Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Яка робота підходить людині з інвалідністю?

Як знайти роботу людині з інвалідністю та яка професія підійде ідеально залежно від особливостей та навичок?

Яку роботи обрати людині з інвалідністю | © Pexels

Робота для людей з інвалідністю (Pexels)

В умовах війни багато працюючих українців з інвалідністю опинилися без роботи та доходу, а соціальних виплат насилу вистачає на їжу. Особливо важко доводиться тим, хто залишив свій будинок і вимушений виживати в інших містах України або за її межами.

За підтримки DSEE команда EnableMe Ukraine проводить інформаційно-консультативну підтримку українців з інвалідністю, які опинилися у Європі, зокрема у Німеччині. Спільно з експертами з працевлаштування наші волонтери розбиралися, яку роботу може знайти українець з інвалідністю в Німеччині і не тільки.

« Для людей з обмеженнями за ментальними ознаками це може бути, наприклад, робота в пекарні, клінінг, робота гардеробником, помічником кухаря або цілком підійде хендмейд. Цій роботі не складно навчитися і легко її виконувати. Для людей з вадами зору існують спеціальні підприємства, де вони можуть працювати руками без використання зору. Однак цей вид інвалідності зовсім не передбачає низькооплачувану непрестижну роботу. Наприклад, я зараз перебуваю в Німеччині, і тут у нас у мерії працює сліпа жінка »
розповідає експерт EnableMe Ukraine, HR-фахівець Ольга Капорик.

Робота в інтернеті

Для деяких людей з інвалідністю інтернет є єдиним виходом у світ. Коли немає можливості вийти з дому, інтернет допомагає знайти спілкування, розваги та навіть непоганий заробіток. Тут ніхто вас не спитає, яка у вас група інвалідності, що ви вмієте і яку маєте освіту, головне - виконувати роботу.

« Будь-яка віддалена робота ідеально підходить як людині з фізичними обмеженнями, яка не дуже хотіла б виходити в люди, так і людині з сенсорними особливостями - наприклад, люди, що слабо чують. Залежно, звичайно від освіти, це може бути копірайтер, програміст, smm-менеджер. Цьому можна зараз швидко навчитися на курсах і цим можна заробляти. Тут абсолютно неважливо, ти погано чуєш чи не можеш ходити »
розповідає експерт EnableMe Ukraine, HR-фахівець Ольга Капорик. 

Робота в інтернеті цілком підходить усім, хто може спілкуватися з іншими людьми по телефону, грамотно набирати текст, а якщо у вас є спеціальні професійні знання та навички, то пошук ідеальної роботи зовсім не складе проблем.

Робота для людей з інвалідністю | © Pexels (Pexels)

Варіанти роботи в Інтернеті

Якщо вам до вподоби працювати за комп'ютером або мобільним телефоном і ви плануєте надовго затриматися в даній сфері, рекомендуємо вибрати одну з таких спеціальностей:

Консультант/оператор.

Ідеальна робота вдома через інтернет, тим більше зараз з'являється все більше різних сайтів, інтернет-магазинів та інших проектів. Можна влаштуватись відразу на кілька вакансій і паралельно працювати в підтримці.

Особистий помічник.

До обов'язків особистого помічника може входити будь-що: спілкування з цільовою аудиторією, допомога у наповненні майданчика, пошук партнерів, розміщення товарів в інтернет-магазині.

Адміністратор у соціальних мережах.

Одна з найбажаніших робіт! Усі хочуть сидіти у соціальних мережах та отримувати за це гроші. Тим не менш, ця робота не проста – потрібно вести офіційні сторінки, спілкуватися з користувачами, розміщувати цікавий контент та виконувати інші функції.

Контент менеджер.

Сайти та групи у соціальних мережах потрібно постійно наповнювати інформацією, для цього залучаються контент-менеджери. Крім розміщення матеріалів їх обов'язки може входити створення текстів, постів.

Вебмайстер/програміст.

Складна робота, пов'язана з розробкою сайтів, програм, алгоритмів, кодів, скриптів та багато іншого. Гроші за це платять серйозні, але без навичок не обійтись. Подумайте про те, щоб виділити час на навчання, в мережі повно навчальних матеріалів та курсів.

Транскрибатор.

Про цю професію багато хто навіть не чув, але проекти на біржах іноді з'являються. Суть роботи – переклад аудіо- та відеофайлів у текстовий формат. Наприклад, це може бути лекція, записана на диктофон.

Маркетолог/рекламіст.

Величезні гроші вкладаються в інтернет рекламу, але без фахівців вона не працює. Непоганий варіант для фрілансера, тільки тут також не обійтися без знань. Зате попит на послуги реально високий і досвід стане в нагоді, навіть для відкриття своєї справи.

Оптимізація та просування.

Зараз не складно створити сайт, а ось розкрутити майданчик вдається одиницям. Тож роботодавці готові платити гроші професіоналам.

Працівник інтернет-магазину.

Підробити тут можна кількома методами: заповнювати картки товарів чи підробляти менеджером із продажу. Достатньо відповідати на телефонні дзвінки та обробляти заявки. Усьому цьому неважко навчитися.

Холодні дзвінки та листи.

З необхідних навичок – уміння працювати з поштою, пошук в Інтернеті, бажання спілкуватися з людьми. Складного в цьому нічого немає, людина должен мати посидючість, ввічливість, грамотність і акуратність. Грамотною має бути, як письмова, так і усне мовлення.

Віддалена робота на себе

Ви з-поміж тих, хто не хоче проводити перед монітором по кілька годин щодня? Тоді розгляньте такі ідеї. Існує чимало вакансій для людей з інвалідністю у сфері туризму, страхування, фінансів, рекрутингу, послуг зв'язку та інших спеціальностей, наприклад:

  • репетиторство;

  • реферати, курсові, дипломні;

  • платні консультації;

  • ремонт комп'ютерів та ноутбуків;

  • швейне ательє вдома;

  • домашня кондитерська;

  • розведення тварин (риб).

« У мене подруга працює у перекладацькому бюро, наприклад. Окрім перекладів, людина з інвалідністю може займатися роботою менеджера - надіслати переклад замовнику. Тобто, будь-які роботи організаційного характеру також підійдуть »
розповідає експерт EnableMe Ukraine, HR-фахівець Ольга Капорик.

Варіанти віддаленої роботи

Хенд мейд.

Ви можете спробувати створювати товари ручної роботи – це може приносити не лише радість, а й гроші. Сьогодні продаж виробів ручної роботи є найпопулярнішим видом віддаленого заробітку. Якщо ви любите створювати красу, то неодмінно спробуйте це. В'язані речі, вишивка, створення ювелірних прикрас – це може бути будь-що, починаючи з прикрас, закінчуючи креативними картинами. Придумайте щось незвичайне, прикладайте зусилля та виставляйте на продаж.

Бухоблік.

Не менш потрібні сьогодні послуги віддаленого бухгалтера. Щоб шукати нових клієнтів, можна використовувати спеціальні послуги або шукати клієнтів у своєму місті. Декілька невеликих фірм - і вийде непоганий заробіток.

Копірайтер/рерайтер/перекладач.

Якщо ви любите та вмієте писати, ви можете заробляти на написанні статей. Це робота з текстами, створення з нуля, використовуючи першоджерела або зарубіжний контент. Тут уже потрібно відштовхуватись від своїх навичок. А якщо у вас є освіта чи знання у вузькій сфері, наприклад, медицині чи юриспруденції, такі експертні статті будуть оплачуватись гідно. Попит високий, тому що сайтів повно, а їхні власники шукають авторів для заповнення майданчиків.

Написання дипломних та курсових робіт.

Це чудовий варіант підробітку для людей аналітичного складу, а також викладачів за освітою.

Навчання онлайн.

Заняття з репетитором з інтернету – це новий різновид занять, який набирає популярності. Ходити нікуди не потрібно – працюйте сидячи вдома, відвідуючи студентів онлайн!

Дизайнер, художник.

Підходить для тих, хто вміє працювати з графічними редакторами. В основному для таких фахівців з'являються окремі проекти – створення логотипів, банерів, дизайну сайту, мобільного додатка та багато іншого.

Помилки під час пошуку роботи для людей з інвалідністю

Насамкінець пара порад від фахівців з рекрутингу та психологів при пошуку роботи для людей з інвалідністю. Якщо ви хочете, щоб до вас ставилися, як до професіонала, тоді не робіть таких помилок:

  1. Не повідомляйте одразу про вашу інвалідність. Таким чином ви можете нівелювати свої професійні дані в очах людей, які стереотипно мислять.

  2. Намагайтеся не згадувати без причини про свої особливості, застерігаючи умови роботи. Деякі недобросовісні замовники можуть зменшити гонорар.

  3. Не сприймайте відмов як щось особисте і не бійтеся їх. Якщо відмовили одному проекті, то обов'язково візьмуть іншому.

  4. Постарайтеся побудувати свій порядок дня таким чином, щоб встигнути і попрацювати, і відпочити. Необхідно бути і на свіжому повітрі і виділяти час для своїх потреб.

  5. Добре продумайте, як облаштувати своє робоче місце. Вам має бути зручно. Якщо необхідно, замовте спеціальні ергономічні меблі, встановіть стіл поруч із вікном. Слідкуйте, щоб ви могли дотягнутися до телефону, принтера та іншого обладнання, що знадобиться у роботі.

  6. Не турбуйтеся. Так, ви можете відчувати, що здатні просидіти над проектом добу і навіть усю ніч, якщо буде потрібно. Але ризик перевтомитися і захворіти після цього значно більше. А хвороба – це втрачений час та удар по здоров'ю загалом.

  7. Поєднання відразу кількох професій – це кратне збільшення вашого доходу. Чи не обмежуйте себе! Працюйте відразу в кількох професіях та збільшуйте свій дохід.

Запрошуємо вас приєднатись до вебінару з HR-спеціалістом, який розповість про особливості працевлаштування в Німеччині для українців з інвалідністю.

Матеріал створено за сприяння DSEE


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті