Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як знайти роботу в Німеччині людині з інвалідністю? Як правильно написати резюме?

У Німеччині різні галузі відчувають гострий дефіцит працівників, а тому після прийому майже 900 тисяч біженців з України, з яких 350 тисяч стали на облік у центрах зайнятості, дуже актуальним є питання, які їх шанси знайти роботу.

Робота для людей з інвалідністю в Німеччині | © Pexels

(Pexels)

Робота на тривалий термін

HR-спеціалісти Німеччини кажуть, що українці можуть впевнено розраховувати на працевлаштування, але його ускладнює не тільки незнання мови. Справа в тому, що 

німецьких кадровиків турбує питання, як довго біженці з України залишаться в Німеччині. Адже українці рано чи пізно захочуть повернутись до себе на батьківщину. А це міркування, у свою чергу, посилює, мабуть, сумніви щодо доцільності прийому на роботу українських працівників.

Адже німецькі фірми прагнуть уникнути плинності кадрів, особливо кваліфікованих кадрів. В умовах загострення нестачі працівників підприємства, як правило, зацікавлені не в тимчасових рішеннях, а в стабільних трудових відносинах з тривалою перспективою.
Запрошуємо вас приєднатись до вебінару з юристом, який проконсультує, як оформити документи в Німеччині та залишитись на тривалий термін.

Бажаєте дізнатися про працевлаштування в Німеччині з перших вуст?

Запитайте учасників нашої спільноти про працевлаштування

Поставити питання

Місцезнаходження

Українцям найлегше знайти роботу на промислових підприємствах: в індустріальному секторі лише 9% керівників відділів кадрів не бачать потенціалу для працевлаштування українських біженців. У торгівлі та сфері послуг такого потенціалу не бачать 14%, що, швидше за все, знову-таки пов'язані з незнанням мови.

Найчастіше подібні високоспеціалізовані компанії, які нерідко працюють переважно на експорт, перебувають у малих та середніх містах Німеччини, тоді як основні потоки біженців з України попрямували переважно до найбільших міст ФРН.

Некваліфікована праця

Робота для людей з інвалідністю в Німеччині | © Pexels

Проблема для українських біженців виникає через так звану німецьку бюрократію - ми вже розповідали, як довго в Німеччині оформляють документи на інвалідність для наших біженців. Саме некваліфікованим кадрам знайти роботу набато легше: прибиральниц, покоївки у готелі, робітники у пекарні чи на заводи, сезонні робітники на ферми. Такі роботодавці готові платити зарплату працівникам та податки. У той час як із дипломованими працівниками з України багато морок – потрібно визнати документи про освіту, їхню професію, скласти мовний іспит. Тому німецьким роботодавцям простіше працювати з німецькими випускниками вишів без досвіду роботи, ніж інтегрувати українців.

Як почати працювати людині з інвалідністю?

Мабуть, один із найскладніших факторів для людини з інвалідністю при виході на роботу психологічний. У голові багато сумнівів: А що, як у мене не вийде? Раптом роботодавець буде упереджений? Як колектив віднесеться до мого стану? Але треба прийняти, що загалом такі запитання ставить собі кожен фахівець перед виходом на нове робоче місце. Це нормально. А ще – нормально бути не таким, як усі. І сьогодні це розуміють дедалі більше людей.

Як підготувати своє резюме та які документи потрібні для працевлаштування в Німеччині розповімо далі. 

Якщо ви знайшли вакансію, яка вас цікавить, то можете відгукнутися на неї. В більшості випадків для цього потрібно подати письмову заяву — звичайною чи електронною поштою. У Німеччині прийнятий певний, відмінний від звичного в Україні порядок подання документів при пошуку роботи. Не ефективним буде просто надіслати e-mail з вкладеним резюме.

Сам спосіб, а також кінцевий термін подання документів вказано в оголошенні. Зазвичай, заяви, подані пізніше зазначеного терміну, не розглядаються. В деяких випадках також можна подати заяву онлайн.

Сама заява відіграватиме велику роль у тому, покличуть вас на співбесіду чи ні. Зазвичай вимагається, щоб вона була написана німецькою мовою. В ній ви повинні описати кваліфікацію, досвід роботи, а також переконати працедавця, що саме ви підходите на цю вакансію.

Заява передбачає:

  • супровідний лист на одному аркуші з описом досвіду роботи, кваліфікації, а також відповіддю на запитання, чому ви хочете зайняти цю вакансію

  • резюме з підписом і, як правило, фотографією

  • документи про освіту (атестати, дипломи й ін.)

  • інші документи й рекомендації, наприклад, від попередніх працедавців.

У 99% випадків рекрутери дуже уважно вивчають спочатку супровідний лист і всі додані до нього документи, а вже потім почнуть читати резюме.

Завдання супровідного листа - сформувати перше уявлення про особистість кандидата. Тому не потрібно в ньому надавати дуже докладну інформацію. Намагайтеся, щоб супровідний лист був написаний без помилок і виглядав охайно, це вкрай важливо для німців.

Яку роботу можна знайти людині з інвалідністю в Німеччині

Перш ніж створювати резюме і відправляти його роботодавцю, потрібно подумати, чим би ви хотіли реально займатися. Зараз люди з інвалідністю мають багато можливостей і обіймають висококваліфіковані посади — наприклад, у сфері маркетингу, дизайну чи програмування. І не потрібно боятися, якщо у вас немає профільної освіти та досвіду: компанії готові навчати співробітників для себе, у тому числі з інвалідністю, абсолютно безкоштовно.

Водночас потрібно пам'ятати, що фахівцю з інвалідністю, як і будь-якому іншому, потрібно розпочинати вхід у професію плавно, із виконання простих завдань. Можливо, чомусь треба буде повчитися як за допомогою курсів, так і у колег. За свідченням фахівців наявність інвалідності — не завада для кар'єрного зростання, освоївшись у професії, будь-який фахівець може добре просунутися.

Запрошуємо вас приєднатись до вебінару з HR-спеціалістом, який розповість про особливості працевлаштування в Німеччині для українців з інвалідністю.

Як шукати роботу людині з інвалідністю в Німеччині

З червня питанням працевлаштування українців почали займатись так звані Біржі праці (Jobcentr – ред.). Наразі йде передача документів від Соціальних служб. Jobcentr займатиметься визнанням дипломів, мовними курсами та пошуком пропозицій для шукачів роботи. 

Також цілком доступним способом може бути звернення до спеціалізованої організації з працевлаштування людей з інвалідністю. По суті, це ті ж кадрові агенції, лише орієнтовані на цю категорію претендентів. Такі компанії допомагають людям з інвалідністю з пошуком роботи, підбором необхідних документів, оформленням, надають психологічну допомогу, а також супроводжують під час роботи. Усі витрати на працевлаштування на себе бере майбутній роботодавець, для претендента це безкоштовно.

Трохи більш трудомістким, але все ж таки ефективним варіантом буде звернутися до місцевого центру зайнятості населення. Підприємства, які відкривають позиції для людей з інвалідністю, зазвичай передають дані у державні органи, тому в них ця інформація відображається швидше.

Читайте також: Працевлаштування для українців у Німеччині https://www.enableme.com.ua/ua/article/pracevlastuvanna-dla-ukrainciv-u-nimeccini-8969 

Матеріал створено за сприяння DSEE


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті