Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Цікаві знайомства: як і де? Поради експерта

23 квітня EnableMe Ukraine провели вебінар «Цікаві знайомства. Як і Де?». Під час online-зустрічі були визначені основні проблеми, які заважають людям будувати стосунки та правильно вибирати оточення.

Парочка на лавочці | © Pexels

Будувати відносини не просто (Pexels)

Спікер вебінару та менеджер з комунікацій EnableMe Ukraine Наталія Литвинова поділилась власними кейсами, які допомагають правильно комунікувати з людьми та будувати з ними стосунки.
Ділимось головними інсайтами вебінару, які обов’язково стануть в нагоді тим, хто прагне знайти своїх однодумців та взаємодіяти у здорових стосунках з людьми.

Соціальна природа людини

Людська спільнота за своєю суттю вкорінена у людській природі. Людина спрямовується до соціальності більше, ніж будь-яка інша істота. Перебування у спільноті є природною необхідністю. 

Зв’язок соціальності і здоров’я

Людина не може обійтись без дружнього спілкування, колективу, спільного проведення часу з близькими за поглядами та цінностями людьми, без можливості бути вислуханим та почутим хоча б іноді. Якщо всього цього не буде – людина відчуває внутрішню порожнечу, недозакритість духовних та емоційних потреб. А сфера емоцій, почуттів є одним з основних «китів», на яких будується і підтримується наше здоров’я та благополуччя.

Фокус на якісних відносинах

Сучасний світ дав нам багато інструментів для самовдосконалення та розвитку.  І сучасна людина, яка цілком з усім справляється сама, робить вибір у сторону саме якісних відносин. У розвиненому суспільстві люди об’єднуються не для того, щоб не бути самотніми, а шукають однодумців – людей за спільними хоббі, цінностями та світоглядом і все менше розглядають відносини як спосіб виживання чи спосіб скоротати час.

Формула здорових стосунків між людьми

Відносини перейшли в площину досягнення емоційно-мисленнєвої цілісності: коли ми спілкуємось з однодумцем на цікаву для обох тему, ми відчуваємо те, що називається «бути на одній хвилі».

Можна виділити формулу здорових стосунків: я ділюсь з тобою інформацією, думками, переживаннями, а ти зі мною, при цьому ми створюємо для цього безпечні умови. За рахунок такого обміну кожен з нас почуває себе краще, щасливіше. Це те, коли ми точно знаємо, що ми не самотні і називаємо це «здорові стосунки».

Чому важливо мати друзів

Час нестабільності, який переживає зараз Україна і світ, краще проходити разом. Бо трапляються різні стресові ситуації, з якими впоратись наодинці буває неможливо. Втім, коли ми здатні створити коло друзів, товаришів довкола себе, разом нам стає веселіше, легше і не так страшно дивитись у невизначеність, яку пропонує нам непередбачуваний світ.

Як страхи псують стосунки

Часто негативний досвід, який ми пережили в минулому (тут ми не будемо копати який саме, бо у кожного він свій унікальний та індивідуальний), утримує нас від цього простого і природнього на перший погляд процесу – знайомств з тими, хто нам сподобався або здався цікавим. Мова йде не лише про той контекст, коли хтось нам міг приглянутись як романтичний об’єкт чи сексуальний об’єкт, ба, навіть ширше! Невідрефлексований і непрожитий негативний досвід минулого може стати на заваді створення просто зв’язків – робочих, товариських. Адже фундамент будь-яких відносин, насправді, це довіра та вміння бути відкритими – а для цього треба не боятись бути собою, бути справжніми і вміти взаємодіяти.

Нічого не буває просто так

Будь-який важкий чи негативний з першого погляду досвід – це не випадковість. Він дається людям для того, щоб вони більше звернули увагу всередину себе, дістали внутрішні сили та ресурси. І потім, коли людина робить це, то дивується, що сама не підозрювала скільки ресурсів та енергії вона в собі приховувала. 

Відносини – це процес

Переживши страх, ми починаємо більше цінувати те, що маємо зараз. Саме тому потрібно усвідомлено підходити до процесу створення і підтримки відносин, цінувати кожну мить і не концентруватись на тому, що станеться потім.
Людина на понад 70% є соціальною істотою. Тому не треба боятись соціуму. Підходьте до процесу створення нових знайомств усвідомлено  і ви зрозумієте, що це не страшно. Головне – досягти щасливого рівня життя у соціумі і фокусуватись на «тут і зараз».

Мистецтво підтримки контактів

Підтримка контактів та дружніх стосунків потребує нашої енергії, емпатії, часу, вміння підставити дружнє плече або дати людині пораду.
 Уявіть, що ваше коло спілкування – це сад. Ви маєте близькі, середні і дальні кола спілкування. Кожне коло потребує більшого або меншого ступеня «підживлення» від вас.
Спробуйте однаково з душею і віддачею ставитись до всіх кіл спілкування і ви помітите, що з роками люди з близького кола можуть чи то переїхати кудись чи змінитись і піти з вашого життя, а на заміну їм прийдуть нові люди. І вони цілком можуть бути з середнього або дальнього кола спілкування.

Закони взаємовідносин

Будь-які конструктивні взаємовідносини народжуються і підтримуються завдяки взаємообміну. Такі здорові стосунки потрібно берегти та плекати, бо це – частина нас самих. За допомогою щирого якісного оточення ми можемо пізнавати себе, зростати і жити повноцінне наповнене життя.
Є такі закони взаємовідносин:
-         Якщо тобі роблять крок назустріч (послугу, виручають, роблять добру справу), то і ти маєш зробити крок назустріч;
-         Виражайте завжди ті почуття, які маєте до людей. Якщо їх нема, або це апатія чи сум, то не треба виражати те, чого нема. У дружніх взаємовідносинах потрібно бути справжніми та щирими.

Де знайомитись

Щоб поповнювати свою мережу контактів новими знайомствами, потрібно виходити в світ. Відвідуйте заходи, пов’язані з вашим хоббі. Старайтесь підтримувати дружні робочі контакти. Не нехтуйте застосунками для знайомств – там також багато людей, які прагнуть знайомитись та спілкуватись.

Не бійтесь першими робити крок назустріч людям.

Якщо вам сподобалась конкретна людина і ви не переслідуєте банальну ідею «знайомитись аби було», якщо ви знайомитесь не від відчуття самотності , а від бажання ділитись і взаємодіяти , то варіанти і шляхи прийдуть до вас обов’язково. Не бійтесь першими робити крок назустріч людям, не позбавляйте себе великого блага – можливості впустити у життя однодумців, які, насправді, при правильному підході до побудови стосунків можуть стати окрасою нашого життя, а не навпаки.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті