат на придбання технічних допоміжних засобів для полегшення роботи.

  • позика або дотація з метою започаткування або збереження самостійної трудової діяльності.

  • допомога у отриманні квартири, пристосованої для проживання інваліда

  • оснащення та пристосування житлового приміщення відповідно до потреб інваліда.

  • оплата переїзду в квартиру, передбачену для проживання інваліда, або максимально зручно розташовану до місця його роботи.

  • пільги на отримання посвідчення водія, покупку автомобіля або на переобладнання автомобіля відповідно до потреб інваліда.

  • допомога у збереженні працездатності та, у тому числі, за особливих, пов'язаних з інвалідністю життєвих обставин.

  • допомога у збереженні та розширенні професійних знань та навичок.

  • оплата помічника для необхідної підтримки у трудовій діяльності.

Але не кожна людина з обмеженими можливостями зможе отримати всі види допомоги. Все залежатиме від вашої особистої ситуації.

Зазначені нижче центри надають консультації та підтримку біженцям із інвалідністю:

На сторінці www.deafrefugees.de люди з вадами слуху знайдуть список перекладачів, які працюють з біженцями на громадських засадах.

За особистою ініціативою Крістін ФоглерСаша Платен   та  Бьорн Зейєн було створено ресурс для допомоги людям з інвалідністю у координації, розміщенні, консультуванні в Німеччині та інших країнах.

Допомога біженцям з інвалідністю в Італії

Для визнання стану інвалідності фізичній особі потрібно подати запит до місцевого санітарного управління (ASL) за місцем постійного проживання.

Громадянська інвалідність визнається лише за іноземцями, які мають постійний дозвіл на проживання в Італії.

В Італії існують різні ступені інвалідності, залежно від яких виплачують різні суми соціальної допомоги.

Особа, яка здобула інвалідність, крім власне виплат з інвалідності, має право також на такі пільги:

  • щомісячна фінансова допомога чи оплата допомоги вдома (виплачує INPS);

  • звільнення від сплати медичного "тикету" (оформляється в ASL);

  • знижка на проїзні квитки у громадському транспорті (звертатися до місцевих транспортних компаній);

  • право на паркування автомобіля у спеціальних зонах (звертатися до СТА, офісу з інвалідності за місцем проживання);

  • безкоштовні протези та механізми для пересування (оформляється в ASL).

Допомога біженцям з інвалідністю в Болгарії

Громадяни України з інвалідністю, які користуються тимчасовим захистом, мають ті ж права, що й болгарські громадяни з інвалідністю, за умови, що ступінь постійної інвалідності або вид та ступінь інвалідності визначаються чинним законодавством Республіки Болгарія.

Для підтвердження статусу інвалідності (а по суті отримання інвалідності заново) в Болгарії необхідно зробити наступні кроки:

  • усі довідки щодо інвалідності зі своєї країни необхідно легалізувати.

  • ваш особистий лікар дає направлення на проходження медичної комісії (ТЕЛК) для підтвердження інвалідності.

  • після того, як мед. комісія ТЕЛК підтвердить ступінь інвалідності та видасть Рішення, ви йдете в Регіональну Картотеку Медичної Експертизи (РКМЕ), реєструєте Рішення та ставите квадратний друк.

  • після цього вам (або вашій довіреній особі за нотаріальною довіреністю) необхідно звернутися до Громади за вашою постійною адресою в Болгарії, в регіональний комітет із соціальної роботи та на підставі рішення медичної комісії вам можуть надати певні пільги.

Які саме привілеї та пільги Ви отримаєте, вирішує цей комітет. Це може бути: соціальні послуги, медичне обслуговування та інше.

Наприклад, інваліду можуть безкоштовно надати інвалідний візок, ходунки, слуховий апарат, медичні препарати та спеціальні пристосування для лежачих хворих. Інваліди користуються безкоштовними «Гвинетками» на особистий автотранспорт, ним компенсується проїзд на транспорті в тому регіоні, де людина проживає. Частина медикаментів надається безкоштовно. Інвалідам належить субсидія на розвиток власного бізнесу в розмірі до 20 000 лева. Для тих, хто малорухливий, покладається субсидія 600 лева на перебудову житла (для будівництва пандусу, для кріплення парапетів та поручнів тощо).

Але! Далеко не всі пільги може отримати претендент. Це індивідуально і залежить від захворювання та виду інвалідності, а сам процес досить складний та трудомісткий і займає від 2-х до 6-ти місяців.

Допомога біженцям з інвалідністю в Чехії

Громадяни України можуть користуватися пільгами для осіб з інвалідністю лише за умови підтвердження інвалідності в Чехії. 

Національна рада людей з інвалідністю Чеської Республіки, zs

NRZP CR може надавати консультації людям з інвалідністю з України у сфері соціального забезпечення, медичних приладів тощо.

Контакт для професійної консультації:  https://nrzp.cz/poradna/

NRZP CR може надавати консультації людям з інвалідністю з України, у сфері соціального забезпечення, промисловості.

Ви можете дізнатися контактну інформацію спеціалізованих консультаційних центрів 

Центр інвалідів Моравсько-Сілезького краю

Надає зареєстровані соціальні послуги для людей похилого віку та інвалідів, такі як персональна допомога, індивідуальний безбар’єрний транспорт, консультування людей з обмеженими можливостями, громадські консультації, оренда компенсаційних засобів. Діє в Моравсько-Сілезькому регіоні в містах Острава, Опава, Брунталь, Фрідек-Містек і Новий Їчин.

http://www.czp-msk.cz

електронна пошта: czp.fm@czp-msk.cz 

Об'єднана організація сліпих та слабозорих Чеської Республіки, зареєстрована асоціація

Пропонує оренду основних компенсаційних засобів, довідників, консультацій

www.sons.cz

тел: +420 602 685 770

електронна пошта: pokorna@sons.cz

Союз глухих і слабочуючих у Чеській Республіці (Центр перекладачів для глухих)

CZTN готовий надати будь-яку допомогу у спілкуванні, якщо до них звернуться глухі українці чи їхні родини, або допомогти надати супутні послуги.

https://cztn.cz/2022/02/informace-pro-obcany-ukrajiny/

У Празі та околицях діє організація «Асистанс», яка допомагає людям з обмеженими можливостями, а тепер також і тим, хто втікає від війни в Україні.

Вони допоможуть, якщо вам потрібно:

  • надати особисту допомогу

  • отримати інвалідний візок чи іншу компенсаційну допомогу

  • допомогти знайти безбар’єрне житло

  • допомогти чимось іншим

Марі Палєчкова +420 606 098 552 (CZ / ENG)

Степан Лор +420 739 626 686 (CZ / RU)

www.asistence.org


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті